Virtual reality eller VR har på PC være for de få udvalgte. Microsoft tilbyder med deres Windows Mixed Reality en softwareplatform som hardware producenter kan vælge at anvende. Det er en integreret del af Windows 10 hvor Microsoft har deres HoloLens som er augmenteret realitet. Forskellen mellem virtuel og augmenteret er, at i virtuel så er det alene computerskabte billeder du ser, mens det i augmenteret er dine omgivelser med computerskabte billeder projekteret ovenpå. Et af de VR set som findes på markedet er Lenovo Explorer. Det har vi kigget nærmere på.

Windows Mix Reality headsets er med til at puste liv i VR-oplevelser som er overkommelige for andre end entusiaster. Lenovo Explorer koster ca. 2.000 kr. hvilket er på niveau med Sony’s PlayStation VR (PSVR) som jeg betragter som det lettest tilgængeligt på markedet. PSVR kræver en PlayStation 4 og Lenovo Explorer kræver en Windows 10 PC med rimelige specifikationer. Lenovo Explorer konkurrerer med HTC Vive og Oculus Rift som begge er væsentligt dyrere og kræver mere at sætte op. Explorer forbindes til din computer med et HDMI og et USB-stik. Der er ikke yderligere hardware som skal sættes op i modsætning til f.eks. HTC Vive som kræver mindst to Lighthouses. Explorer benytter to indbyggede kameraer, et gyroskop og et accelerometer til at afkode hvor du kigger hen. Det er super enkelt at sætte op og kræver ikke ret meget plads.

Noget af det jeg savner på PSVR er et par ordentlige kontrollere. Det følger med Lenovo Explorer. De minder meget om de tilsvarende fra HTC med det tilsvarende antal knapper. Det betyder det er lettere at får nogle af de allerede udviklede spil og programmer fra de andre systemer til at virke med Windows Mixed Reality. Det er til Windows, så selvfølgelig er der en Windows knap og så også et joystick til tomlen. Den er sikkert smart til at navigerer i Mixed Reality Portalen selvom det, set på tværs af de forskellige platforme, nok ikke får den store tilslutning hos udviklerne. Udover at det komplicerer styring unødigt, så ville det låse spillet til Windows platformen. Den er alt for lille til at sætte standarden.

Selve headsettet har to 2,89” LCD-skærme med en samlet opløsning på 2880×1440. Det er ganske udmærket og med 110 graders synsfelt og 90 Hz i opdaterings frekvens så matcher det markedet. Det er et område hvor der hele tiden udvikles så det er en vurdering baseret på det aktuelle øjebliksbillede af hvad der findes. De to kontrollere tilsluttes via Bluetooth så check lige at din stationære har muligheden. Langt de fleste bærbare har Bluetooth. Her bliver det den tekniske ydeevne som sætter begrænsningen. Jeg kunne godt have ønsket mig at der var en USB Bluetooth adapter med som en del af pakken.

Du anvender Explorer gennem Windows programmet Holograms som placerer dig i et (virtuelt) hus som du kan bevæge dig rundt i for at købe nye programmer, starte programmer eller hente nogle af de demo’er som findes. Det er et par som lader dig de 360 graders videoer selvom jeg ikke er synderligt imponeret af opløsningen. Det er ikke Explorerens fejl at de er optaget i så ringe en kvalitet. Desværre er Steam understøttelse i en beta som er umanerlig svær at få til at fungerer. Så det er stadig i en tidlig fase hvor de etablerede spillere har bedre styr på software understøttelse. Hvis du primært tænker at anvende det sammen med Windows Mixed Reality så er Lenovo Explorer et rigtigt godt valg.

Lenovo Explorer er et lækkert stykke isenkram. Det er super enkelt at sætte op og kontrollerne er velfungerende. Det sidder godt på hovedet og ja det kan anvendes hvis du har briller. Jeg håber at Microsoft holder ved Windows Mixed Reality platformen. Tålmodighed er ikke deres stærke side (host kinect host). Der er nogle spændende VR-titler som f.eks. Superhot VR selvom det der holder Lenovo Explorer tilbage er softwareunderstøttelsen. Vil du med på VR vognen for små penge er Lenovo Explorer et rigtigt godt køb.