OUYAJeg bliver let begejstret over nyt legetøj og mange vil sige at jeg har svært ved at holde fokus. Havde jeg været skolesøgende ville det helt sikkert have givet mig billet på første række til skolepsykologen, for en mere præcis diagnose end urolig og ukoncentreret. Jeg har lagt skole bag mig og det betyder at jeg i stedet sidder med den lille nye konsol OUYA. De søgte finansiering på Kickstarter og i et begejstret øjeblik valgte jeg at tro så meget på projektet at jeg smed de $100 for at være ”Backer” og blandt de første der fik en konsol.

ouya 01Den har jeg så bruge de seneste 2 uger på at lære bedre at kende og det er derfor blevet tid til at fælde dom over denne lille konsol der bad om $950.000 og endte med at få $8,5 millioner fra 65.000 backers. Det er en Android 4.1 Jellybean baseret konsol med en 1.7 GHz Quad-Core ARM Cortex-A9 CPU og en Nvidia ULP GeForce grafik chip. Det er integreret i det som kaldes en Nvidia Tegra 3 (T33) SoC. Ja det bliver en lidt mere teknisk gennemgang end sædvanlig fordi det er en konsol der appellerer til de mere teknisk interesserede. Du kan også bare hente spil selvom det er den tekniske side der virkelig giver styrke.

ouya 03OUYA leveres med et HDMI kabel, kontroller, konsollen og en strømforsyning (med stik til Danmark!). Konsollen er på størrelse med en Rubriks tegning og kontrolleren er en anelse stor i det. Du skal ikke forvente noget i form af vejledning. Det er heller ikke meget der er brug for. Sæt strøm på dyret og slut den til dit TV med HDMI. Konfiguration af netværk og oprettelse af bruger er enkel selvom jeg kæmpede lidt med mit WiFi. Jeg har støj fra min gamle Turtlebeach X41 og det har før givet problemer. Du skal være opmærksom på at OUYA kræver et kreditkort for at komme gennem opsætningen, eller en forudbetalt kode. Jeg valgte et Mastercard da det giver mig en bedre sikkerhed end så meget andet. Du kan vælge at købe et forudbetalt kort gennem en butik i f.eks. England hvis du har det bedre med det.

ouya 02Selvom det er Android så er der ikke adgang til den almindelige Google Play butik. OUYA har deres egen og der er også dem der håndterer betaling. Det er så magen til f.eks. Xbox eller PlayStation så egentlig ikke den store forskel. Det er selvfølgelig også for at sikre de spil og apps der udvikles kan køre og ikke bare er kopier fra andre. Du skal vende dig til at det er lidt som det vilde vesten hvor enhver er sin egen lykkes smed. Alle spil er gratis at prøve og nogle kører på tid, andre på antal baner eller også kan du ikke gemme. Det er forskelligt og op til den enkelte hvad de ønsker at gøre. Det har jeg det fint med.

ouya 04Du henter spil under Discover menuen hvor de er delt op med de mest populære, forskellige lister fra kendte udviklere, VIP, Trending og til sidst Sandbox. Alle spil starter i Sandbox og på basis af hvor mange brugere der kan lide et spil kan de bevæge sig på til Featured kategorien. Du kan i denne udgave kun søge på spilnavn, og det er ikke optimalt da der allerede nu er ved at være rigtigt mange titler. Derfor kan du med fordel finde et community hvor du kan udveksle erfaringer med andre som har OUYA eller Android. Det kunne være AndroidGaming.dk. Når du har fundet et spil kan du læse om det og væge at downloade det. Så kan browse videre for at finde flere spil. Der er stor forskel på download hastigheden og jeg er sikker op at forskellige udviklere lige skal finde deres ben at stå på. Der er mange flere gode launch titler end på de etablerede konsoller.

ouya 08Noget helt unikt er Make menuen hvor du bl.a. kan Roote din maskine, altså gå helt ned i maskinrummet for at lægge dine egne programmer på. Så langt er jeg ikke nået endnu. Jeg er nået til at hente f.eks. en Emulator. Emulatorer er programmer der efterligner (emulerer) en anden maskine f.eks. et Super Nintendo Entertainment System, forkortet SNES. Jeg har hentet en som kaldes SuperGNES. Der er masser af debat om hvad der faktisk er lovligt med emulatorer. De har eksisterer i årevis og jeg regner med, at dem som har teknisk indsigt og interesse måske mere har en museums rolle set fra f.eks. Nintendo, Sega og mange andres side. Jeg tror ikke det på noget område tager omsætning fra andre produkter, men nærmere holder liv i elektronik der ellers var gået i glemmebogen. Du skal ikke afskrive selv meget gamle spil for når man sidder med Super Mario fra en SNES fra 1994, så er det stadig uforfalsket underholdning selvom det er de største pixels jeg har set på mit TV.

ouya 05Under Make finder du også en web-browser og jeg har også installeret dropbox. Det giver mulighed for at overfører et ROM spil fra min PC til OUYA så jeg kan spille den på SuperGNES. Ja den kostede så den formue af $0,99 eller lige omkring 6 kroner. Pengene rækker langt på OUYA hvor et dyrt spil koster $5. Hvis du er til PSone spil så findes der også en emulator til den som kaldes FPse for OUYA. Har du den tekniske interesse så kan du hente filer og installerer de på OUYA som du har lyst. Det er fuld lovligt og OUYA opfordrer til at bruge deres lille konsol til lige nøjagtigt det du har lyst til. Det er en mere avanceret udgave af Raspberry Pi. (http://www.raspberrypi.org/)

ouya 06Der er også en systemmenu kaldet Manage og her finder du forskellige former for opsætninger og andre former for indstillinger. Du kan vælge dansk som sprog selvom det kun har mindre effekt da selve OUYA grænsefladen er på engelsk. Det er ikke det store behov for at rode med de forskellige indstillinger. De virker rigtigt fint med standard indstillingerne. Et lille trick du skal huske er at for at komme ud af et program eller tilbage til menuen så trykker du to gang hurtigt på OUYA knappen på kontrolleren. Den har også en touchpad mellem de to vinger af kontrolleren og det virker, selvom den er meget følsom.

ouya 09Kontrolleren er ikke den bedste og jeg skal have filet lidt hvor de fire knapper sidder for de kan komme til at sidde fast i kampens hede. Du kan bruge en Xbox 360 eller en PlayStation 3 kontroller og jeg har prøvet en PS3 selvom ikke alle spil understøtter den. Ellers var det største problem af få de medfølgende batterier i kontrolleren. Du skal løfte vingerne i børstet metal af, da de sidder fast med magneter. Så løft forsigtigt uden at bruge værktøj. Der er mange som synes at der er lag i kontrolleren og det har jeg ikke oplevet. Jeg håber det mere generelt bliver muligt at bruge en PS3 til alle funktioner hvilket det ikke er endnu. Jeg har bestilt en ekstra OUYA kontroller og den skulle være redesignet og så kommer der en anmeldelse af den.

Jeg synes at hele OUYA projektet er fantastisk. Der er gået mindre end et år fra Kickstarter og til jeg sidder med den første konsol og masser af spil. Den kan godt blive bedre men på et tidpunkt så skal produktet ud at arbejde for at give kunder og erfaring. Det har helt sikkert været en succes. Hvis du har $100 liggende i et hjørne, elsker spil der ikke kræver timers øvelse for at have sjov eller brænder for at spille retro spil så findes der ikke noget bedre til at samle vennerne. Jeg håber det lykkes for OUYA så der kommer en ny $100 konsol hver år, med endnu bedre hardware. EA’s Frank Gibeau fortalte i et interview til IGN at tablet snart har samme grafikkvalitet som en Xbox 360 og Playstation 3. Det giver yderlige grobund for konsoller hvor det du kan er at spille. Jeg kvitterer med et flot 4-tal og ønsker OUYA god vind.

 

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægHent Minion Rush spillet fra Grusomme Mig 2 gratis
Næste indlægDuckTales udkommer i en ny udgave i august
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
ouya-anmeldelseJeg bliver let begejstret over nyt legetøj og mange vil sige at jeg har svært ved at holde fokus. Havde jeg været skolesøgende ville det helt sikkert have givet mig billet på første række til skolepsykologen, for en mere præcis diagnose end urolig og ukoncentreret. Jeg har lagt skole bag mig og det betyder at jeg i stedet sidder med den lille nye konsol OUYA. De søgte finansiering på Kickstarter og i et begejstret øjeblik valgte jeg at tro så meget på projektet at jeg smed de $100 for at være ”Backer” og blandt de første der fik en konsol.