Pokemon X/Y er de seneste spil i den populære serie fra Nintendo. Sammen udgør de det niende sæt af udgivelser i den originale serie, der denne gang introducerer en sjette generation af Pokemon, med 69 nye af slagsen. Med en spilserie der har bibeholdt sin struktur siden sin begyndelse for femten år siden, fristes man nemt til at tro at Pokemon X/Y bare er visuelt opdaterede genfortællinger, men titlerne overrasker med masser af nyt indhold og kreative tiltag. Denne anmeldelse tager udgangspunkt i Y-versionen, men overordnet set er der tale om to identiske spil, med kun enkelte afvigelser og variationer.

pokemonxy (1)

Pokemon X/Y starter og forløber på akkurat samme måde som versionerne Rød og Blå gjorde det for halvandet årti siden; efter at være flyttet til en lille landsby foræres du en Pokemon af enten græs-, ild- eller vandtypen, hvorefter du bliver sendt afsted ud i verden for at indfange og træne de farverige fabeldyr. Denne gang udspiller eventyret sig i den fransk inspirerede Kalos-region og med over syvhundrede Pokemon på mere eller mindre fri fod er det selvsagt at opholdet bliver langvarigt. Som altid er der også otte gymledere der skal tæskes, samt en Elite-liga hvor spillerens evner for alvor bliver sat på prøve.

pokemonxy (4)

Så hvad har ændret sig siden sidste års Black 2 & White 2? Det oplagte og åbenlyse svar er grafikken; Pokemon-serien har taget springet fra det klassiske ovenfra-ned perspektiv til moderne implementering af alle tre dimensioner, og overgangen må siges at være vellykket. Nintendo’s ikoniske farvepalette er taget i brug for at skabe en sprudlende og indbydende verden, hvis dynamik yderligere forstærkes af omskifteligt vejr, en synkroniseret dag-nat cyklus og forskellige tidsbestemte begivenheder. Det hele akkompagneres af en varieret, men fængende lydside som samtidig fastholder sine rødder i de velkendte Pokemon melodier.

pokemonxy (2)

Også kampsekvenserne, der hidtil har bestået af to mere eller mindre statiske papfigurer der tilsyneladende tæskede løs på hinanden, har fået en tiltrængt overhaling. Samtlige Pokemon og deres angreb er smukt animerede og kan, modsat de fleste ting i spillet, opleves i 3D. Animationerne og effekterne overgår hvad håndholdte såvel som hjemmekonsoller hidtil har budt på, men formår alligevel at bevare den pangfarvede stilart som kendes fra tegnefilmen og spillekortene. De mere dynamiske kampe er ikke bare pæne at se på, men fastholder også interessen for kampene, der ellers nemt kan komme til at ligne hinanden.

pokemonxy(6)

Men som før nævnt er Pokemon X/Y ikke bare gammelt indhold i ny indpakning. Blandt de nye tiltag er Pokemon-Amie og Super Training, som giver dig mulighed for at knytte stærkere bånd og træne dine Pokemon på andre måder end ved kamp. Med Pokemon-Amie kan du lege med din Pokemon og fodre den med kager som indtjenes gennem små minispil. Det er et simpelt, men hyggeligt tiltag som de små især vil synes om, men som samtidig også har indflydelse på hvordan dine Pokemon kæmper og opfører sig. I den mere tekniske boldgade er Super Training hvor du med langt større lethed og frihed end før kan skræddersy dine Pokemon og deres kompetencer efter behov og ønske. Med henblik på spillets konkurrenceaspekt er det et vigtigt tiltag som Pokenørder verden over vil finde stor glæde ved.

pokemonxy (5)

Og netop konkurrenceaspektet og onlinekomponenterne er blandt de ting i Pokemon X/Y som er blevet forbedret markant. Med udgivelsen af 2DS’en, samt introduktionen af den nye Fairy-type Pokemon appellerer Nintendo til både nytilkomne såvel som veteraner. Game Freak, der har udviklet spillet, har derfor lagt sig i selen for at skabe infrastrukturen til et miljø hvor man med lethed kan dyste og bytte med andre spillere. Også her glædes jeg ved den lethed det er at søge efter folk at kæmpe mod eller indgå handler med.

Når først du er registreret på spillets hjemmeside kan du med lethed søge efter andre at dyste med, samtidig med at du kan dele erfaringer og oplevelser med andre spillere gennem sociale medier. Samtidig er det at bytte Pokemon nemmere end før, ved hjælp af Global Trading Station (GTS) kan du søge efter specifikke Pokemon eller deponere din egen og afvente handlen, medens du spiller videre eller endda når 3DS’en er slukket. Du er heller ikke længere begrænset af din in-game lokation, men kan benytte dig af begge services, nårsomhelst, hvorsomhelst.

pokemonxy (1)

De optimerede onlinekomponenter er måske spillets vigtigste bedrift da den lettilgængelige måde at bytte og dyste på forlænger spillets levetid en hel del. Pokemon X/Y virker nemlig nemmere end tidligere udgivelser og efter at have tæsket sig igennem ligaen er det begrænset hvor mange udfordringer spillet har at byde på.

Set i lyset af de flotte animationer, den friske grafik, de sømløse onlinekomponenter og den moderne hardware føles det på mange måder som om at Game Freak først nu, femten år efter ideens undfangelse og franchisets fødsel, har haft midlerne til at skabe et spil der virkelig indfrier og opfylder visionen om at samle, træne og bytte sine Pokemon. Man mærker ikke trætheden trods seriens alder og Pokemon X/Y er således et sikkert køb for enhver med interesse for serien, nybegyndere såvel som veteraner.

[box_info] Spillet er anmeldt på Nintendo 3DS og leveret af Nintendo/Bergsala[/box_info]

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægIndie udgivelsen Dark Day LA udkommer 7. november
Næste indlægCall of Duty: Ghost FreeFall video
Jeg er skribent hos GamersLounge, med særlig interesse for halvgamle rollespil og andre titler, hvis salgsdato forlængst er udløbet. I det mere eller mindre virkelige liv læser jeg filosofi på universitetet. Jeg nærer stor kærlighed til tegneserier og lægger især vægt på historien i spil, men når indholdet bliver for teksttungt eller trægt, er jeg altid frisk på et slag Super Smash Bros. eller Halo.
pokemon-x-y-anmeldelseSet i lyset af de flotte animationer, den friske grafik, de sømløse onlinekomponenter og den moderne hardware føles det på mange måder som om at Game Freak først nu, femten år efter ideens undfangelse og franchisets fødsel, har haft midlerne til at skabe et spil der virkelig indfrier og opfylder visionen om at samle, træne og bytte sine Pokemon. Man mærker ikke trætheden trods seriens alder og Pokemon X/Y er således et sikkert køb for enhver med interesse for serien, nybegyndere såvel som veteraner.