Der er ikke længe en af de største udstillinger for underholdnings elektronik E3 skydes i gang. Det er fagre nye verden med masser af spændende teknologi, senest med præsentationen af Xbox One der er spækket med ny teknologi. Det afføder naturligt masser af spørgsmål og den manglede evne, eller vilje, til at svare giver masser af spillerum til selv at fortolke. Du kan læse de svar der er kommet fra Microsoft her. Rygterne løber frit og jeg synes vi skal skyde weekenden i gang med en opsamling af de seneste konspirations-teorier.

xbox-oneDer er masser af spekulation om Xbox One skal være konstant online, og det bedste svar der er dukket op er, at Xbox One mindst skal på Internettet en gang i døgnet. Ja så er det så ligegyldigt at udvikleren selv kan bestemme om der kræver konstant adgang. Det har Microsoft presset igennem. Og hvorfor lige det?

Ja nogle peger på at Xbox One skal anvendes til at overvåge alle de hjem den kommer til at stå i. For at Xbox One altid kan være klar til kamp så skal Kinect være tilsluttet så den kan se og lytte til alt hvad der foregår i din stue. Når de magiske ord der aktiverer Xbox One bliver ytret tændes den automatisk. Hvad er så de magiske ord? Er det ordet bombe, fabrikerer og plante? Eller er der Xbox On som demonstreret under præsentationen?

Det er mange som har privatlivets fred som kæphest stor utryghed ved at der står et kamera og en mikrofon der aflytter alt – også når Kinect og Xbox One ikke anvendes aktivt. Microsoft har henvist til at de har meget strenge regler for beskyttelse af brugere, hvilket for en amerikansk virksomhed er en værdiløs forsikring. Alle amerikanske virksomheder er nemlig forpligtet til at udleverer alle oplyser til Homeland Security, hvis der blot er mistanke om terrorisme. Dette princip er bl.a. blevet benyttet til at konfiskerer penge overført via SWIFT (amerikansk datacentral for banker) som danske virksomheder benyttede til at betale udenlandske leverandører. Dette kan ske uden dommerkendelse, uden mulighed for aktindsigt og uden at den pågældende virksomhed må oplyse at oplysninger er udleveret.

blackwaterDet er metoder man normalt forbinder med totalitære stater og efter en byge af afsløringer har konspirations teorierne fået frit løb. Inden for kort tid er den amerikanske præsidents administration blevet afsløret i ulovligt at have brugt skattevæsenet til at presse politiske modstandere og har overvåget journalister kritiske over for central administrationen. Det bidrager ikke at man jævnligt likviderer statsborgere i andre lande med droner, har en fangelejer i Guantanamo hvor fanger holdes uden rettergang og benytter lejesoldater fra Blackwater (eller Xe Services)  til at udfører det beskidte arbejde selvom Geneve Konventionen udtrykkeligt forbyder dette. Det er i sammendrag alt sammen vand på den evigt kørende konspirations mølle at der nu kommer en altid online overvågning i den frie amerikaners hjem.

Xbox One er lanceret med nogle imponerede tekniske specifikationer. Kinect har nu et kamera der kan opfange bevægelser infrarød, altså med meget lidt lys, og med mulighed for at optage video i 1080p med 30 billeder i sekundet. Når der er tale om underholdning så kan jeg se masser af potentiale for Kinect i den kvalitet. Jeg skal ikke bruge nær samme mænge plads i stuen, samtidig med at det ikke længere er nødvendigt at have et par 500W arbejdslamper tændt for at anvende Kinect. Jeg ser masser af muligheder i teknik af denne kaliber. Tænk blot på mulighederne for at anvende den til genoptræning som i Esbjerg.

I stedet bliver der fokuseret på at Xbox One én gang i døgnet skal uploade overvågningsinformation til de 300.000 serverer der driver Xbox LIVE. Kritikkere hæfter sig ved at det er 20 gange flere end der findes i dag, uden at der er præsenteret funktionalitet som skal anvende denne form for computerkraft. Det er selvfølgelig fordi Microsoft undgår den amerikanske stats bevågenhed og modydelsen er et privat Echelon hvor private hjem aktivt overvåges.

watchdogsDet er fagre nye verden hvor fantasien i spil universerne kun bliver overgået af den paranoia der er en naturlig del af konspirationsteorier. Jeg synes både PlayStaion 4 og Xbox One har vist nogle spændende muligheder og jeg ser frem til at oplever hvordan ny teknologi kan gøre mine oplevelser endnu mere fantastiske. Til efteråret vil jeg også gøre oprør mod George Orwell’s kontrol samfundet a la 1984. Jeg har tænkt mig at gøre det i form af Aiden Pearce fra Ubisofts Watch_Dogs.

Velkommen til en ny generation af spilkonsoller.