Hvad er MOBA egentlig for en størrelse? Hvis du ikke spiller PC er der en stor sandsynlighed for at det er et helt nyt område for dig.  Forkortelsen står for Multiplayer Online Battle Arena, og er en af de hurtigst voksende genre på PC. Det stammer fra rollespil altså det som er RPG (Role Playing Games) eller MMORPG (Massive Multiplayer Online RPG). Det tager essensen, nemlig det mange synes er det mest fascinerende, kampene og omdanner disse til et selvstændigt spil, kaldet MOBA.

Konceptet er ganske enkelt. Du har en arena eller et område, hvor der er to identiske baser, én for hvert hold. De to baser er normalt forbundet med 3 veje eller stier, kaldet ”lanes” som er befæstet med forsvarsværker. Hver spiller har sin egen figur eller helt, som du styrer nøjagtigt som i et traditionelt RPG. Begge sider har en konstant strøm af AI (computer kontrollerede) soldater kaldet ”creeps”. Creeps angriber automatisk din fjendes forsvarsværker. MOBA går så ud på at ødelægge dine fjenders base og/eller forsvarsværker, mens du skal forhindrer at fjenden ødelægger dine. Det er også som i et RPG at du er en del af et team eller hold, hvor de 5 helte gerne skal supplerer hinanden i kampen for at ødelægge fjendens base.

Guardians of Middle-earth er et eksempel på et klassis MOBA, og det udgives til både PlayStation og Xbox 4. december. Spiller du PC så er et af de første vellykkede MOBA en mod (brugerskabt spilændring) til Warcraft 3 kaldet Defence of the Ancients eller bare DoTA. Der findes også mere simple versioner som f.eks. Awesomenauts, som er 2D. Lord of the Rings Guardians of Middle-earth er 3D med det klassiske isometriske perspektiv som også kendes fra RTS (Real Time Strategy) genren.

Det tager typisk omkring en halv time at spille en MOBA kamp. Det starter alt sammen meget stille og roligt hvor du sammen med dit team, forsvarer dine befæstninger mod ”creeps” for at få experience points (XP). Dem skal du bruge til at købe alt muligt ekstra så din helt bliver stærkere og mere modstandsdygtig over for fjenderne. Det er også vigtigt at arbejde sammen som et team fordi XP og det at stige i rang (level) fungerer som i et rollespil. I mange online spil er det mest lettere ubelejligt at blive slået ihjel, mens det kan være en katastrofe i MOBA. Når du dør mister du XP og dine fjender får ekstra XP. Dør du 4-5 gange står du i den afsluttede fase af kampen næsten som da du begynde, overfor fjender som kan pulveriserer forsvarsværker med et enkelt angreb. Derfor er samarbejde vigtigt, så du hurtig kan hjælpe en ven i nød. Samarbejde er altafgørende for at vinde, kombineret med din evne til at udnytte din helts specielle muligheder. Når holdet føler de er stærke nok, så er det tid til at sætte det afsluttende angreb ind på fjendes base.

Der er masser af spændende taktik og kampe. I mange ”lanes” kan du f.eks. gemme dig. Det kan benyttes til et bagholdangreb, hvor du lader som om en af heltene er ved at tabe og vil løbe væk. Hvis modstanderen falder for finten så bliver det deres tidlige død når staklen er ringsat af fjender. Tilsvarende kan en god forståelse af din helts styrker også blive det som er udslagsgivende i tætte kampe. Desværre kan fejltagelser tilsvarende betyde at du bliver rendt over ende. Her er nogle simple råd:

Del både skade og XP.

Hvis du laver Call of Duty / Battlefield finten hvor multiplayer mest er en flok individualister i samme uniform, så taber du. Sørg for at hele holdet deler XP så alle bliver stærke og når I bliver angrebet, skal der byttes position, så det ikke er den samme person som står i front. Sammenspillede hold benytter typisk denne taktisk for at knuse hold som ikke spiller sammen. Slagt én spiller, så er der kun 4 tilbage, slagt den næste og så fremdeles. Find 4 venner som også kan finde ud af at spille sammen.

Vælg det rigtige tidspunkt at angribe

Det giver lidt sig selv. Skal et forsvarsværk ødelægges så vælg det tidspunkt hvor fjenderne er et andet sted. Det hjælper også hvis du lige har slået en af deres helte ihjel så de vil prøve at udgå endnu en kamp.

Hold øje med banen

Hvis alt ser ud som om det går strygende, så er der stor sandsynlighed for at du overser noget et andet sted. Sørg for at følge med i hvad der foregår over hele banen. Det kan være at en af dine venner er faldet i en baghold og har behov for hjælp. Dette er ikke nok at vinde det et enkelt slag hvis du så taber krigen, derfor er overblik vigtigt.

 

Når du først går i gang så er det en utroligt genre hvor der er rig mulighed for at afprøve sine taktisk evner. Du vil også opleve en dybde som du ellers sjældent finder i online spiltyper, og derfor er det utroligt underholdene at spille. Der går ikke lang tid for du ganker (bruger en fælde til at slå en enlig modstander ihjel), nuker (bruger en besværgelse som giver massiv skade på fjenden), pusher (får creeps til at tage en bestemt ”lane”) og jungler (hvor du skraber XP sammen ved at være i ”junglen” som er udenfor de normale ”lanes”).

Lord of the Rings Guardians of Middle-earth udkommer 4. december og er mit bud på et MOBA for konsolspillere som synes den genre lyder underholdende. Hvis du har spillet rollespil i rigtigt mange år så er MOBA også kendt som Arena RPG eller ARPG, eller Action Real Time Strategy (ARTS). Kært barn har mange navne. Prisen i matadorpenge er 1200 MS point, som er 12 Euro eller lige omkring 90 danske kroner på PlayStation Store.