Football Manager 2014 er nu på gaden, og for jer som har et hjerte der banker for de 22 mand på banen og den lille runde læderkugle, er dette endnu et must-have. For jer som er nye til serien, men stadig har interessen for et spil af denne type, vil jeg lige forklare kort hvad dette spil går ud på. Du vælger selv en klub som du ønsker at være manager for, og herefter er dette enorme univers åbnet. Spillet er utrolig realistisk og du vælger alt fra hvem der skal købes til klubben til hvorledes pressen håndteres. Det er nu op til dig at føre din klub til succes, hvad enten du er den nye Mourinho eller den nye lokale Vejletræner.

Football manager er for alle som er fodbold interesseret. De forskellige spilfunktioner, hvad enten det er Karriere spil, Classic eller udfordringer gør at alle kan spille dette spil uanset mængden af tid man har til rådighed. Hvor karrirespil er den store tidsrøver, er classic en lang mindre kompliceret version af selvsamme, og udfordringer som kan klares på små 5-6 timers gameplay.

2013-11-07_00001

De som kender serien, vil naturligvis også vide at Football Manager serien, hvert år kun ændre ganske små detaljer i spillet for at gøre det mere realistisk, og i år har Football Manager taget springet videre, og valgt at fjerne mange af de redundante features som vi alligevel aldrig har benyttet, plus et par enkelte som virkede essentielle tidligere. Det nye Football manager har som sagt skåret ind til benet, og dette giver sig til kende allerede ved første øjekast efter man har påbegyndt sit job som manager i en ny klub. Designet som ellers har stået forholdsvis stille de sidste 3-4 år, har fået en ordentlig overhaling, og vi får nu et langt mere strømlinet design som virker utrolig lækkert.

Hele systemet virker langt mere gennemtænkt, og hvor man tidligere så vidt muligt har undgået journalister og pressekonferencer, har Sports Interactive som laver football manager, gået skridtet videre og gjort det langt lettere at deltage i disse, hvilket også øger lysten. Jeg har allerede efter 1 sæson svarede på flere spørgsmål fra journalister end i noget andet spil til dato. Dette samt at de har fået skåret ind til benet med flere funktioner fungerer rigtig godt.

2013-11-07_00002

Som jeg beskrev indledningsvist, er der blevet skåret ind til benet. Sports interaktive har igennem sine 21 år, hvor dette spil er blevet produceret, lært af mange af sine fejl og redundante funktioner. De har i stedet udelukkende tilføjet på de områder hvor det virkede nødvendigt. Vi har fået udvidet træningsfunktionen, så vi som brugere, for alvor føler at mesterskabet også kan vindes på træningsanlæget. Ligeledes er kontrakforhandlingssystemet med både klubber og spillere blevet gjort langt smartere, og mere realistisk så du kan lande en handel langt hurtigere end tidligere. Når dette så er sagt, så er der blevet fjernet en del features som på nuværende tidspunkt virker en smule besynderligt. Flere taktiske elementer er blevet fjernet som fx valg af playmaker og targetmand, hvilket betyder at det blevet langt sværere at bygge en taktik op end tidligere.

Derudover har denne serie har også været kendt for altid at have en lang række buggs, hvad enten det er målmænd som laver besynderlige handlinger, eller bestyrelser som agerer uhensigtsmæssigt, og 2014 versionen af denne titel er ingen undtagelse. Der er de forventede buggs, og jeg har spillet denne titel i snart 14 år, og jeg bliver ikke engang skuffet eller sur. Jeg er blevet for vant til det, og jeg ved at sports interactive udbedrer disse buggs langt hurtigere end andre spilproducere, så det gør ikke det store.

2013-11-07_00003

Slutteligt vil jeg sige at dette ligner den bedste titel de har lavet til dato. Spillet virker meget realistisk, og der popper ikke et eller andet supertalent op fra den ukrainske 4. division (hvad jeg ved af), og gør en forskel i den spanske første division efter en sæson. En lille ting som dog virker en smule svært, er at komme ud af kriser. Bliver ens spillere først kede af det, virker de depressionsagtige og uanset managerens handlinger, er det fortsat bedrøvet. Dette er måske også en af de ting som bør udbedres.

Nu kom jeg hurtigt til at påtale de negative sider ved spillet, men jer som kender Football manager ved også at disse buggs bare ikke er til at komme uden om. Spillet er fantastisk lige som alle de andre, og jeg glæder mig til hver kamp, og denne titel kan rive mig igennem hele følelsesregisteret, som intet andet. Så tag ej fejl, Football Manager sidder stadig på tronen over manager spil og de hviler ikke på laurbærbladene, som det har virket en smule til tidligere.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægThe Nightmares Within udkommer 12. november
Næste indlægRayman Fiesta Run ræser ind på iTunes og Google Play
football-manager-2014-anmeldelseSerien har stået stille i længe, og opgraderingerne fra spil til spil har været yderst begrænset. Når dette så er sagt, så har FM14 formået at reducere alle de redundante funktioner, plus et par enkelte som på nuværende tidspunkt virker manglende, og igennem et strømlinet design, formået at lave et Football Manager som vil gå ind i spillernes hjerter som seriens forgængere.