Efter at have haft fingrene i SteelSeries Apex M800 mekaniske gaming keyboard, gik turen over til Roccat’s Ryos TKL Pro mekaniske gaming keyboard. SteelSeries havde lavet et brag af et keyboard, som både var rettet til den professionelle gamer og eSport-atlet, men også til almen brug i hjemmet og endda også med udskiftelige Mac knapper, hvor den så også er fuldt kompatibel til Mac. Det ser lidt anderledes ud med Roccat Ryos TKL Pro.

BOX1

Kigger vi på keyboardet vil man straks kunne se at der “mangler” lidt knapper i højre side. Roccat har på denne model valgt at skippe numpad delen helt, for måske at indikere at Ryos TKL Pro er helt og holdent beregnet til hardcore gaming. Vi kan også se tre små ‘quick-buttons’ nederest som kan programmeres efter brugerens egne behov og lyst. Når man først får pakket keyboardet ud så mærker man straks, at det er tungt og meget robust. Jeg kan godt lide at ting ikke virker for porøse og det gør dette keyboard langt fra. Det er godt solidt bygget og med en håndledsstøtte som jeg manglede på SteelSeries Apex M800. Keyboardet er hvad jeg vil kalde kompakt, grundet af at det mangler Num-padden. Jeg  har valgt at skrive denne anmeldelse på Ryos TKL pro og min første observation er, at tasterne på selve keyboardet er noget af det mindste jeg endnu har set på et keyboard. Det er helt i orden at prøve og gøre selve keyboardet mindre ved at fjerne 15% af højre siden. Men at gøre tasterne mindre er da lige at stramme den. Det er selvfølgelig bare en tilvænningsproces, men jeg skulle da lige kontrollere hvad jeg havde skrevet op til flere gange, da jeg følte at jeg ramte flere taster på en gang.

54685602En anden ting jeg bider mærke i er, at i forhold til SteelSeries Apex M800 så er klik lyden når man taster, MEGET markant. Det minder mest om de gamle skrive maskiner som min mor sad at skrev breve på, i mine børneår. Det eneste der faktisk bare mangler er den ‘pling’ lyd der kommer, når man skal begynde på næste linje. Det er igen en smags sag, men for mig var det lige i overkanten. En rigtig dejlig feature når man sidder og skriver på Ryos TLK Pro er, at når man rammer tasterne så giver de en feedback med lys, så man rent faktisk kan se at man har  ramt de rigtige taster. Det er syntes jeg er super lækkert. Det er sat til som standard på Ryos TKL Pro og ikke på Apex M800 fra Steelseries. Det kan man jo selvfølgelig slå til og fra, men jeg syntes det er et plus at det kommer på som standard. Alle taster er selvfølgelig fuldt programmerbare og med en masse forskellige lyskombinationer. Så giver Roccat den virkelig gas med Ryos TKL Pro. Selve håndledsstøtten sidder behageligt og den passer rigtig godt til min størrelse hænder. Et stort plus for den ergonomiske del på Ryos TKL Pro.S

56Selve keyboardet får sine muligheder fra to kraftfulde 32bit ARM Cortex Processorer, der sidder at styrer og levere på højeste plan. Der medfølger også software til keyboardet, hvor man har muligheden for at programmere taster, lys og macro, præcist som man har lyst. Det er gjort meget simpelt og i forhold til SteelSeries software, så skal man ikke vente på at indstillingerne er gemt. Det går lynhurtigt.  Men har mulighed for at lege med 470 macro’er og der er tilføjet en funktion ved navn ‘Advanced anti-ghosting’ som gør det muligt at trykke på en masse taster samtidig, uden at keyboardet begynder at brokke sig. Roccat har også designet Ryos TKL Pro specielt til FPS ( First person shooters ) spillere ved at mindske responstiden i de forbedret ‘Cherry MX key switches’. MMO (Massive multiplayer online) spillere ville også kunne drage fordel af dette keyboard, i forhold til de muligheder man har, for selv at programmere tasterne. Har man så samtidig Roccat’s Nyth mus som jeg har anmeldt tidligere. Ja så kan man kombinere de to og så få dem til at arbejde sammen, med den software som Roccat kalder Roccat Talk. Det er jeg ret stor fan af.

Ryos-1Er der noget jeg desværre ikke er så stor fan af så er det brugen af de små taster i f.eks. FPS spil eller et spil som Fifa. Jeg havde endnu engang allieret mig med Just Cause 3 og Call of Duty : Black Ops III, som jeg syntes ikke skulle snydes. Under Call of Duty: Black Ops III, var det under de hektiske kampe hvor fingrene virkelig skulle arbejde, at elefanten fik lov til at danse ballet. Konstant ramte jeg de forkerte taster eller flere på en gang. Det samme under Fifa måtte jeg konstatere at keyboardet ikke er til min type fingre. Det gik lidt bedre under Just Cause 3 hvor man ikke altid havde lige så travlt, men at manøvrere hurtigt rundt. Jeg syntes at responstiden er god men jeg syntes i forhold til SteelSeries Apex M800, så er vandringen for lang på tasterne. Lyden af tasterne bliver en smule irriterende og så af en eller anden grund, mangler jeg det Num-pad. Til almen brug vil jeg slet ikke anbefale Ryos TKL Pro. Igen fordi tasterne er for små og der mangler en Num-pad. Det kan dog, ligesom Apex M800 bruges til Mac, men jeg syntes slet ikke det kommer til sin ret. Det er super fedt med den feedback men får når man trykker og der er ingen forsinkelse på overhovedet. Men jeg føler mig lidt som hende den gamle skolebibliotekar der søger efter bøger på deres IBM 286 computer, imens man som baner kunne høre hende trampe på det stakkels taster. Jeg mangler bare de små firkantede briller der sidder på den nederste halvdel af næsen, fordi lyden fra tasterne får den slags nostalgi frem i mig.

RC061-3-pNu skal det heller ikke lyde som om ay jeg er modstander af Ryos TKL Pro. Det har nogle super gode funktioner og nogle rigtige gode specifikationer og ikke mindst intentioner. Jeg syntes bare ikke de intentioner bliver fulgt til dørs. Der er ingen tvivl om at der er nogen der vil elske dette keyboard. Måske fordi de ikke har så meget plads på bordet at gøre godt med. Måske fordi at det bare er lige præcis det de har ledt efter. Jeg vil rose deres Roccat Talk software, fordi det virker bare og det er en fornøjelse at bruge. Men skulle jeg ud at kigge efter et keyboard i denne prisklasse på de 1.200kr så havde jeg valgt noget andet, eller at spendere et par hundrede kroner mere og få storebroderen til Ryos TKL Pro. Jeg syntes ikke det er de 1.200kr. værd og det er jeg faktisk ked af at indrømme. Keyboardet er spækket med lækker teknologi og ikke mindst den så fremragende software, som Roccat levere og mestre. Desværre er brugen af keyboardet ikke noget jeg bliver fan af.

Tak til PR Nordic og Roccat for at gøre denne anmeldelse mulig.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægNetgear Nighthawk X4S dual-band Quad-Stream router på CES16
Næste indlægSe hvad der inspirerede til at Yarny ser ud som han gør i Unravel
Er en flittig gamer på Xbox og Playstation. Jeg har været med på spillebølgen siden Commadore 64 og Konsollen var NES. På Xbox One er mit callsign: The Bald Duke Jeg spiller for det meste Call of Duty, Ghost Recon eller PUBG. Jeg har en stor passion for gadgets.
roccat-ryos-tkl-pro-gaming-keyboard-anmeldelseRoccat har virkelig gjort sit for at give FPS og MMO spillere et konkurrencedygtigt keyboard. Men jeg syntes det skuffer ved selve brugen af det. Ideen med at gøre det mere kompakt kan jeg godt lide, men ikke måden de har gjort det på. Bered dig derefter på at nostalgien om din gamle bibliotekar og hendes evig tasten på tastaturet bliver genfødt. Sådan lyder keyboardet, hver gang du trykker.