Acer er gennem de sidste par år blevet meget mere synlige på eSports scenen med deres Predator serie. Acers bud på en monitor til eSport er deres 240hz Acer Predator XB252Q. Den har vi taget under kærlig behandling.
Teknisk er det en 24,5” monitor baseret på et panel med TN teknologi. Twisted Nematic paneler er kendetegnet ved at de har en meget hurtigt responstid på typisk 1ms. De har så en mindre betragtningsvinkel, typisk 160-170 grader, end VA (Vertical Alignment) og IPS (In-Plane Switching) paneler. Skal du have det hele skal du lede efter et OLED (Organic Light-Emitting Diode) panel som udmærker sig ved at være lynhurtige, med en stor betragtningsvinkel og stort kontrast da de ikke har brug for baggrundsbelysning. Ulempen ved OLED er prisen og de har en efterglød hvilket giver ghosting. Som unyttig paratviden så produceres panelet i XB252Q af AU Optronics.
Opløsningen er fuld HD 1920×1080 med en opfriskningshastighed på 240hz. Der findes monitorer med en bedre opløsning selvom der i eSports sammenhæng sjældent er behov for mere end fuld HD. Med en 98,5% dækning af sRGB modellen er farverne utroligt levende for en monitor i full HD. Det giver et meget klart og lækkert billede. Jeg har primært valgt at anvende standard Gaming indstillingen. Du har mulighed for at gemme 3 forskellige individuelle opsætninger. Spiller du f.eks. CS:GO så giver det mening at have en opsætning til en lys bane som Mirage og en anden opsætningen hvis du spiller en mørkere bane som Train. Eller hvad du nu synes.
Ud over de 240hz så understøtter XB252Q også Nvidia G-Sync for et skarpere billede uden screen tear. Da det virker mellem 30hz og 144hz så skal du huske at låse frameraten ellers vil den almindelige V-Sync automatisk tage over. Det betyder også, at har du et setup der går ud over de 144hz så er G-Sync faktisk helt ligegyldigt. På GS:GO clocker jeg med en i7-6700 og et GTX1080 lige omkring 200 fps som topper lidt over 240 (fps count øverst til venstre). Kommer du over ca. 160 fps så er det skærmens 6,5 ms input delay (lag) som er den tekniske flaskehals. Jeg har valgt ikke at anvende G-Sync.
Skal du udnytte de avancerede features så skal du anvende DisplayPort. HDMI stopper ved 60hz så den er mere beregnet til ældre systemer eller hvis du, som jeg, har en PlayStation 4 eller anden konsol som du ønsker tilsluttet. Her er et pro-tip. DisplayPort har et stik med to kroge som skal forhindre at det trækkes ud ved et uheld. Selvom jeg har investeret i et kvalitets kabel så har jeg desværre ofte oplevet at krogene ikke kan udløses og dermed sidder stikket uhjælpeligt fast. Mit råd er at du anskaffer et kabel som ikke har de to kroge. Har du svært ved at finde et så er mit købt hos av-cables.
Udover det karakteristiske skarpe design så finder du et USB 3.0 uplink, det er den med det kvadratiske stik, hvor der så er 4 USB stik til tastatur, mus og hvad du ellers har behov for. Det er helt standard med to under bunden og to på siden. Der er også 2 x 2w højtalere indbygget og et 3,5mm jack til hovedtelefoner. Jeg bruger selv primært Creative Sound BlasterX AE-5 så den del har jeg ikke brugt noget særligt på. Personligt mener jeg at højtalerne er spild. Jeg bruger enten hovedtelefoner eller eksterne højtalere. Hele herligheden styres med et ODS system hvor knapperne er gemt væk bag på kanten nederst til højre. Det virker rigtigt godt også med et mini-joystik til at flytte og vælge de forskellige indstillinger.
Acer Predator XB252Q er en vellykket gaming monitor som også kan stille eSports entusiasten tilfreds. Jeg kan lide den underspillede stil og var det ikke for Predator logoet kunne XB252Q have stået i et kedeligt kontorlandskab. Indmaden leverer det der loves på kassen og selvom højtalerne i min optik kan undværes så rammer Acer Predator XB252Q plet med specifikationer og kvalitet.