Nyheder og anmeldelser af spil til PC, Xbox, PlayStation, iPad, Android, iPhone og Wii U.

 


 
Seneste nyt
 

Ordbog for Gamere

 

 
Overblik
 

Vurdering
 
 
 
 
 
/5


 


Sammendrag

  “LOL din store llama, jeg pwner dig din noob” Giver det mening? For nogle af os som efterhånden har været i miljøet længe, er det en selvfølge hvad alle mulige u-udtalelige ord betyder. Er du til gengæld ny på scenen eller har du aldrig gidet dig sætte dig ind i det, er det her […]

Posted 11. december 2008 by

 
Artikel
 
 

 

“LOL din store llama, jeg pwner dig din noob”

Giver det mening? For nogle af os som efterhånden har været i miljøet længe, er det en selvfølge hvad alle mulige u-udtalelige ord betyder. Er du til gengæld ny på scenen eller har du aldrig gidet dig sætte dig ind i det, er det her en ordbog til den danske gamer. 

Som alt andet på Gamerslounge ønsker vi at brugerne skal have indflydelse, og derfor er ordbogen åben overfor tilføjelser. Så har du et udtryk eller ord du syntes der mangler, er du velkommen til at kontakte skribenten og komme med udtryk og betydning. 

Ordbogen er baseret på de gloser og udtryk en almindelig gamer bør kunne. De fleste slangord kommer fra engelsk, så derfor består guiden af udtrykket, den eventuelle engelske betydning og til sidst den danske. 

Artikelen er ment som en hjælp til grønskollinger på gaming scenen, samt underholdende læsning for alle. God fornøjelse i gaming fra A-Z!

 

0 – 9.

1337; LEET; Elite; at man er blandt de bedste til f.eks. et bestemt våben. Kan også skrives L337. Er en forkortelse for Elite

A.

Avatar; Character; en spilfigur som agerer en selv. Man kan kalde det gamerens virtuelle krop. 

ASAP; As Soon As Possible; så hurtigt som muligt. 

B.

Bind; Binding; hvordan man tildeler kontrollen i et spil til bestemte kommandoer, f.eks. at hoppe på space eller skifte våben med højre museknap.

BRB; Be Right Back, hvis man lige smutter et øjeblik, for snart at vende tilbage. 

Beast; en som er virkelig god til et spil.  

Beat ‘em up; betegnelse for slås, som typisk er set fra siden og er 2v2. Mest kendte fra genren er Street Fighter, Mortal Kombat og Soul Calibur. 

Blog; online public diary, en online dagbog hvor man kan skrive om alt mellem himmel og jord. En blog er det modsatte af en almindelige dagbog, da dens formål er at man ytre sin mening til alle på nettet gennem denne.

C.

Camper; Camper; nedladende øgenavn for en spiller som opholder sig det samme sted i lang tid ad gangen, og derved ikke risikerer ret meget selv. Mest brugt i FPS spil. 

CC; Capture Card; hardware til en pc som kan optage et video og lydsignal. Brugt af mange klaner til at optage kampe så de har beviser for hvem der vandt. 

Clan; på dansk bare klan. Svarer til et hold i fodbold, basketball eller ishockey. Klan er en betegnelse for et hold i online gaming. 

CYA; See you; vi ses.

D.

Demo; Demonstration; en forkortelse af demonstration og normalt er en bid af et fuldt spil, hvor man skal blive lokket til at købe det endelige produkt.

DSL; Digital Subscriper Line; forkortelse for en internet forbindelse der kører over telefonnetværket. Var i de sidste mange år, ubetinget det hurtigste normale forbrugere kunne få fingrene i og samtidig betale.

DLC; Downloadable Content; ekstra materiale til et spil, som man downloader. Er somregel ekstra baner, våben eller lignende.  

E.

Ethernet; Local Area Network standard; en standard betegnelse for et LAN. Alm Ethernet understøtter 10mbps (megabit per sekund). Derudover kan man få Fast Ethernet og derved gange hastigheden med 10 så det understøtter 100 mbps. Sidst men ikke mindst er der Giga Ethernet som håndterer hastigheder på op til 1gbps ( 1000 mbps ). 

F.

FPS; First Person Shooter; et skydespil som ses igennem øjnene af spillerens avatar. 

Frag; Kill; når man laver et kill i et spil. Eksempelvis skyder modstanderen i et online spil. Hvis man er en fragstealer har man gjort sig upopulær hos sine medspillere, hvis de mener at man har stjålet et kill fra dem. Som regel kan fragstealer skældsordet stamme fra misundelse.

Flame; Insult; hvis man fornærmer og / eller generer andre online. 

FOV; Field Of View; betyder det område du kan se i hvad der normalt vis er et FPS. 

FTW; For The Win; når man syntes noget er det bedste. Eksempelvis hvis man syntes at Xbox er den bedste konsol skriver man “Xbox FTW”.

FFA; Free For All; betyder alle mod alle. 

FFS; For Fucks Sake; hvis man er irriteret over noget.

Fanboy; en person som f.eks. mener at Playstation er den bedste konsol og som ikke kan se noget negativt i det han kan syntes om. 

G.

GG; Good Game; en hilsen man bruger før og / eller efter en kamp eller runde for at vise respekt til modstanderen eller sine holdkammerater. 

GL; Good Luck; hilsen til modstander før en kamp for at vise respekt.

GJP; Good Job Partner; en hilsen til en specifikt spiller.

Glitch; en fejl i programmeringen til et spil, som gør at en spiller kan gøre noget han ikke burde kunne. 

H.

Host; Hosting a party; den spiller som står for serveren og / eller bestemmer settings for et spil.  

HS; Head Shot; når man skyder modstanderen i hovedet. Giver i de fleste spil et instant kill.

I.

IP; Internet adress, den internet adresse som din forbindelse har.

Instant Kill; hvis man skyder en fjende så de dør med det samme. Sker somregel kun ved headshots.

IMO; In My Opinion; når man siger sin mening. 

J.

J/K, JK; Just kidding; hvis man laver sjov med en person. Bliver gerne brugt hvis man skriver en sætning, hvor læser er i tvivl om det er for sjov eller alvor, så tilføjes J/K til sidst.

K.

K/D; Kill Death ratio; Hvor mange gange man har skudt fjenden i forhold til hvor mange gange man er død. 

Kewl; cool; betyder at noget er fedt. 

K / KK; OK

KpM; Kills per Minute; hvor mange frags / kills du får per minut.

L.

Lag; slowdown; hvis du oplever at et onlinespil kører langsomt, hakkende eller stopper helt. Så siger man at det lagger. 

L337; Leet; betyder det samme som 1337.

L3375PE4K; Leetspeak; det sprog som gamere bruger. 

Ladder; en løbende turnering hvor man skal vinde kampe for at kravle op ad “stigen”. 

Llama; lame; en spiller der er “lam”. Vil sige at han f.eks. håner dig efter at have skudt dig på trods af du allerede har skudt ham mange gange. 

LOL; Laughing Out Loud; griner

LMAO; Laughing My Ass Off; griner min røv i laser. 

LAN; Local Area Network; et netværk der somregel er baseret på et forholdsvist lille område. Normalt vil det være indenfor en bygning, og ikke række længere end det. 

M.

Mod; Modification; en tilføjelse eller ændring af et spil. Eksempelvis at spille uden tyngdekraft eller skyde med bue og pil. 

MP; Multiplayer; når man spiller flere mennesker sammen. Gælder både over nettet og på LAN. 

M8; Mate; ven / kammerat. 

N.

N1; Nice One; kompliment hvis en med eller modspiller laver et godt frag, eller udfører en fed handling. 

NP; No problem; hvis nogen siger tak kan man sige NP for at sige det var så lidt.

Noob / Noobie / Newb / Newbie / Nub / Nubcake; New to the game; nedladende kommentar om en anden spiller som man syntes spiller som om det er første gang han prøver det. Formentlig det mest nedladende ord man kan kalde rutinerede gamere. 

O.

Owned / Ownage; direkte oversat til dansk, betyder det at man bliver ejet af en anden spiller. Så hvis man bliver Owned af en modspiller betyder det at han kan gøre hvad han vil med en. 

Omg; Oh My God; hvis man f.eks bliver dræbt at en man selv burde have skudt.

Omfg; Oh My Fucking God; det samme som Omg, bare værre. 

P.

Pwned / Pwnage; betyder det samme som Owned og Ownage.

Plz; Please; når man spørger pænt om noget. 

Ping; den tid det tager for din forbindelse at sende en information til en server og modtage den igen. Den optimale ping er 0, men det er kun hosten for en server, og dem han eventuelt spiller med på samme forbindelse der kan opnå 0. Alle andre vil teoretisk set også kunne opnå en ping på 0, men praktisk kan det ikke lade sig gøre. Man måler ping i millisekunder. 

Polygon; en geometrisk figur som grafikmotoren benytter til at lave former. Alle figurer og animeringer består af trekanter som man så benytter til at lave alle slags figurer. Det der er problem med en trekant er, at den naturligt nok ikke kan lave en perfekt bue eller cirkel. Der skal man så lave en masse små trekanter så det ikke bliver så tydeligt at buen ikke er helt perfekt.

Patch: en opdatering til et spil som retter eventuelle glitches og fejl i den originale udgivelse. 

PM; Private Message; privat besked. 

Q.

R.

Rocket Jump; en teknik brugt i visse FPS spil hvor man vælger en raketkaster og kigger ned i jorden. Så hopper man og når man er højest i luften skyder man raketten af og derefter flyver man rigtig højt op i luften. Det vil selvfølgelig koste en masse liv og armor, men man kommer ihvertfald afsted. Teknikken virker kun i visse spil, og er mest brugt i Quake. 

RTS; Real Time Strategy; en forkortelse for strategi spil, der ikke er tur eller tidsbaserede. De mest kendte er Command & Conquer samt Starcraft.

ROFL; Rolling On the Floor Laughing; når man syntes noget er rigtig sjovt. Kan sætte sammen med LMAO så det bliver til ROFLMAO hvilket er nok det udtryk der bruges om de ting folk syntes er allersjovest. 

S.

Splash Damage; hvis der falder en granat i nærheden eller sprænger en bombe og du bliver skadet, men ikke dødeligt. 

Strafing; moving sideways; meget brugt i shooters, hvor man går sidelæns for ikke at være et stillestående mål for fjenden. 

Server; den computer eller konsol som leverer informationer til brugernes maskiner i et onlinespil.

STFU; Shut The Fuck Up; på godt gammeldags dansk; Hold din kæft. 

Spawn / Respawn; når man første gang liver op i runden eller genopliver efter at have været død.

Spawncamping; hvis et hold står og camper på det sted de ved modstanderen vil spawne, og derved får lette frags.

Sick; direkte oversat er det jo syg, hvilket de fleste ved betyder at man er virkelig god til noget. Så hvis en spiller har SICK skills er han rigtig god.

T.

TC; Total Conversion; lidt ligesom en Mod, men her ændrer man hele spillet. Hvorimod en Mod kun ændrer våben, baner og lignende ændrer TC hele meningen med spillet. Det er lidt som at lave et helt nyt spil, men uden at man skal hen og programmere helt fra bunden igen. 

Thx; Thanks; tak.

TY; Thank you; mange tak.

U.

Über; har lidt den samme betydning som L337, men er samtidig mere et udtryk for noget generelt er fedt. 

V.

W.

wOOt; what; hvis man ikke tror sine egne ører. Bemærk at det er med store o’er fordi det ligner øjne der ser overraskede ud. 

WTF; What The Fuck; hvis man f.eks bliver dræbt uden at ane hvorfor.

X.

Y.

Z.

 

Som en tilføjelse vil jeg nævne at i pc og gamersprog kan man også bruge de her omskrivninger:

S i slutningen af et ord, bliver tit til Z. Eksempelvis: Skills = Skillz

Bogstaver bliver til tal. E = 3, S = 5, A = 4.

Ydermere bruges tal i forkortelser fordi tallene somregel også har en betydning udover nummeret de repræsenterer. På engelsk er 2 jo too, hvor man så kan skrive f.eks. me too om til Me2. 

Her er en god video fra tuben som fortæller ret godt hvad Leetspeak er.

 

 

 


Lasse