I 2024 har tech-firmaerne stadig fokus på kunstig intelligens, uanset hvilket segment der undersøges. Blandt de førende aktører inden for pc- og laptopsfæren er Intel bestemt en nøglespiller: Firmaet præsenterede sidste år de nye Intel Core Ultra-processorer med integreret NPU, som gradvist er blevet implementeret i enheder rettet mod et varieret publikum, lige fra fagfolk indenfor grafisk design og lyd til gamere, og endda til brugere, der søger en løsning, der kan imødekomme både arbejdsbehov, kreativitet og underholdning, uden at være alt for specialiseret – til en rimelig pris. Den nye Medion E15443 passer godt i sidstnævnte, takket være Intel Core Ultra 5 125H-processoren med NPU, integreret Intel Arc-grafik og et design, der gør alsidighed til dens stærke side.
Tekniske specifikationer:
Processor: | Intel Core Ultra 5 115H (16 kerner, 3.8 – 4.8 GHz); 28W TDP |
Grafikydelse: | Intel Arc iGPU |
Skærm: | 15.6 tommer; Fuld HD; 60 Hz |
Lagerplads: | 1 TB SATA III SSD |
Hukommelse: | 16 GB DDR5 RAM (2x 8 GB DDR5-2400 SO-DIMM) |
Operativsystem: | Windows 11 Home |
Forbindelser: | Wi-Fi 6; Bluetooth 5.1 |
Dimensioner (B x D x H) : | 359 mm x 206 mm x 24 mm |
Vægt: | Ca. 1880g |

Frontlinjen for arbejdet, med kunstig intelligens, overdrages til den integrerede NPU med en maksimal frekvens på 1,4 GHz, mens grafiksektoren understøttes af Intel Arc integrerede grafikkort 7 Xe-Core med fuld support til Ray Tracing og XeSS. 16 GB 4800 MHz DDR5 RAM og en 512 GB SSD fuldender hukommelsespakken, ledsaget af et rigt tilslutningsudvalg: 2 USB 3.2 Type-A, 1 USB 3.2 Type-C, Micro-SD-kortlæser, 1 HDMI 2.0, Wi-Fi 6 og Bluetooth 5.1.
Den 15,6-tommer skærm med IPS-teknologi og 16:9 format tilbyder en opløsning på Full HD 1920 x 1080 pixels med en opdateringsfrekvens på op til 60 Hz og lysstyrke-toppe på op til 250 nits: en skærm, der ikke skiller sig markant ud med hensyn til dets tekniske egenskaber, men stadig leverer afbalancerede farver og et godt niveau af kontrast, til trods for det matte filter, der tager lidt af glansen væk. Endelig lover dens 4825 mAh batteri en batterilevetid på op til 10 timer.

Kigger man udelukkende på det ydre, vil man se og mærke meget plastic. Bevægeligheden i skærmen kan give lidt efter, og det mærkes her, at Medion formodentlig har lagt fokus på det indre kontra det ydre. Designet på E15443 ser da smart ud, men det overskygges af hvad der kan føles som billig produktion.
Men styrken ved Medion E15443 ligger i Intel Core Ultra 5 125H-processoren med integreret NPU: Takket være denne dedikerede enhed kan Medions bærbare computer faktisk lokalt håndtere opgaver tildelt kunstig intelligens, hvilket frigør CPU’en fra denne arbejdsbyrde og påvirker strømforbruget og den generelle ydeevne.

Selvom implementeringen af kunstig intelligens i applikationer stadig er på et tidligt stadie, er der allerede flere softwareapplikationer, der, takket være Intels support, kan drage fordel af den ekstra kraft fra NPU’en: Ud over de generelle løfter om at optimere strømforbrug og sikkerhed, har vi observeret kapaciteterne hos Intel Core Ultra 5-processoren og de direkte fordele, som AI bringer i visse områder.
Takket være Intels nye teknologi kan indholdsproduktion blive ekstremt hurtig, men frem for alt tilgængelig for alle: Den berømte Filmora-editor var i stand til at generere en komplet video ud fra en simpel tekstforespørgsel. Efter at have valgt dine præferencer og oprettet den passende prompt, var softwaren i stand til at generere en komplet video på cirka tredive sekunder ved at udføre anmodningen lokalt via NPU’en og delvist eksternt. Med optagelserne næsten færdige tillod AI-funktionerne os at tilføje brugerdefinerede effekter ved at vælge et enkelt emne fra videoen, der passende blev genkendt i hvert klip og isoleret fra konteksten.

På samme måde tillod den velkendte gratis editor Audacity os at skabe et helt lydspor ud fra en prompt. I dette specifikke tilfælde blev jeg overrasket over AI’ens evne og hastighed til at adskille en enkelt stemme fra en flerspors lydoptagelse, alt sammen med bemærkelsesværdig kvalitet og hastighed. Der er også mange anvendelser af kunstig intelligens til at forbedre lyd-/videokvaliteten af videokald: emneskæring, baggrundsskift, intelligent fokus, automatisk indramning, støjreduktion og meget mere.
Fjerner vi fokus fra ordet AI computer, er det en fin laptop. Den gør hvad den skal, men kan godt være lidt langsom ved nogle apps. Derudover, bør der være en hvis harmoni ved det indre og det ydre, og her bliver jeg splittet. Alt de indre lyder godt, men det kan fås bedre til samme pris.
Selvom computerens NPU demonstrerer effektivitet i tredjeparts AI-software, savner jeg stadig en overbevisende grund fra Medion selv til at retfærdiggøre investeringen i denne specifikke computer. Med en pris på næsten 7000,- forventer jeg en vis grad af robusthed og håndværksmæssig kvalitet, som denne maskine ikke fuldt ud leverer. Mens tiden vil afsløre nye systemer med NPU-chips, er det aktuelt at bemærke, at 7000,- for en notebook, der godt nok behandler AI lokalt, er en betydelig investering. De fleste AI-applikationer er i øjeblikket webbaserede og vil sandsynligvis forblive brugt sådan, af de fleste forbrugere.
Med hensyn til Medions markedsføring af AI på E15443, virker det som om der bliver kastet med røg. Mens NPU’en udfører godt arbejde i lokale AI-opgaver, kræver det download af tredjepartssoftware. Medion har ikke udviklet deres eget AI-software, hvilket får konceptet om E15443 til at virke mere som en illusion. Software som Filmora og Audacity fungerer godt, men at betragte denne computer som en dedikeret AI-maskine virker som en overdrivelse.