Vi har været til gennemgang af mange af de forskellige produkter som kommer fra Turtle Beach. Det store trækplaster denne gang var den nye VelocityOne serie som består af et rat og pedal sæt som det ene produkt og et Flightstick og Flightdecks som det andet sæt. Lige inden vi går i gang så lad mig slå et slag for Maria Jarjis som bl.a. har YouTube kanalen “WTF er det“. Det er hende du kan se på billedet ovenfor sammen med hendes kameramand, Sohail, og en af repræsentanterne fra Turtle Beach. Vi havde det sjovt også fordi jeg er rimelig meget konkurrence menneske og skulle lige have nappet highscoren i MS Flight Sim. Nå men check hendes kanal. Den er rigtig god og så har hun være oppe at flyve i en rigtigt F16. Vildt.

Så tilbage til previewet. Turtle Beach har også Stealth Ultra, Recon og Reac-R kontrollerne, headsettene Stealth Pro, Stealth 600 Gen 2 og Stealth 700 Gen 2 MAX sammen med musene Kone Aimo og Kone XP Air og så tastaturet Vulcan 120. I denne omgang er det VelocityOne vi har koncentreret indsatsen omkring.

Rat og pedal sættet VelocityOne er i den øverste ende af skalaen. Hvad får mig til at sige det? Det du gerne vil opnå i et rat er at få følelsen af den modstand du ville føle i en rigtigt bil. Det kaldes ofte Force eller Torque Feedback. Den billigste måde at opnå dette er ved at have en (lille) el-motor der gennem udveksling i f.eks. tandhjul eller et bælte yder modstand når du drejer på rattet. Det er simpelt, effektivt og billigt. Skal det være bedre så skal tandhjul og bælter skiftet ud med en kraftig servomotor. Disse typer kaldes Direct Drive og laver deres force feedback ved at sætte strøm til motoren så du får svært ved at dreje den rundt. I industrien benyttes neodymium magneter i motoren. Det er styrken af magneterne der bestemmer hvor kraftigt et force feedback du kan opnår.

Skal du simulerer en almindelig bil så skal omdrejningsmomentet (kraften) være mellem 7 og 10 Nm (Newton Meter). Når du kommer op til racer biler og specielt Formel 1 så kan omdrejningsmomentet være helt oppe omkring 20 Nm. Jo flere Newton Meter jo mere kraft eller force feedback kan man opnå. Det er så ikke alene momentet som er vigtigt. Jo mere moment jo langsommere er motoren også til at reagerer. Så det er en kompromis at vælge det som giver mest mening i den aktuelle sammenhæng. Indlevelsen er ikke nødvendigvis bare det kraftigste force feedback, det er også hvor tæt ved handlingen på skærmen har det det. Når du sammenligner specifikationer så det dette højeste (peak) værdier.

Turtle Beach Velocity One har 7,2Nm i moment. Det er meget respektabelt når du tager prisen på ca. 5.500 kr. i betragtning. Det Direct Drive system jeg har stiftet bekendskab med som har det højeste moment er Asetek Invicta. Det har 27 Nm og her koster basen alene 10.000 kr. så skal du lige have rat og pedaler og dermed rammer du tættere ved 20.000 kr. Lige så snart du bevæger dig over i de modul opbyggede sæt så skal du have den store pung frem.

Jeg er imponeret over kvaliteten og funktionalitet i rat og pedal sættet Turtle Beach Velocity One. Det har masser af de funktioner du finder på det helt store modul opbyggede systemer til en mere overkommenlig pris. Selve rattet kan monteres på en bord. Du kan se den lille låge hvor der findes en umbraco nøgle og monteringsskinnerne. Husk nu at det skal være en solidt bord der står fast. Jeg vil helt klart anbefale at du også sparer sammen til et bur med sæde så du får den fulde oplevelse. Pedalerne kan også justeres. Der sidder fjedre så du kan vælge hvor kraftigt der skal trædes. Det er et enkelt og velfungerende system.

Turtle Beach VelocityOne Flightdeck er mere overkommelig i pris med de ca. 3.000 kr. for sættet. Det passer til langt de fleste flysimulatorer som f.eks. MS Flight Simulator som jeg prøvede sættet med. Der er i sticken alle de funktioner du skal have og bl.a. en af de ting jeg kiggende efter var at der er ror-kontrol. Det får du ved at vride sticken. Det er et af de punkter som adskiller de mere simple produkter fra de mere avancerede. Det eneste som er ærgerligt med MS FlightSim er at du ikke skal skyde noget ned. Så skal du over i f.eks. Digital Combat Simulator som er toppen af poppen for kampfly. Skal du have noget mere tilgængelig så er der X-Plane, War Thunder eller Ace Combat. Der hvor jeg tror at lige dette sæt bliver rigtigt populært er på de forskellige rum spil. Jeg tænker f.eks. Elite Dangerous.

Ud over at selve sticken er rigtig lækker, så har gashåndtaget sit eget trykfølsomme display. Det er rigtig smart og du har rig mulighed for at programmerer de funktioner så det passer til dig og dit spil. Du skal gøre dig selv den tjeneste at finde en måde at sætte begge dele helt fast på bordet. Det er ikke som samme måde vigtigt at have et meget solidt bord som med rattet, men i kampens hede kan du let skubbe rundt med gas-håndtagene når det skal helt frem eller tilbage i en skarp situation. Jeg synes at materiale valget er rigtig godt og som sæt så er du rigtigt godt kørende hvis du gerne vil ud at flyve så oplevelsen er mere indlevende.

Tak til PR Nordic og Turtle Beach.