Springer du med på den seneste hype NFT? Hvad er NFT for noget? Og har vi ikke allerede noget der minder om NFT? Vi dykker ned i den seneste malstrøm af konstruerede ord for at give indsigt i hvorfor alle folk er ved at miste enhver form for sund fornuft og gøre gaming for de rige.

Hvad er en NFT?

NFT står for Non Fungible Token. Ja det gjorde ikke mig klogere så lad os splitte ordene ad og se på hvad det reelt betyder. Direkte oversat betyder det ”Ikke Ombyttelige Polet”. Lad os starte med at se hvad en Fungible Token eller Ombyttelig Polet er for en størrelse. Hvis du f.eks. har en dansk 10 krone, så er den en Ombyttelig Polet. Det betyder dens værdi er identisk med en anden dansk 10 krone (polet). En polet kan også være f.eks. en BitCoin for vi slipper ikke uden om at komme forbi hele det område når vi taler NFT. Så langt så godt. Én Fungible Token kan byttes med en anden Fungible Token. Du vil ikke opleve den store forskel. Bytter du en 100 krone seddel med en anden 100 krone seddel så sker der ingen ændring i værdien. Du har stadig 100 kroner. Fungible Tokens kan ofte deles i mindre stykker. Du kan bruge 50 kroner af din 100 kroners seddel.

Hvis du har en Non Fungible Token (NFT) så er den ikke direkte ombyttelig med en tilsvarende anden. Den er med andre ord beviselig unik. Nøjagtigt på samme måde som f.eks. et maleri. Det kunne være Mona Lisa. Du kan godt bytte Mona Lisa med et anden maleri f.eks. Skriget. Hver i sær er de malerier men de er ikke direkte ombyttelige. Langt de fleste vil opdage hvis Mona Lisa på Louvre pludseligt var skiftet ud med Skriget fra Nationalmuseet i Oslo. Skriget findes faktisk i fire forskellige udgaver så det der med unik er lemfældig omgang med sandheden. Sådan er det også med NFT. De kan være identiske udgaver af samme digitale værk hvor det ”unikke” er, at hvert eksemplar er nummeret. Din personlige NFT beviser ejerskabet af denne unikke genstand uanset om den er digital eller elektronisk. I forbindelse med gaming så vil jeg alene behandle elektroniske genstande. NFT’er kan ikke deles, præcis om det ikke vil give mening at dele Mona Lisa i mindre stykker. Som unyttig paratviden så er de fleste NFT’er bygget over ERC-721 Ethereum standarden.

Fra: https://www.cryptokitties.co/

Hvad kan det bruges til i spil?

Spillet CryptoKitties er et eksempel på et spil som anvender NFT. Hver enkelt digital genstand er unik og ejet af en specifik person. Genstanden er en digital repræsentation af en (mere eller mindre) nuttet kat. Du kan købe en kat gennem en markedsplads. Når du bruger rigtige penge på dit digitale kæledyr gør du det i håbet om at komme til at tjene penge. Eller bare for at have den som kæledyr, som Tamagotchi der var populær omkring årtusindskiftet. Dit ejerskab af din digitale kat ligger gemt i NFT’en. Det er som et dokument der beskriver katten, tænk på det som værende kattens DNA, og hvem den tilhører. Kattens unikke DNA er i CryptoKitties ”cattributes” og det er hvad der gør din kat unik. (Det kaldes en ”smart contract” det kommer vi tilbage til). Alt omkring crypto og NFT er baseret på vækst. Du kan jo ikke tjene penge på dine katte hvis der ikke både kommer flere katte til eller hvis der ikke kommer flere spillere. Så hvordan kommer der flere katte?

Starten på pyramiden

Ja der er to måder. Dem som har lavet spillet kan udstede NFT’er, altså skabe katte, eller du kan lade to katte parre sig for at få killinger. Det med at skabe flere katte svarer faktisk til at lave sine egne penge. I CryptoKitties blev der generet en ny kat hvert 15 minut i et år. Dette kaldes Initial Coin Offering (ICO) og skal give indtryk af, at det er som at udstede aktier der repræsenterer en værdi. Når aktier udstedes kaldes dette Initial Public Offering, IPO. Herefter er det kun muligt at få flere katte ved at avle. Din kats DNA (Cattributes) findes gemt i et 240 bit langt tal, som beskriver hvordan din kat ser ud. Der er ikke to katte der er ens. Hvert karakteristiske element, eller attribut, styres af en 5 bit blok f.eks. er den niende 5 bit blok øjenfarve. Selve programmet til CryptoKitties indeholder en algoritme der er en opskrift på hvordan en kat ser ud. Den kaldes Gene Determination Algorithm. Når du putter din NFT-kat ind i den ene ende, fordøjes DNA sekvensen på 240 bit af algoritmen og ud kommer en grafisk repræsentation af din kat. Dette system kaldes en ”smart contract”. Så langt så godt. Du har fået en NFT som er kat og nu vil du gerne have flere. Så er løsningen af købe endnu en kat for at få dem til at yngle. Det er ikke meget anderledes end i virkeligheden bortset fra, at du er sikker på at få killinger ud af det og du er sikker på hvordan de kommer til at se ud. Der er også mekanismer som forhindrer at du parrer kattene igen og igen. De to kattes DNA sendes igennem en anden algoritme som kaldes MixGenes. Her blandes de to 240 bit karakteristika til en ny unik kat. Hvis du er tilstrækkelig god til at læse programmeringssproget Solidity så kan du inden du parrer to katte se hvad resultatet bliver. Grundlaget for ”smart contracts” er nemlig, at det skal være fuldstændigt samme resultat du får, hvis du giver de samme oplysninger ind. Du kan sammenligne en ”smart contract” med en sodavandsautomat. Uanset hvem der trykker en kode på automaten så kommer der det samme ud. Det er helt fundamentet i NFT og ”smart contracts”, at der med den samme nøgle også kommer det samme resultat. Det er ikke gratis at parre to katte. Hver eneste gang du parer to katte (lige meget hvilke for de har ikke køn) så koster det en afgift til dem som har spillet. Aktuelt er det 0,008 ETH. Så CryptoKitties skabere tjener penge hver eneste gang du parer to katte.

fra; https://www.researchgate.net/publication/349124944_Fairness_in_ERC_token_markets_A_Case_Study_of_CryptoKitties

Hvordan får jeg fat i en NFT?

Hvis du skal hoppe med på NFT bølgen skal du have en digital tegnebog, en Wallet. Hvis du allerede er med i cryptovaluta som BitCoin, Ethereum eller en af 16.000 andre digitale valutaer så har du sikkert allerede en Wallet. Det er så bare spørgsmålet om den Wallet du har, kan benyttes til den NFT du gerne vil have. Hver eneste NFT er typisk bygget på sin helt egen teknologi. CryptoKitties blev skabt på Ethereum teknologien. Det har vist sig at Ethereum netværket ikke kan håndtere alle de transaktioner (handler) der opstod. En overgang stod CryptoKitties for 25% af alle handler på Ethereum netværket. Derfor har CryptoKitties annonceret, at de skifter til den teknologi som kaldes FLOW. Vi kommer tilbage til de forskellige teknologier og hvorfor er er så mange. Lige nu så skal du anvende Ethereum (ETH) for at købe en kat i CryptoKitties. Så først skal du have en Wallet som understøtter ETH, så skal du så have købt noget ETH som er den møntfod eller valuta der anvendes. Den billigste kat koster 0,005 ETH hvilket med kursen på ETH i starten af februar 2022 svarer til ca. 90 kr. Så det er en rimeligt teknisk affære.

Det er let at kopiere noget som er digitalt

Ja ja men jeg kender til computere så jeg kan bare kopiere din NFT! Ja sådan er det typisk med digitale ting. Det er forholdsvist enkelt at lave masser af ens udgaver der ikke kan skelnes fra hinanden. Det kan man så ikke bare lige gøre for NFT. NFT’er er beskyttet af den samme kryptering som benyttes i cryptovaluta som BitCoin eller Ethereum. Tekniske set så er alle cryptovalua og alle NFT’er baseret på blockchain-teknologien. Fundamentalt for blockchain er at skabe et system med tillid som ikke kan kontrolleres af en enkelt entitet. Der er tale om det som kaldes et distribueret system. Forskellen mellem et centralt og et distribueret system er hvem der har ”hovedbogen” eller holder regnskab. Det som på engelsk kaldes en ledger. Du kan sammenligne det mellem kontanter i din pung og penge på din bankkonto. Kontanter du har i din pung findes ingen andre steder. Når du bruger kontanter så afregner du direkte med modparten. Selvom du har direkte adgang til din bankkonto på din mobiltelefon så er det banken der fungerer som mellemmand. Det betyder at hver gang du bruger penge, så er det banken som skaber tilliden til, at den betaling du laver elektronisk (Visa kort, MobilePay, PayPal eller noget helt fjerde) også ender hos den tiltænkte modtager. Så hvordan skal man så skabe tillid til en distribueret elektronisk handel (transaktion) hvis der ikke er en betroet tredjepart? Ja det er ikke helt let og det er her cryptovaluta og blockchain kommer ind i billedet.

Statue i Budapest

Blockchain

Blockchain er teknologien bag alle former for cryptovaluta og NFT’er. Det er skabt i 2008 af en eller flere personer under pseudonymet Satoshi Nakamoto baseret på modeller lavet af Stuart Haber, W. Scott Stornetta og Dave Bayer. Blockchain er lavet for at skabe tillid til et elektronisk dokument så man ikke behøver en betroet tredjepart. Dette gøres gennem kryptering der er rigtigt svære at bryde, kombineret med et netværk af computere kaldet noder. Hver blok af information er beskyttet med en kode kaldet en hash. Typisk anvendes en metode som kaldes SHA-256. Det fungerer på den måde, at alle informationer i blokken sendes gennem en algoritme sammen med en nøgle som så giver et tal på 256 bit. Hvis en eller anden skulle finde på at rette i informationer kan det let opdages. Du kører bare informationerne igennem algoritmen og hvis hash-koden er forskellige er der ændret på indholdet. Ja det lyder ikke særligt sikkert tænker du – jeg ændrer da bare hash-koden. Det er så her noderne kommer ind i billedet. Alle noder i hele blockchain har også informationen om den blok du har. Så hvis du skal svindle så skal alle blokke i hele netværket rettes på samme tid. Dermed er ”hovedbogen” distribueret. Alle noder har information om alle transaktioner. Hver gang du laver en transaktion så kædes en ny blok sammen med den forrige. Den nye blok kommer til at indgå i hash-koden, som så gør hele blokken uforanderlig (immutable). Dermed kan du have tillid til en transaktion baseret på blockchain. Men hvordan får man så nye blokke?

Illustration af Proof of Work. Image CC: IEEE Spectrum

Proof-of-Work

Med blockchain kan vi nu være sikre på at vores NFT ikke kan ændres. Det løser stadig ikke problemer med at lave sikre nye blokke. Det gælder både når der sker en handel eller når en helt ny blok skabes. Processen kaldes mining og forbruger en helt abnorm mænge af ressourcer hvor mere end 99% er spildt. Det hele er én stor konkurrence mellem alle de noder som deltager. Hvorfor sætter man så miner noder op? Det er fordi hver eneste gang du vinder kapløbet om at godkende en ny blok, så får du lidt cryptovaluta for det. Du miner. Konkurrencen går på at gætte et tal mellem 0 og 4.294.967.296. Dette kaldes en nonce for ”number used once” og er den ubrydelige kode som føder algoritmen som beregner hash-kode. Så hele Proof-of-Work (PoW) er en sikkerhed for at blokken er uforanderlig. Konceptet bag er lavet så uanset hvor mange noder der deltager eller hvor hurtigt de kan gætte så tager det altid omkring 10 minutter at gætte en ny nonce. BitCoin er suverænt den cryptovaluta der spilder absolut mest energi. Ethereum der anvendes af lagt størstedelen af NFT’er er ikke langt bagefter. Hver transaktion, uanset som du køber en kat i CryptoKitties eller en abe i Bored Ape Yacht Club, svarer til at du laver 160.000 VISA-kort transaktioner – baseret på energiforbrug. Der er andre cryptovalutaer som benytter en mindre energikrævende metode der kaldes Proof-of-Stake (PoS) som blot fjerner konkurrenceelementet. I stedet findes en speciel rolle af noder kaldet ”forgers” som kontrollere (validerer) at en blok er ægte. Så dør en stor del af konceptet omkring cryptovaluta, da det så ikke længere er baseret på en decentraliseret demokratisk mekanisme. Ethereum vil lave en Ethereum 2.0 som er PoS baseret i stedet for at anvende PoW. Udfordringen er, at det kræver at en forger node har mindst 32 ETH som ikke må handles. Det er det som menes med “stake” at der er noget på spil eller at have en aktie i noget. Da en stor del af cryptovaluta styres af hackere og kriminelle, så er det en enestående mulighed for at tage kontrol over hele Ethereum ved at købe sig ind på mere end 51% af forger noderne. Ja modargumentet er at det bliver mere decentraliseret fordi der ikke kræves lige så meget hardware, men jeg tænker en indgangsbillet på mere end 600.000 kr. kommer til at sætte en naturlig begrænsning på det demokratiske decentraliserede. Og så er Ethereum reelt kontrollerede af dem med fleste penge. Så med denne gennemgang er vi kommet tilbage til start hvor cryptovaluta, NFT og blockchain igen er kontrolleret af en entitet – nøjagtigt som det eksisterende financielle system. Men har vi ikke allerede noget der minder om NFT bare med helt almindelige penge?

Fra: https://www.statista.com/statistics/1265891/ethereum-energy-consumption-transaction-comparison-visa/

Vi har allerede NFT’ere

Har vi ikke allerede et system til digitale værker? Set ud fra et gaming perspektiv så har jeg svært ved at se hvorfor det er nødvendigt at lægge et komplekst lag som NFT, cryptovaluta, blockchain og Wallet’s oven på noget som allerede findes. Jeg spiller f.eks. Counter Strike Global Offensive. Her dropper der kasser (lootbokse) som du kan vælge at åbne for rigtige penge (ca. 20 kr). Når du åbner kassen så får du et skin. Den opfattede værdi af dette skin svarer til hvor sjældent det er og hvor fedt communitiet synes det er. Det samme gør sig gældende med EA Sports FIFA-serie. Her køber du samlepakker med kort for rigtige penge. Når du åbner pakken får du en fodboldspiller som kan være mere eller mindre eftertragtet baseret på deres evner i spillet. Mange gange kan du også få forskellige skins bare ved at spille meget. Der kan f.eks. være en speciel farve hjelm eller andet som du kan vise frem i spillet. Hvorfor skulle jeg ønske at få eller købe en NFT? Desuden så tiltaler den centrale styring af mine digitale aktiver mig. Jeg skal ikke have en Wallet som jeg skal huske en kode til og som jeg selv har ansvaret for at sikkerhedskopiere. Jeg har det rigtigt fint med at alle mine digitale aktiver ligger på en Steam server. Så er alle min digitale aktiver tilgængelig på enhver computer jeg logger ind på. Så hvem er hoppet med på NFT vognen?

Ember Sword fra danske Bright Star

Tja her er virkelig en model der viser hvordan gaming kun bliver for de rige. Danske Bright Star har solgt virtuelt land til deres kommende Ember Sword spil som er NFT’er baseret på Ethereum. Som det fremgår af en artikel i Zetland så er der solgt for mere end 1,2 milliarder danske kroner. Jeg tænker på hvordan dette bliver indtægtsført i regnskabet og hvordan dette indgår i beregningen af selskabsskat? Nå men det er der sikkert styr på. Det stopper selvfølgelig ikke med at købe land. Nej her går man linen ud og kommer til at lave ”unikke” skins som nummereres baseret på sin egen Ember valuta og en ERC-20 baserede NFT. Ja man skifter så fra ETH til gode gammeldags amerikanske dollars fordi der er for store udsving på ETH. Det er så ikke helt i tidsånden så det erstattes på sigt med Immutable X som skulle være det nye sort blandt cryptovaluta. Jeg synes i sig selv det er et faresignal at en NFT nu skal købes med penge som repræsenterer en faktisk værdi. Hvis du gerne vil deltage i løjerne så kan du se om der er et stykke virtuel jord til et spil som endnu ikke er udkommet på en af den store handelssteder for NFT: OpenSea eller TokenTrove. Når, eller nærmere hvis, det udkommer så er det spændende om der så er nogle der gider spille det, eller det som alt andet med NFT’er blot er nogle få der spekulerer for profit.

Ubisoft med Quartz og Digit

Mens langt de fleste etablerede spillere i gaming industrien har gjort hvad de kunne for at distancerer sig fra cryptovaluta, NFT og blockchain så viser Ubisoft’s ledelse en fuldstændig mangel på indsigt på både teknologi og gaming. De mener at pay-to-earn modellen hvor du kan optjene NFT’ere og bytte med andre som har brugt lige så lang tid i et spil som dig selv, er vejen frem. Det er baseret på den ukendte Tezos (XTZ) cryptovaluta. Inden du går i gang med at rose Ubisoft for deres evne til at tænke nyt, så ejer du faktisk ikke din NFT. Det fremgår af Terms of Use hvor Ubisoft blot giver dig tilladelse til at bruge NFT’en i dens rette sammenhæng. Det svarer til de rettigheder jeg til mine skins i CSGO. Så skulle du ønske at anvende din NFT til noget som ikke behager Ubisoft så klapper fælden og du bliver sagsøgt. Så meget for ejerskab. Så tak men nej tak Nicolas Pouard, der er direktør for Ubisoft Strategic Innovations Lab. Jeg er mere og mere tilfreds med Valve og Steam hvor de aktuelle servicevilkår specifikt forbyder udgivelse af spil hvor der findes NFT, cryptovaluta eller blockchain. Hr. Pouard fyrer nok ikke på alle cylindre hvis dette er det bedste man kan komme op med i et innovationslaboratorium. Fortæl mig én gang til hvilket værdi en NFT har for et spil som er i hospicefasen? Nej innovation ville været en model hvor at jeg kunne sælge den digitale kopi af mit spil. Hvorfor kan jeg ikke sælge mit gennemførte Assassin’s Creed spil til en anden på en fri markedsplads? Det ville have været innovation.

Advarsel

Hvis du handler på OpenSea skal du være opmærksom på at mere end 80% af alle NFT’er er forfalskninger og at platformen i stor udstrækning anvendes til wash trading, hvor en gruppe presser priser op for at påvirke markedet. Det har Vice dykket længere ned i. Desuden er hele markedet bag NFT’ere og cryptovaluta fuldstændig ureguleret hvilket betyder at det langt fra er det samme som at handle aktier. Denne artikel belyser de mange problemer du kan rende ind i som ny. De har anvendt CryptoKitties som et eksempel. De grundlæggende principper finder generel anvendelse.

To NFT or not to NFT – that is the question!

Vi er kun i den meget tidlige fase af NFT, blockchain og cryptovaluta. Idéen med at cryptovaluta skulle være uafhængigt af det eksisterende finansielle system og på den måde være mere demokratisk, er en ædel tanke. Desværre så er det ikke i den nuværende form at denne drøm bliver realiseret. Det er indtil videre blevet et pyramidespil drevet af personer der i forvejen har alt for mange penge, med løftet om at du også kan blive rig. Hvis du bare sender 1000 kr. til de fire foregående på denne liste og sender listen videre til 10 andre bliver du millionær inden året er omme. Det er helt klassisk pyramidespil hvor det alene gælder om at hverve så mange nye deltagere for at tjene penge. Hvis du har en NFT i overskud så send den til mig 0xf1E209A1BE745B8c8A805457afC298956edd7283 så bliver vi rige. Indtil da så kan nu også nyde Paris Hiltons “eksklusive” Bored Ape NFT ovenfor og se klippet hvor hun og Fallon hverver nye deltagere til deres pyramidespil.

TL;DR

NFT og cryptovaluta er fundamentalt defekte teknologier

NFT og cryptovaluta er et pyramidespil (multi level marketing som det hedder på woke)

NFT og cryptovaluta er ikke bæredygtigt som teknologi

NFT og cryptovaluta er som et kasino og du skal kunne tåle at miste alt du satser

NFT og cryptovaluta kræver mange penge for at tjene penge

NFT og cryptovaluta får Greta Thunberg til at slå babysæler ihjel

Du ejer ingen kommercielle rettigheder til en NFT

Når udbyderen af NFT lukker servicen er din NFT værdiløs

Hele værdiansættelsen i både NFT og cryptovaluta er fiktiv

Your nudes are safe with me.

Her er det gået galt

Seneste skud på stammen af fallerede blockchain og NFT projekter er det stort anlagte TradeLens. TradeLens var et samarbejde mellem Mærsk og IBM for at gøre det lettere og mere effektivt papirløst at sikre håndterer af last i containere. Det er nu endeligt kuldsejlet og opgivet. Blockchain er stadig en løsning uden et problem.

F1 Delta Time – er lukket ned efter kun 3 år som NFT blockchain på ETH. Formel 1 var den første sport der aktivt gik ind i NFT med Animoca Brands’ F1 Delta Time spil i 2019. Nu har det ikke været muligt at forny licensen til spillet så det lukker ned. Dermed er alle NFT’er værdiløse. Det er stadig små penge for det drejer sig om ca. 1800 unikke wallets. Det rejser så det meget relevante spørgsmål hvad der bliver af alt det bruger ejende indhold når et spil ikke længere eksisterer. Du kan læse mere her.

Ghost Recon Breakpoint – Ledelsen i Ubisoft er usædvanligt tonedøve omkring NFT’ere. Vi kan nu notere en markant sejr til alle kritikerne da Ubisoft kun 4 måneder efter at de pressede NFT’ere ind i Breakpoint har valgt at lukke Ghost Recon Breakpoint. Så uanset om der vælges en woke tilgang med Quartz og Digits så er der som i et kasino kun én vinder i NFT spillet. Hvad kan du så bruge dine nummererede “unikke” Breakpoint digits til nu? Intet de er bundet til Ghost Recon Breakpoint som er sat i hospice. De er kort sagt værdiløse.

Bonus information

Et af de mange problemer med crypto valuta er at det ikke er låst fast til en valuta du rent faktisk kan bruge. Som eksempel Euro. Hvis du betaler for en vare eller ydelse som afregnes i Euro med dit danske Visa kort så er en tommelfingerregel at hver Euro svarer til 7,5 dansk krone. Så skal du købe en kop espresso i Italien som koster 2 Euro så svarer dette til ca. 15 danske kroner. Så enkelt er det ikke med crypto. Her svinger kursen så meget at den ene dag koster en kop kaffe 5 kroner med crypto valuta og den næste dag koster den 35 kroner. Det er ikke til at vide. Så ind på scenen træder Stablecoin. Stablecoins er en ”killer app” i crypto valuta fordi den ved hjælp af algoritmer skal fastholde, eller pegge, værdien mod (typisk) den amerikanske dollar (USD).

Der findes mange forskellige som du kan se på billedet ovenfor. Lige her så tager jeg den yderst til højre som kaldes TerraUSD (UST). Princippet i TerraUSD er at hvis værdien af 1 UST falder under værdien af 1 USD så skal man veksle UST til Luna, som er en anden crypto valuta. Dermed tages der UST ud af omløb og så stiger værdien af den enkelte UST. Dette kaldes ”burn” eller at brænde en valuta af. Hvis modsat UST stiger for meget så skal der vekslen den anden vej, altså burnes Luna. Desværre er hele princippet bygget på nogle meget usikre forudsætninger som du kan læse mere om i Built to Fail: The Inherent Fragility of Algorithmic Stablecoins. Den korte version af Ryan Clements’ gennemgang er at det hele er baseret på tro. Lidt som i andre religioner så virker det fint hvis alle tror på det. Lige så snart én tvivler så er helvede løs i Laksegade. Det er hvad der skete midt i maj måned 2022.

Run for the bank

Lige omkring 11-12 maj så kom de første tvivlere på banen. De besluttede at de ikke længe ville have deres crypto valutaer men veksle dem til rigtige penge via UST. Det resulterede selvfølgelig i at UST i løbet af ganske få timer mistede mere end 90% af sin værdi. Det svarer til at alle kunder i en bank gerne vil hævne deres indeståender. Den mængde af penge findes ikke i en bank. Her er meget bundet i udlån til andre eller investeret i aktier. Dermed bliver det en selvforstærkende effekt at kursen falder hvor flere og flere ønsker at veksle til rigtige sikre penge. Dermed kollapser TerraUSD fuldstændigt så al handel må indstilles. I den virkelige verden er det den måde en bank går konkurs.

https://twitter.com/terra_money/status/1524785058296778752

Dermed har TerraUSD ingen værdi. Det svarer til at du kommer ned i det lokale supermarked og vil betale med matadorpenge. Du bliver grint hele vejen ud af butikken. Dette resulterede desuden i et fald i både Bitcoins og Etherium som, hvis det havde været rigtige penge, svarere til et tab af værdi på 4.000 milliarder kroner. Nu er crypto valuta ikke rigtige penge og er ikke bundet til nogen form for fast værdi, så mest af alt er det en kuriositet.

Der er en vigtig regel omkring stablecoin som også gælder for klassiske valutaer. Der skal være en guldreserve som matcher den værdi af den enkelte valuta. Det vil så også kræve at der findes en central instans som sikrer der ikke udstedes flere crypto valuta enheder end der findes guld til. Det er den model som stablecoin’en Tether USDT anvender hvor ejerne iFinex fra Hong Kong alene kontrollere værdien. TerraUSD er decentralt styret og dermed er der ingen sikkerhed for værdien. Den er baseret på tro.

Vi tager lige en ny term i brug som kaldes Ponzi Scheme eller bare Ponzi. Det er en variant af et pyramide spil. Den eneste forskel er at i en Ponzi scheme så betaler dem som kommer sent ind i investeringskapløbet profit til dem som kom tidligt ind. Jo senere du kommer ind jo flere penge taber du. Det er også derfor at f.eks. TerraUSD som er solgt som en stablecoin i dag er værdiløs. Når de tidligere “investorer” mener toppen er nået skal der sælges inden pøblen gør den samme og du taber din investering.

GLHF