Playerunknown’s Battlegrounds er lige nu ude på Steam i Early Access. Det er som genre det som kaldes Battle Royale hvor du har ét liv og kæmper til der kun er én tilbage. Playerunknown’s Battlegrounds kan spilles alene (Solo), sammen med en anden (Duo) eller i teams med fire. Konceptet er stadig det samme blot at du har en eller flere til at hjælpe og at overlevende betyder at en eller flere af dine venner, eller dig selv, er i live som de sidste.

Det minder om en helt traditionel shooter hvor du kan vælge mellem første person eller tredje persons perspektiv. Du har masser af forskellige våben og udstyr som kan opgraderes så de bliver endnu bedre. I forhold til andre shootere så er det lige den forskel at du starter helt uden våben. Dem er du nødt til at finde undervejs. Det lyder som en længere rejse selvom hvert spil tager mellem 10 sekunder og 10 minutter. Hvorfor nu lige 10 sekunder? Ja hvis du er i den uheldig situation at en af dine modspillere finder et våben og du ikke når at find et så dør du hurtigt. Du har kun det ene liv og er det om igen. Du har så nogen kontrol over hvor du spawner så du ikke står midt blandt en masse fjender.

Hele spilleområdet er en hoved ø og en lidt mindre sydlig ø hvor du finder alle mulige forskellige bygninger. Hvis du er heldig så er der godt loot i bygningen, altså forskellige våben, hjelme, veste og ammunition. Nitten er selvfølgelig at løbe fra hus til hus uden at finde noget som helst. Den bedste start er at finde gode allround våben og en rygsæk så du kan slæbe endnu mere. Det kan du til en hvis grad styre selv. Du springer sammen med de 99 andre ud med faldskærm når du ønsker. Det giver dig mulighed for at lande et sted med meget og god loot. F.eks. på syd øen hvor der er en militærbase. Du kan godt regne med at der også er andre der har fået den idé. Så at vælge udhopspunkt er en del af de mange taktiske beslutninger du skal tage.

Som tiden går så reduceres spilleområdet. Det foregår ved at der kommer en hvid cirkel på kortet. På et tidspunkt annonceres at spilleområdet reduceres og en større blå cirkel omslutter først langsomt, og senere hurtigt, den mindre hvide cirkel. Bliver du fanget uden for den hvide cirkel begynder du at miste liv. Kommer du ikke indenfor den hvide cirkel i tide, dør du. Du skal hele tiden afveje om du vil holde trit med den hvide cirkel, hele tiden holde dig i midten eller måske finde et køretøj så du er mere mobil. Der er masser af forskellige strategier og det er bedst at holde sine muligheder åbne. Jeg er blevet fanget i en situation hvor jeg er død uden for området simpelthen fordi jeg blev for optaget af en anden fjende, af at loote eller kigge på udstyr og opgradere.

De første par minutter er hektiske til du har fundet våben og udstyr. Så begynder kattens leg med musen, hvor du både kan være kat eller mus. Du skal både bevæge dig og holde øje med fjender. Nogle gange er du heldig og befinder dig næste midt i den hvide cirkel. Det giver dig mulighed for at puste ud og afsøge de forskellige bygninger for at finde våben og et godt gemmested. På den anden side så bliver der også jævnligt smidt forsyninger ned med faldskærm. Hver kasse indeholder unikke ting som ikke kan findes på ø’erne. Mine favoritter er M249 SAW og adrenalinsprøjten. Det indebærer selvfølgelig en hvis risiko at løbe efter den nedkastede kasse. Måske ligger der en på lur som en slange i græsset for at skyde dig når du dukker op supply droppet. Når spilleområdet er meget nede i større og der er få spillere tilbage bliver hele oplevelsen intens til en grad jeg sjældent har oplevet. Når du er blandt de sidste 10 så hænger nerverne uden på tøjet.

Jeg har oplevet et par crash mest på grund af en memory leak som udviklerne er opmærksomme på. Hvis jeg ser bort fra denne del så er det utroligt velfungerende og en meget indlevende oplevelse. Har du tænkt dig at prøve så er her et par tips til at komme godt i gang. Som altid: lær mappet at kende. Husk at anvende B til at skifte mellem single, burst og auto fire eller hvad dit våben nu kan. Det er kun en level 3 hjelm som dækker hele vejen rundt og det er kun hjelme der har forskellige beskyttelse baseret på level. Veste har samme beskyttelse og her angiver level hvor stor en bære kapacitet den har. Brug din energidrik og dine smertestillende piller. Husk at opgradere dine våben. Det går en verden til forskel. Brug venstre shift når du sigter hvor at holde vejret og få et bedre udsyn. Selv uden scope får du en lille zoom. Vigtigst af alt hold dig i live. Velkommen til Playerunknow’s Battlegrounds