Næsten halvdelen af danskerne vil gerne synge mere i dagligdagen, men lader være, fordi de synger dårligt. Det viser en ny undersøgelse af vores sanglyst, gennemført samtidig med lanceringen af PlayStation-spillet ’SingStar Ultimate Party’. Sangtræner opfordrer til at glemme genertheden, da sang kan være sundt for både kroppen og psyken.

Bliver du glad af at synge, men holder dig tilbage, fordi du har svært ved at ramme de rigtige toner og huske sangteksterne? Så er du ikke alene.

Samtidig med udgivelsen af det nye PlayStation-spil ’SingStar Ultimate Party’ har spilproducenten set nærmere på danskernes sanglyst – eller mangel på samme. 1001 danskere har deltaget i undersøgelsen fra Analyse Danmark, og her svarer hele 45 pct., at de i høj eller nogen grad ville ønske, at de sang mere i det daglige. Men samtidig svarer 46 pct., at de afholder sig fra det, fordi de synger dårligt.

”Undersøgelsen viser noget, mange nok genkender. Vi synes faktisk, det er sjovt at synge, men tør ikke rigtig. Det, synes vi, er rigtig synd, og derfor vil vi med det nye spil gerne slå et slag for, at flere danskere udlever deres indre sangstjerne,” siger Mette Bergholt Buhl, marketingchef i PlayStation Danmark.

I det nye SingStar-spil kan man netop synge højt mod hinanden direkte på sin PlayStation, og man kan også dele videoer med sin optræden på Facebook og Twitter.

Ekspert: Slip sangskrækken og bliv gladere

Ifølge undersøgelsen følger der en række positive følelser med, når vi danskere skråler løs. Således svarer 68 pct., at de bliver glade af at synge, mens ca. én ud af tre får mere energi, når de synger.

Det bekræftes af Gitte Degn Calstrup, der er konservatorieuddannet sanger og sangtræner i konsulentvirksomheden House of Singing. Hun fortæller, at vi rent faktisk bliver både sundere og mindre stressede af at synge:

”Når vi synger, sker der noget med os både personligt og fysisk. Sang er en følelsesforløsning, som giver mere energi og gør os mindre stressede. Rent fysisk frigives der flere endorfiner, når vi synger, og forsøg har også vist, at sang kan hjælpe til at udvikle antistoffer,” forklarer Gitte Degn Calstrup.

Ligesom PlayStation opfordrer hun derfor danskerne til at glemme skrækken for, hvad andre vil synes om deres sangevner, og dyrke sangen noget mere i dagligdagen:

”Vi danskere er nok lidt reserverede. Når vi så synger, er vi utrænede og generte, og så lyder det ikke så godt. Vi bør øve os på at synge og bruge vores stemme, for eksempel når vi kører i bil eller går derhjemme og gør rent. Det vil have så mange positive effekter, hvis bare vi tør synge noget mere,” siger Gitte Degn Calstrup.

Tør ikke synge foran chefen

PlayStation har også spurgt danskerne, hvem de synes, det er mest pinligt at synge foran.

Især er vi pinlige ved at synge foran fremmede mennesker, som hele 75 pct. af de adspurgte nævner. Men mere end halvdelen svarer også, at det er pinligt at synge foran chefen og kollegaerne. Den, vi helst vil have til at lægge øre til vores skønsang, er vores partner eller kæreste. Blot 21 pct. synes, det er pinligt at synge foran sin udkårne.

’SingStar Ultimate Party’ udkom 29. oktober til spillekonsollen PlayStation 4. Som noget helt nyt giver spillet mulighed for at bruge sin smartphone som mikrofon, og man kan prøve kræfter med sange fra bl.a. Pharrell og Lady Gaga. Læs mere på www.singstar.com.

Undersøgelsen af danskernes sanglyst er gennemført af analysebureauet Analyse Danmark blandt 1001 danskere.