[dropcap]J[/dropcap]eg har været betalende Xbox LIVE Guld abonnement lige så længe jeg kan huske. Det har jeg i bund og grund været godt tilfreds med. I modsætningen til mange, synes jeg der er i orden at der skal betales for en service som f.eks. online spil. Der er bare gradvist sket noget med både kvalitet af servicen på Xbox og hvad PlayStation tilbyder. Når det så igen er blevet tid til at hoste op med det årlige gebyr på kr. 499,- for at kunne spille online på Xbox så er det naturligt at gøre status.

Siden sidst har PlayStation fået rigtigt godt styr på PlayStation Plus som tilbydes til den noget lavere pris af kr. 375,- og derfor er det naturligt at begynde at sammenligne hvad jeg får får de ekstra kr. 124,- jeg betaler til Microsoft. PlayStation har en kæmpe fordel over Xbox og det er mulighed for at spille online gratis. Hvis du kun spiller en gang imellem så er det et meget stort trækplaster uanset hvordan du vender og drejer det. I praksis er der ikke meget værdi af en Xbox hvis du ikke samtidig betaler for Xbox LIVE. Faktisk kræver langt de fleste funktioner i Xbox’en at du betaler ekstra.

Du kan bruge Netflix, ViaPlay, Zune, browse internettet og spille free-2-play spil. Det er faktisk alle funktioner som er gratis på PlayStation. Jeg har f.eks. Netflix og skal jeg benytte dette på Xbox skal jeg betale for Xbox LIVE til trods for at jeg betaler gennem Netflix. Microsoft har også redefineret free-2-play. De ganske få f2p titler som findes kræver uden undtagelse at du har Guld, hvor du på PlayStation kan f.eks. spille DC Universe Online eller Free Realms uden at betale noget ekstra til Sony.

xbox dash1Samtidig synes jeg at brugergrænsefladen på min Xbox er blevet noget af det dårligste der kan opfindes. Efter flere fejlslagne forsøg prøver Microsoft endnu engang at få en brugergrænsefalde på tværs af alle teknologier. Kun en tåbe frygter ikke kakkelbordet (Tiles eller Metro som det startede med at bliver kaldt) som er den nye grænseflade introduceret med Windows 8. OK, indrømmet det fungerer fint hvis du har en tablet, men på Xbox hører det lige så lidt hjemme som kakkelbordet fra 70’erne hører hjemme i min stue. Græseflader er som et dårligt porteret PC spil hvor bare det at bladre rundt mellem de forskellige menu’er kræver den store ledvogter eksamen. Det bliver kun værre med Kinect.

Helt ærligt – min krop er den mest upræcise kontroller der findes. Forskellen mellem en traditionel kontroller og Kinect er som forskellen mellem mit mobile bredbånd og det 300 baud modem jeg brugte til at kontakte bulletin boards i starten af 80’erne. Nu bliver det tilsyneladende et krav i næste generation af Xbox’en. Jeg græmmes. Dog ikke så meget som over indholdet af kakkelbordet jeg navigerer rundt på.

xbox dash2Jeg lever med en overflod af reklamer på f.eks. FaceBook, YouTube og andre gratis tjenester netop fordi det er gratis og tilbyder en funktionalitet jeg gerne vil have. Hvorfor skal 90 % af skærmen på min Xbox så være fyldt med reklamer når jeg er betalende kunde? Desuden er hovedparten af reklamerne værdiløse fordi det enten er services som ikke tilbydes i Danmark eller for spil jeg aldrig har haft i maskinen. Du kan reklamere for musik, film og alt muligt andet i den tilhørende butik. Ikke som det første jeg ser når jeg starter min spille konsol. Læg mærke til navnet det er ikke en reklame konsol. Det ville også være rigtigt fint hvis en reklame  for DLC gav adgang til at købe samme DLC. Nej det vil være for smart. Du bliver blot send til hovedsiden for spillet hvor du så skal prøve dig frem til du har fundet DLC pakken der blev reklameret for. Der er decideret dumt.

Når jeg så er ved det dårlige design, er det så en tilfældig praktikant som fik lov til at lave funktionen ”Pin to Home”? Alt det jeg gerne ville Pin to Home, som f.eks. min Hitman Sniper Challenge, kan ikke bruge funktionen. Det er kun beregnet til flere reklamer. Skal jeg finde mine Arcade titler skal jeg bladre forbi flere kakkelborde med reklamer og med møje og besvær navigerer rundt til jeg finder den rigtige kakkel. Og er det for meget forlangt at jeg har en oversigt med sidste hentede eller sidste spillede? Det er en om’er!

xbox real moneyJeg ønsker mig tilbage til den gang jeg som spiller var i fokus når jeg startede min Xbox. Jeg kunne se min avatar og de rekvisitter jeg havde købt sammen med status for mine venner. Jeg kunne finde og starte spil uden at skulle trækkes med den ene larmende reklame efter den anden. Ja det var tider. Det eneste som jeg ønskede mig ændret fra de gamle dage er stadig et problem i dag. Microsoft Points. Hvad er problemet med almindelige penge? Xbox giver indtryk af at være et kasino hvor man med vilje benytter sin helt særlige møntfod i form af matadorpenge for at narre ludomanerne til at bruge flere penge. Og er jeg lige træt af at matadorpenge kun kan købes i klumper. Hvorfor kan jeg ikke bare få lov at betale hvad varen koster? Kom nu ind i kampen.

playstation plus1Som sagt i overskriften så er det for alvor Xbox lært mig at elske PlayStation. PlayStation er ikke perfekt og PlayStation Plus har også ting som kan laves bedre og mere brugervenlige. Langt de fleste ting gør PlayStation Plus rigtigt godt. PlayStation anvender rigtige penge så du nøjagtigt kan se hvad en ting koster. Hvis du ønsker at have penge stående så kan du også det. Det er dit valg. Derudover tilbyder PlayStation Plus som betalingsservice de tilsvarende ting som findes Xbox LIVE Guld. Du har 1Gbyte Cloud Storage, rabat på udvalgte titler/DLC og adgang til nogle demo’er/beta’er tidligere end ikke betalende og et par andre mindre ting. Der er også et par områder hvor PlayStation Plus trækker fra Xbox LIVE Guld og efterlader Microsoft i startblokkene.

instant game collectionDet mest tydelige er Instant Game Collection. Der findes altid mindst 12 gratis titler som en del af Instant Game Collection. Det gælder også hvis du har en PS Vita som i vinter også er blevet en del af PlayStation Plus. Det er intet mindre end et scoop. I stedet for at betale 400-500 kr. pr. spil, henter du dem du ønsker. Selvom der på månedbasis roteres titler ind og ud i Instant Game Collection så kan du spille alle downloaded titler så længe du har PlayStation Plus. Det er smart og jeg spiller mange flere titler end jeg ellers ville have prøvet. Der er alt fra små eksklusive PlayStation titler til mega titler som Dead Space 2 og Red Dead Redemption.

Selvom der ikke var adgang til gratis AAA titler, rabat på spil og DLC eller 1Gbyte Cloud Storage så er der stadig én eneste funktion jeg stadig gladeligt betaler 375 kr. for om året. Det er Auto Download. Det er en godt gemt funktionalitet som giver en fantastisk værdi. Auto Download betyder i første omgang at dit Cloud Storage automatisk synkroniseret – også når du ikke spiller. Det gør det mere robust end når Cloud blot opleves som et online lagermedie a la Goggle Drev. Desuden kan du sætte din PlayStation til automatisk at hente spil opdateringer og meget andet på faste tidpunkter. Min er f.eks. sat til at hente opdatering og nyt indhold fra kl. 04.00. Det betyder at når der kommer opdateringer til et spil så hentes det automatisk ned så jeg er klar til at spille når jeg tænder min PlayStation.

Det gælder også spil som du forudbestiller som download. Det er nemlig muligt at forudbestille rigtigt mange af de nye spil så du ikke skal vente på posten. Du tænder bare din PlayStation også så er du i gang. Auto Download er min helt klare favorit funktion i PlayStation Plus og et særligt område hvor Xbox har lært mig at elske PlayStation.