Ved at anmelde Alienware 13 så har jeg forbrudt mig mod en af de tommelfingerregler jeg typisk anvender omkring en bærbar gamer PC. Reglen er at vælge så stor en bærbar som dit budget tillader. Hvorfor det? Ene og alene fordi du får en bedre grafik ydelse. Jo minder maskinen er jo sværere er det at slippe af med den varme som udvikles. Derfor vil en fysisk større maskine kunne have et grafik kort der yder mere og derfor også generer mere varme. Det sker så på bekostning af batterilevetid. Og det er derfor jeg valgte Alienware 13 modellen.

alienware 13 01

Den model jeg har haft mellem hænderne er den nye Alienware 13 R2. Den har en SSD disk på 512 Gbyte, 16 Gbyte RAM, Intel i7-6500U Skylake CPU og et NVIDIA GeForce GTX 960M med 2 GB GDDR5. Skærmens størrelse er samtidig modelbetegnelse og helt præcist er den 13,3” med mulighed for at vise 1920 x 1080 hvilket er fuld HD. Batteriet er 4 cellet Lithium Ion på 51 Watt timer hvilket giver mellem 8 og 10 timers brug afhængig af opgave. Hele herligheden vejer omkring 2 kg så den lever op til at være gamer bærbar. Den mekaniske kvalitet er solid og jeg synes designet med de skrå hjørner, den diskrete belysning og farven gør at den let passer ind uden lige frem at skrige GAMER til hele verden. Jeg havde selvfølgelig lige skruetrækken fremme for at se hvor enkelt det ville være selv f.eks. at skifte RAM eller disk. Som billedet viser er der også her en høj mekanisk kvalitet i en enkelt og lettilgængelig opbygning. Det oser af kvalitet.

alienware 13 00

Når maskinen startes så præsenteres du for Windows 10 Home med det karakteristiske Alienware logo som skrivebord. Noget af det mest lækre er faktisk alt det som ikke findes. Nemlig bloatware eller crapware. Det er betegnelse for alle de værdiløse applikation der fra en producents side er installeret som standard. De suger kraften ud af din computer uden at bidrage med nogen nævneværdi funktion eller værdi. Det er en pine af fjerne og typisk ender jeg med at refomaterer harddisken og så geninstallere operativsystemet. Det er slet ikke nødvendigt på Alienware 13 maskinen. Der er installeret ganske få essentielle programmer, som Steam, Alienware Command Center plus et par andre støtteprogrammer til lyd og grafik. Alt sammen noget jeg selv vil vælge installerer hvis det ikke var at finde. Det er også her du kan ændre farver og styrke på både logoer og det baggrundsbelyste tastatur.

alienware 13 04 alienware 13 02

Tastatur er i fuld størrelse og det eneste der ikke er plads til i en 13” bærbar er det numeriske tastatur der typisk findes helt til højre. Trackpad er bekvemt placeret i midten og jeg blev hurtigt gode venner med den, selvom der ikke er dedikerede højre og venstre knapper som man nogle gange ser.  Det er skjult i siderne af selve pad’et hvor følsomhede også er en smule lavere. Personligt kan jeg godt lide den minimalistiske tilgang. Hvis du gerne vil have en ekstern mus så er der rig mulighed med de mange tilslutningsmuligheder. Du finder Bluetooth 4.1, to USB 3.1, en Thunderbolt 3 (USB type C), Gigabit Ethernet, Killer 1535 802.11ac WiFi, audio og headset stik, HDMI 2.0 og så lige en Alienware Graphics Amplifier port.

alienware 13 03 alienware 13 05

Den endelige prøve som gamer bærbar er selvfølgelig at se hvordan den klarer forskellige spil. Det bliver aldrig gammelt at spille Alien Isolation på en Alienware maskine, så det gjorde jeg selvfølgelig igen. Den klarer fint at få skuet alt op til det maksimale og holder stadig en billedfrekvens på omring de 60. Mens jeg havde maskinen til test så kørte The Division beta’en, så selvfølgelig skulle det også lige prøves. Ubisoft’s engine er noget mere hardware krævende end gennemsnittet og mener ikke at systemet er optimalt. Det forhindrede mig dog ikke i at spille nogle timer i en kvalitet som så afgjort er godkendt. Det er hverken CPU eller RAM der er flaskehalsen i Alienware 13, det er NVIDIA 960 med M for mobil der sætter den øvre grænse for hvad du kan trække ud af maskinen. Det har Alienware også en løsning på. Studsende du over tilslutningsmuligheden Alienware Graphics Amplifier port ovenfor? Det er muligheden for at have en ekstern grafikforstærker tilsluttet. Den kaldes Alienware Graphics Amplifier (AGA). Det er den som er på billede nedenfor ved siden af den bærebare.

alienware 13 R3 AGA

Grafikforstærkeren er tænkt som en mulighed for at lade din gamer bærbare dublerer som højt ydende stationær. Den placeres under skrivebordet og tilsluttes den bærebare via den specielle port der rent faktisk forlænger din bærbares interne forbindelser med den PCI-E adapter port der findes i grafikforstærkeren. Dermed flyttes alt grafik arbejdet fra den interne processor til det kort som findes i grafikforstærkeren. Det kunne f.eks. være et GeForce GTX 980. Listen med understøttede kort jeg har fundet er følgende: GeForce GTX 660, 660 Ti, 670, 680, 690, 759 Ti OEM (192b), 760, 770, 780, 780 Ti, Titan, Titan Black, 960, 970 og 980. Fra AMD er følgende kort understøttet Radeon HD 5970, 6990, 7870, 7950, 7970, 8770, 8870, 8950, 8970 & R9 270, 270X, 280, 280X, 285, 290 og 290X. Det er ikke den mest prisbillige løsning du kan drømme op. Har du et kort liggende eller vil du have bekvemmeligheden med en bærbar i hverdagen og højtydende spille PC i weekenden så er det en elegant løsning.

alienware 13 06

Leder du efter en bærbar som også kan bruges til at spille på så er Alienware 13 et rigtigt godt bud. Du er hurtigt i gang med en maskine der kun indeholder operativsystem og essentielle støtteprogrammer. Du får en kraftfuld pakke der egner sig godt til at tage med på farten. Hvis du primært skal anvende en bærbar til spil, så vil jeg stadig holde mig til tommelfingerreglen om at tage den største budgettet tillader. Alienware 15 kan fås med NVIDIA GTX 980M med 8 GB GDDR5 på bekostning af vægt og batterilevetid. Sammenlignet med andre bærbare i samme størrelse så får Alienware 13 gamer bærbaren en placering i toppen af feltet.