Battlefield 4 udkommer til Xbox 360, PlayStation 3 og PC 31. oktober og lige nu findes en ”beta” som er basis for dette preview. Ja jeg skriver beta i anførselstegn fordi det er reelt en demo. Der bliver ikke ændret en eneste kodelinje og der er ikke nogen måde at give feedback på. De store udviklere kommer typisk med en ”beta”, ja lad os nu kalde det en demo, 3 til 6 uger før spillet udkommer. Det er en del af den markedsføring der omgiver udgivelsen af spil fra de etablerede udgivere.

bf4b 01EA savner ikke store ord når demo’en præsenteres som ”udvisker grænsen mellem spil og ægte heltemod” og at Battlefield 4 ”giver en intuitiv og dramatisk oplevelse, der drives af det kraftige Frostbite™ 3”. Der er også udtalelser jeg glæder mig til at få forklaret som at Battlefield ”giver dig friheden til at gøre mere og være mere, mens du stadig gør det, du er bedst til og vælger din egen vej til sejr”. Nå ja ikke mere marketing ævl lad os se på hvad jeg har oplevet i demo’en.

Det er en enkelt bane kaldet Siege of Shanghai der har to primære spawn punkter og lidt forskellige objectives alt efter hvilken spiltype du vælger. Det primære for demo’en er selvfølgelig Levolution. Det er en sammentrækning af Level (bane) og Evolution (udvikling). Det betyder i alt sin enkelthed at banen ændrer sig gennem spillet. I Siege of Shanghai er Levolution elementet en skyskraber der er placeres på en ø mellem de to spawn punkter. Der er 4 elevatorer så du kan komme til tops på denne bygning for at kunne indtage punktet. Det er sådan set også meget godt. Bygning kan skydes i smadder så den styrter sammen i grus og så flytter objektives ned mellem murbrokkerne. Det ser bedre ud i de cinematiske trailere der er blevet brugt i reklamer end når du faktisk, uden varsel, dør fordi bygningen begynder at styrte sammen.

bf4b 04Hvis jeg ser bort fra dette element så er det begrænset hvad der findes af forskel fra Battlefield 3 eller for den sags skyld Battlefield Bad Company 2. Det er stadig baseret på mindre grupper (squads) og det er stadig Conquest der er præsenteret som den væsentligste spiltype. Jeg har prøvet demo’en på både PlayStation 3 og Xbox 360 og set i forhold til Battlefield 3, som bedst kan betegnes som middelmådigt på konsol, så er det gået ned af bakke.

bf4b 02EA DICE slår virkeligt på tromme for deres Frostbite 3 motor som noget der er bedre end varmt vand og brød i skiver. Det kan være den er god på PC men på konsol er det noget af det dårligste jeg nogen sinde har set. Har du spillet Halo Combat Evolved i genudgivelsen til Xbox 360 så findes der en feature hvor du kan skifte mellem den nye HD grafik og den originale grafik. Tager du den originale Halo grafik så er der sådan at Battlefield 4 ser ud i dag. For en god ordens skyld så er alle skærmbilleder taget fra PlayStation 3 udgaven som er marginalt bedre end Xbox 360. Listen af grafiske udfordringer er uendelig. Overfladerne (teksturer) er ensartede og livløse, der er masser af pop-ins, altså hvor grafik først færdigtegnes næsten når du er forbi og så er draw distance, altså den afstand du kan se detaljer, latterlig lav og noget som jeg ellers kun ser på dårlige iPad spil.

Snowman
Hitman Absolution

Der er ingen undskyldning for den dårlige kvalitet. Der foregår simpelthen ikke noget som en god grafik motor ikke skulle kunne klare. Hvis jeg sammenligner med Io Interactives Glacier 2 spilmotor, som sidste år er anvendt til Hitman Absolution så skraber EA DICE’s Frostbite 3 bunden. Den var rigtigt dårlig på konsoller som Frostbite 2 da Battlefield 3 blev udgivert og den er bare blevet dårlige uden at tilbyde noget væsentligt på andre områder. Sådan går det når udviklere sidder med de største PC’ere man kan opdrive. Så kan deres kode kun afvikles fornuftigt på en platform kun de færreste er villige til at betale for.

Desværre er det ikke det eneste. Battlefield 3 kæmpende med massive problemer med input lag. Det er den forsinkelse der er fra du trykker på en knap og til der faktisk sker noget. Som jeg husker det så er tiden fra BF3 lige omkring 575 millisekunder eller lige lidt over et halvt sekund. Til sammenligning så har Call of Duty Black Ops II noget der ligger omkring 125 millisekunder eller tæt på 1/10 sekund. Jeg er faktisk ret ligeglad med at BF4 kan vise 60 billeder pr. sekund når det tager 34 billeder før der sker noget. Det nytter ikke noget i en shooter af denne type.

bf4b 05Den grafiske kvalitet går også ud over balancen i spillet. Fordi der er så store problemer med draw distance så har alle med en sniper riffel en kæmpe fordel. Der er flere steder på banerne hvor du let kan gemme dig så ingen opdager dit hoved med størrelse som én pixel. Så kan du i ro og mag skyde alle de fjender du har lyst til for der er næsten ingen mulighed for at blive opdaget. Skulle du endelig være så heldig, at du med din almindelige riffel opdager en sniper, så er spredning så stor at det er rent held at ramme. Det er det faktisk også hvis du er mere end 30 meter væk. Meget urealistisk hvor langt de fleste automatrifler i dag er præcise ud på 300 meter. Og Battlefield 4 er en shooter sat i 2020.

Dermed virker det også som om, i hvert fald denne bane, er alt for stor til de få spillere der kan være på samme tid. Det er selvfølgelig et problem når det er samme spil der udbydes til PC og næste generation af konsoller, hvor der kan være op til 64 spillere, mens Xbox 360 og PlayStation 3 maksimalt kan have 24 spillere. Det kommer til at give nogle ubalancerede baner.

Der er selvfølgelig integration til Battle Log og det er faktisk spillets mest velfungerende element. Du kan følge din figur og hvad der bliver låst op, selvom commander mode selvfølgelig også er alt for krævende til denne generation af konsoller.

Jeg havde faktisk set frem til Battlefield 4 og spille Rush som i de gode gamle dage med Battlefield Bad Company 2. Efter mine oplevelser med denne demo så er jeg nok nødt til at vente på andre udgivelser for at få mit first person shooter fix. Battlefield 4 på konsol bliver for en gruppe af entusiaster der er villige til at se bort fra de mange tekniske problemer.