Det er en væsentlig del af anmeldelser at der findes et sammenligningsgrundlag og at grundlaget er relevant. Nu har redaktionen gjort sig sine erfaringer med både PlayStation 4 og Xbox One. Dermed er der nu basis for at beskrive hvordan de mange funktioner annonceret i forskellige pressemeddelelser fungerer og hvordan vi vurderer dem.

Hardware

ps4_box11PS4 leveres med konsol, kontroller (DualShock 4), HDMI kabel, mono headsæt, strømkabel og USB kabel til at lade/forbinde DualShock 4. Konsollen er baseret på samme teknologi som en PC hvor den vigtigste komponent er harddisken på 500GigaByte. Dybere tekniske specifikationer er i denne sammenhæng ikke relevante. Du kan selv udskifte harddisken til en større eller hurtigere eller begge dele.

PS4 kan placeres vandret eller lodret, hvor der også findes en fod så den lodret står mere stabilt. Skifter du fra PS3 til PS4 så passer strømkablet så det er bare at bytte rundt. Konsollen svarer i størrelse til PS3 med et fladere design.

xb1 boxXB1 leveres med konsol, ekstern strømforsyning, kontroller, HDMI kabel, mono headsæt, strømkabel, to batterier til kontrolleren og Kinect kamera/mikrofon. Konsollen er også baseret på PC teknologi med en harddisk på 500GigaByte. Du kan ikke udskifte harddisken.

XB1 skal stå vandret. Det nævnes endda specifikt under opsætningen af konsollen. Du skal finde plads til en ekstern strømforsyning som er en anelse større end den fra Xbox 360. Selve konsollen er stor. Og her mener jeg stor som gammeldags VHS maskine fra slut 80erne.

Der findes på begge konsoller en række stik hvor den eneste væsentlige forskel er at XB1 har en HDMI indgang som skal benyttes til video passthough. Det tager vi lige senere. På støjsiden ligger de begge på det niveau der er acceptabet i en stue. XB1 er den mest lydløse af de to konsoller selvom PS4 på ingen måde larmer. Begge har en lun brise gennem ventilationshullerne.

Vurdering: Du kan let tage din PS4 med under armen mens XB1 kræver flere armkræfter og den eksterne strømforsyning er irriterende. PS4 er som industrielt design samlet set den mest velgennemtænkte, mens XB’s1 fordel kan summeres som den mindst larmende med et bedre headsæt.

Kontroller

Dualshock 4PS4’s kontroller kaldes DualShock 4, og set i forhold til den forrige udgave, den mest opdateret. Det er også den kontroller der har haft størst behov for en opdatering. Udover funktioner fra DualShock 3 så er der blevet plads til et touchpad, en højtaler, lys i fronten og et stik til headsæt. Dette stik er et standard jack stik så det er enkelt at tilslutte tredjeparts udstyr. Der er brugt blød gummi på alle 6 R og L knapper samt på kontrollerens vinger. Det føles dejligt behageligt.

XboxOne_ControllerXB1 kontrolleren minder i store træk om Xbox 360 kontrolleren som generelt har været rost. Hvis du ikke er entusiast så er ændringerne kosmetiske. Det største løft er at den store batterikasse i bunden nu er flyttet ind i selve kontrolleren. Der er et sæt batterier med og ønsker du genopladelige så er det enten almindelige AA batterier eller en special udgave der sælges separat. Der anvendes et special stik til headsæt. Microsoft kommer først med en adapter i 2014, så indtil da er det kun det originale headsæt der kan anvendes, medmindre du vil i gang med at lege den lille elektrikker. Synes også at Microsoft kunne have ofret genopladelige batterier.

Vurdering: Ergonomisk minder de to kontrollere meget om hinanden. Funktionelt er der mest at hente på DualShock 4, mens XB1 kontrolleren bliver ved det kendte og traditionelle. Den symmetriske DualShock 4 er min favorit, da mine hænders størrelse har det med at trykke på skuldertasteren på XB1 kontrolleren når jeg bruger aftrækkeren. Touchpad’et er overraskende velfungerende og giver mange ekstra muligheder.

Brugergrænseflade

PS4 har fået et tiltrængt løft i grænsefladen. Den kaldes nu PlayStation Dynamic Menu (PDM) og er bygget i to dele hvor den øverste del er dine faste elementer som f.eks. din profil, opsætningen, adgang til PlayStation store og de andre ting som du jævnligt har brug for. Neden under er en bjælke med de spil du har spillet/installeret samt andre former for indhold som f.eks. musik og film. Hvert enkelt punkt i denne menu kan folde sig ud afhængig af typen af indhold. Hvis det f.eks. er et spil kan du se aktivitet, nyheder og andet indhold der er specifikt for elementet. Det er enkelt og hurtigt at navigerer mellem de enkelte ting og det er en sømløs oplevelse. PDM har fokus på spil og de funktioner du jævnligt bruger i den forbindelse og har så app’s, musik og film som tilbud til denne funktionalitet uden at virke domminerede.

Generelt har PS4 bygget videre på alt det der var i PS3 med en bedre organisering. Jeg har ikke kunnet finde en måde til selv at vælge hvilke spil jeg vil have vist i menu linjen med spil. Derfor har jeg den bekymring at det på sigt kan blive vanskeligt at holde styr på mine spil.

XB1 forsætter stilen med kakler, fliser eller hvad du ynder at kalde tiles på dansk, som det kendes fra Windows 8. Der er reelt 3 områder Pins, Home og Store. Hele menu strukturen er kraftigt reduceret i forhold til det du kender fra Xbox 360 og adskillige funktioner er fjernet. Du vil f.eks. lede forgæves efter basale funktioner som disk forbrug og det at kunne fjerne spil, savegames og andet du ikke længere har brugt for, du vil ikke længere kunne finde en liste med de spillere du seneste har spillet med, du får ingen notits når venner logger på, du kan ikke længere sende talebeskeder, party funktionen er nu ikke længere indbygget men er en app, du kan ikke se status på batteri i kontrolleren og Xbox Guide er også fjernet. Nå ja og i Xbox 360 kunne du automatisk blive logget ind på Xbox LIVE, det kræver nu at du har Kinect tilsluttet og at den kan genkende dig. Ellers skal du trykke to gange på A for at blive logget på. Som Nikolaj Sonne ville sige ”Ahhh ja det Redmondske dobbelttryk”.

XB1 har givet dig Pins som muligheden for at fæstne elementer som du ofte ønsker at bruge. Det er din eneste mulighed for at tilpasse andet end farve. Resten er ”dynamisk” hvilket betyder at de enkelte tiles skifter rundt afhængig af din brug og hvad der lige kommer af reklamer. Ja, selvom din konsol er købt og betalt, og du betaler Xbox LIVE Gold, så er der reklamer i alle de forskellige afsnit. Store (butikken) er tilsvarende reduceret i funktionalitet så jeg primært ser de sponserede titler mens jeg savner nogle fornuftige oversigter eller blot en måde at se alt indhold der kan anvendes på XB1.

XB1 grænsefladen lægger stor vægt på musik, film, tv og app’s som fylder godt op i billedet. Du skal også være opmærksom på at det er svært at se hvilke applikationer/spil der er aktive i multitasking. Det vigtigste at være opmærksom på er, at vælger du et andet spil enten med kontroller eller via stemmestyret Kinect så stopper det andet spil øjeblikkeligt uden fortrydelse. Har du ikke gemt mister du alt siden sidste save og spiller du online stopper det helt.

Vurdering: Jeg har valgt spillekonsoller frem for PC alene fordi jeg er interesseret i det som kaldes en ”appliance”, altså et apparat med en fast funktion som f.eks. en blender. Hvis jeg ønskede masser af mulighed hvor ingen var rigtigt suveræne så havde jeg købt en multifunktions køkkenmaskine. Det er den samme oplevelse jeg har med PS4 contra XB1. PS4 er skræddersyet til en oplevelse med spil, mens XB1 er blevet et multimediecenter, eller ”Jack of all trades – Master of none”. Derfor bliver min spil oplevelse overdøvet af det konstante bombardement af reklamer for indhold jeg ikke er interesseret i.

Streaming og deling

ps4 share01PS4 har mulighed for både Streaming til Twitch og Ustream. Du indtaster dine login detaljer én gang og herfra kan du så streame alle former for gameplay. Du kan endda vælge at tilslutte mikrofonen og dermed have kommenteret gameplay. Det er overraskende let. Tryk på Share knappen på kontrolleren. Vælg hvad du vil dele eller streame og vælg om det skal være på Twitch eller Ustream. Så kører det helt af sig selv.

Det er tilsvarende enkelt at dele et skærmbillede eller en video på Facebook. PS4 optager automatisk de seneste 15 minutters gameplay uden at du gør noget. Står du tilbage som vinder af matchen så kan du klippe det afsnit ud du gerne vil dele og som med magi dukker det op på Facebook. Det kan også være et billede du gerne vil prale med og så gør du bare det.

Jeg har prøve at slå streaming til og fra mens jeg spillede multiplayer og det fungerer upåklageligt. Ja jeg står selvfølgelig stille og bliver dræbt men det var jeg nok blevet alligevel.

XB1 kan ikke streame. Ikke endnu. Det er lovet til engang i 2014 sammen med mange andre funktioner der tidligere er præsenteret men ikke er blevet klar.

xb1 recordXB1 kan optage enten 5 minutter eller de seneste 30 sekunder. Hvis du ønsker at optage de seneste 30 sekunders gameplay så skal Kinect være tilsluttet. Du skal så give kommandoen ”Xbox Record That” og så bliver de seneste 30 sekunders gameplay gemt til senere. Ønsker du at optage længere gameplay skal du første finde og starte app’en DVR (Digital Video Recorder). Når den er aktiveret så optager du gameplay. Det fungerer som det der kaldes en Snap app. Så du i højre side får en bjælke med app’en mens spillet fortsætter i midten. Du skal vælge fuldskærm for at komme ud af snap. Når du så har optaget dit klip skal du starte en ny app, Upload Studio der kræver Kinect. Herfra kan du så klippe forskellige elementer sammen for til sidst at uploadede det til SkyDrive. Det er Microsofts udgave af DropBox. Herfra kan du så dele det med den tjeneste du har lyst til.

Vurdering: Det er tydeligt at dette ikke er færdig udviklet på XB1. Selv det som er taget med kræver alt for mange trin inden det kan ses af andre. Upload Studio tilbyder flere muligheder end der er på PS4 og taler dermed til XB1’s fordel. I det daglige hvor jeg vil blærer mig med et scoring i NBA eller et kill i Call of Duty, så er det simpelthen for besværligt at skulle anvende XB1’s optager. PS4 optager de seneste 15 minutter som jeg så skal tage et udsnit af. Hvorfor gøre det mere kompliceret end det?

Integration til sociale medier

Hvis du ønsker det, kan PS4 automatisk poste til FaceBook når du begynder at spille et spil eller når du får et trophie. Jeg har slået det fra så jeg aktivt skal vælge at poste.

Der er ingen lignende integration på XB1.

Vurdering: Tja, det er ikke et væsentligt punkt for mig. Microsoft fjernede funktionaliteten fra Xbox 360, så det kan ikke undre at det mangler i XB1. Generelt er min holdning, at hvor det giver mening forventer jeg integration til udbredte sociale medier. Jeg tænker på FaceBook, Twitter, YouTube, Instagram og de mange andre der eksisterer. Kort sagt vil jeg kunne vælge.

TV passthough

PS4 har ingen form for passthough. Det er en spillekonsol med streaming muligheder.

XB1’s første præsentation lagde alene vægt på TV funktionaliteten, specielt sammen med Snap multitasking. Det betyder at man fra en settop boks eller satellit boks skal få tv igennem XB1 og dermed styre det hele fra XB1. Jeg har svært ved at se dette en god idé i Danmark. Vi har ca. 1,7 millioner husstande med kabel-tv, hvor kun et fåtal har en settop boks. Hovedparten af resten benytter et kort der sidder i fjernsynet som desuden har både ViaPlay, Netflix, HBO og andre former for streaming tjenester. Det bliver dermed en minoritet der overhovedet kan anvende denne funktionalitet til noget. Skulle der så være en enkelt eller to der vælger at bygge deres underholdning omkring XB1 så rammer de problemet med at Europa anvender 50hz og amerikanerne 60hz. Det giver hakkende billeder når der bl.a. panoreres. Jeg har f.eks. valgt et TV med teknologi der netop skal forhindre dette, så jeg kan se Formel-1 uden at bilerne bevæger sig i ryk. XB1 er lanceret i England og her kommer basis TV funktionalitet til sommer 2014.

Vurdering: Selvom dette ville komme til at fungerer med dansk Program Guide og integration til bare én af de settop bokse der findes uden 50/60hz hakken, så kan jeg stadig ikke se værdien for mig som forbruger. Der er endnu ikke nogen der har kunnet forklarer mig hvad XB1 tilfører at værdi.

Streaming tjenester

PS4 har ved udgivelse i Danmark Music Unlimited, Viaplay, Netflix og IGN, der alle hentes som app’s i PlayStation store. Der kræver ikke PlayStation Plus at hente selvom det selvfølgelig kræver abonnement til de enkelte tjenester.

XB1 har Netflix selvom det er en unfair vurdering da konsollen ikke er udgivet i Danmark. Det er med fordi selvom om du f.eks. har abonnement til Netflix så kræver det samtidig at du betaler for Xbox LIVE Gold.

Vurdering: Dette er kun taget med for at huske en re-vurdering når XB1 udkommer i Danmark. Jeg benytter selv Viaplay og bruger det mest på iPad fordi jeg kan downloade film og serier som jeg ser når det passer mig. Derfor er dette meget afhængig af hvordan og hvilke streaming tjenester du anvender.

Andre inputformer

PS4 kan stemmestyres med det medfølgende headsæt. Jeg har ikke brugt noget tid på det overhovedet fordi jeg taler så rigeligt med mig selv uden af skulle tale til min konsol. Jeg har desuden et PS4 kamera som endnu ikke har været tilsluttet af samme årsager som nedenfor. PS4 kamera er ekstraudstyr og skal anskaffes separat.

kinect22XB1 leveres med Kinect der er nøjagtigt lige så stort og tung som konsollen. Jeg har ikke prøvet det nok til at sige noget om det fungerer godt nok. Jeg havde Kinect til min Xbox 360 og det ligger stadig i bunden af skabet.

Vurdering: Jeg har ikke noget at tilføje. Hvis det er et krav for at anmelde et spil sætter jeg det til og ellers er jeg til at anvende en kontroller. Sikkert rigtigt sjovt hvis der er plads nok og med nogle venner eller børn (ikke for store).

Launch spil

PS4 har en række titler og der er ikke behov for at remse dem alle op. De vigtigste er de 4 free-2-play udgivelser som er Warframe, DC Universe Online, Blacklight Retribution, War Thunder. Desuden får du Resogun (og Contrast hvis du har PlayStation Plus abonnement). Den store eksklusiv titel der viser flot grafik er Killzone Shadowfall.

forza-motorsport-5-logoXB1 har Killer Instinct som gratis udgivelse (hvis du kan finde den) og har du fået en Day One Edition så er FIFA 14 med som download. Forza Motorsport 5 er den udgivelse der demonstrerer hvad der er grafisk muligt.

Der er masser er titler der allerede kan spilles på den gamle konsolgeneration og de er lavet i flottere udgaver til PS4 og XB1. Jeg kommer til at spille Call of Duty Ghosts & Assassin’s Creed IV Black Flag. CoD fordi online er vanedannende og rigtigt flot, selvom der ikke er meget nextgen over selve spillet og AC4 fordi det er mega flot at se på og fordi du uden load skærme kan bevæge dig rundt over det hele.

Vurdering: Der er ikke nogen af de eksklusive launch titler der imponerer. Selvfølgelig har begge noget der viser fremragende grafik. Jeg vil gerne spille de eksklusive titler selvom jeg ser meget mere frem til f.eks. Destiny og specielt Ubisoft’s The Division. Det skal være medrivende gameplay med masser af spillere online og variation. Jeg er også spændt på at se hvordan free-2-play udvikler sig om ikke andet så på PS4.

 

Samlet vurdering

xb1 ps4
PlayStation med 1T SSD disk & Xbox One Day One Edition

Når jeg sidder og spiller så er det marginalt hvad der er af forskel på de to konsoller. Både PlayStaton 4 og Xbox One kan desuden rigtigt mange andre ting udover at afvikle spil. Det er når du gerne vil benytte nogle af de mange ekstra funktioner, at forskellene hurtigt bliver trukket tydeligt op. Jeg er skuffet over hvor kompliceret Microsoft har lavet funktioner der burde være helt enkle at anvende. Det er mere blevet en teknologisk og politisk manifestation for Windows 8 end et konsumprodukt til at spille. Her er Sony gået i den stik modsatte vej og har aflivet den meget tekniske Cross Media Bar. PlayStation 4 er en spillemaskine der har masser af funktioner der er enkle at anvende.

Tidligere var min primære maskine Xbox 360 mest fordi kontrolleren ligger godt og online var lækkert integreret. Nu er der kun meget lidt der skiller. Jeg er blevet meget glad for DualShock 4 og online oplevelsen er ens. PlayStation 4 udgives 29. november og får dermed et forspring indtil Microsoft får styr på tropperne. Selvom PlayStation 4 er mere end et hestehoved foran kan man kun vinde et løb når man er først fra start og øger efterhånden. Dette er et maraton og ikke en sprint.

Xbox One er ikke udgivet i Danmark. Jeg forventer dermed også at Xbox One på mange områder bliver mærkbart forbedret f.eks. med danske menuer, dansk stemmestyring når Kinect nu er så vigtig, danske streaming app’s og alle de gaming funktioner fra Xbox 360 der var en væsentlig faktor da jeg valgte den.

Nu vil jeg have en next-gen spillemaskine der er enkel at anvende. Derfor er der ingen vaklen når jeg denne gang vælger PlayStation 4 som min primære konsol. Redaktionen ønsker dig held og lykke med dit valg.

 

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægPlayStation 4 streaming app’s fra launch
Næste indlægPlayStation 4 launch udgivelser
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
playstation-4-og-xbox-one-anmeldelseDet er en væsentlig del af anmeldelser at der findes et sammenligningsgrundlag og at grundlaget er relevant. Nu har redaktionen gjort sig sine erfaringer med både PlayStation 4 og Xbox One. Dermed er der nu basis for at beskrive hvordan de forskellige funktioner annonceret i forskellige pressemeddelelser fungerer.