Det er blevet et nyt år og dermed bliver der også plads til nye projekter. Vi lægger året ud med at bygge en gamer PC. Det er et projekt der som udgangspunkt benytter hvad vi lige kan få fingrene i og hvad der virker som et godt tilbud fra de mange netbutikker som faldbyder alt hvad hjertet kan begære af dimser. Det er ikke et byggevejledning, der findes mange på nettet. Vi vil primært komme med overvejelser omkring overvejelser bag beslutning for de forskellige dele. Jeg har brugt Toms Hardware til at sikre jeg fik alt monteret korrekt og har også læst vejledningen på de forskellige komponenter.

Det optimale fir mig ville være at finde en mini ATX, kaldet ITX, for at den ikke unødigt skulle fylde. Det viste sig at være en vanskelig opgave. Da der så blev doneret et ATX kabinet, så blev det en helt standard ATX størrelse PC.

Bundkort

Du kan vælge at tage udgangspunkt i mange forskellige dele som CPU, RAM eller antal af porte. Jeg valgte en mellem ting. Den skulle have en optisk audio ud port og USB 3.1 Gen 2 enten i USB-A eller USB-C. Lige den med USB kræver en forklaring. Den standard som har eksisteret som den hurtigste USB i en årrække er gået under betegnelsen USB 3.0 eller Super Speed USB (SS USB) og kan overføre op til 5 Gb/s. Så kom USB 3.1. Gen 2 (SS+ USB) som ofte ses med et USB-C stik der kan vendes som man vil. Den har en overførsels hastighed på op til 10 Gb/s. Den blev på et tidspunkt markedsført som USB 3.1, men standardiserings organisationen ændrede betegnelser til Gen 1 og Gen 2. Derfor er den korrekte betegnelse USB 3.1 Gen 1 eller Gen 2. Der er intet krav om at det skal være USB-C stik. Jeg valgte et MSI Z170A Tomahawk bundkort. Det fandt jeg til lige 1.000 kr. hos www.compumail.dk Den har de sædvanlige USB 2.0 porte til mus og tastatur og så 2 stk. Gen 1 og 2 stk. Gen 2 USB 3.1 porte. Der er nogle onboard men den har jeg valgt ikke at monterer for jeg har ikke behov for flere porte. Alle porte er USB-A så alt hvad jeg har af kabler fungerer.

CPU

Det kræver så en CPU med en Intel LGA 1151 sokkel. Her findes en række forskellige modeller hvor jeg primært kiggede forskellige udgaver af Intel i5 og i7. Der er en hel underskov af forskellige modeller og det er lidt op til din pengepung og dine tekniske krav om du vælger den ene frem for den anden. Havde bundkortet været til en AMD CPU findes der tilsvarende mange muligheder her. Jeg vil gerne kunne benyttes riggen til Virtuel Reality så jeg valgte at gå all in på CPU og valgte en i7-6700k. Hvis du ikke påtænker at bruge den til VR så er en i5 rigeligt kraftig. i7’eren kostede mig 2.500 kr hos mm-vision.dk.

RAM

Ja 8 Gbyte RAM er tilstrækkeligt til langt det meste og jeg valgte alene at sætte 16Gb i for at være forberedt til VR. Valget faldt på Corsair DDR4 3600 8GB til 700 kr. hos www.ComputerSalg.dk. Faktisk kører bundkortet 2133 Mhz til RAM og kan overclocke til 3600 Mhz, så RAM er overkill. Jeg kunne så godt lide de røde kølere så derfor blev det dem. Der følger så også en lille topmonteret blæser med og så bliver det ikke mere gejlet end det. Med mindre du overclocker helt vildt så er der ingen teknisk årsag til at have en blæser over dine RAM moduler. Der er heller ikke årsag til at vælge andet end den maksimale hastighed bundkortet kører. Hvis du tager RAM med højere hastighed bliver de jo netop ikke overclocket 🙂

Disk

Jeg har en 500 G disk liggende fra da jeg opgraderede min PlayStation 4 med 1T SSD så den skal være en sekundære disk. Den skal bruges til billeder, musik, manualer og alt muligt andet som jeg ikke gider rode med at skulle adskille var den primære disk. Den regner jeg med at skulle geninstallerer flere gange. Så til primær disk valgte jeg en Samsung 960 EVO 250GB PCI-e disk. MSI boardet har et PCIe 2280 Slot M.2 til en SSD disk som den lige passer i.Den fandt jeg til 1.200 hos MM-Vision.

 

Wireless

Ja havde jeg brugt noget mere på bundkortet så havde det været med. Jeg havde faktisk et Intel PCIe M.2 modul liggende. Så det var mest et spørgsmål om at finde antenner og så kabler med de mikroskopiske små stik som antennerne bruger. Det tog lidt tid selvom det til sidst lykkedes. Riggen bliver forbundet til Internet med et kabel så Wireless er primært til BlueTooth. Det kostede mig et par hundrede at få kabler og antenner.

CPU køler

Når du køber CPU kan den være i en såkaldt retail udgave hvor der er en køler med. Hvis det er en bulk eller OEM udgave så skal du selv finde køler. Min CPU var bulk og jeg valgte vandkøling. Det blev en DeepCool Maelstrom 240T. Den har røde lysdioder i blæserne så den kommer til at passe helt perfekt til min røde look internt. Og nej det kommer ikke til at blive set for det står under et skrivebord i det daglige. Men det skader jo ikke at have det. Det fandt jeg hos www.happii.dk til 550 kr. Mine billeder blev ikke gode så det nedenfor er fra producenten. Bemærk den sølv-grå firkant på kobbermontagen. Det er kølepaste, så du skal ikke komme yderligere på. Pas på med pasten hvis den kommer i en lille tube som du selv skal påføre. Der er metalspåner i så det kan lede varmen og derfor kan det kortslutte hvis det kommer klatter på printet.

Strømforsyning

Jeg har i denne runde valgt at genanvende et grafikkort som er nogle år gammelt og når jeg sætter et NVIDIA 1080 i så bliver der kun det ene. Dermed bliver mit behov for strøm ikke så stort. Du skal vælge en strømforsyning der passer til det du har tænkt dig at trække. Jeg valgte en modulær Corsair RM550x 550W 80+ Gold som jeg fandt til 800 kr. Det modulære består i at kablerne sidder med stik i strømforsyningen så du kun behøver at rode med dem du faktisk skal anvende. Det er faktisk smart selv det er ganske få der ikke skal anvendes. Tænk lige over om du vil overclocke. Altså køre CPU frekvens over det CPU har som specifikation og/eller RAM over den hastighed som er angivet som max. Det kommer til at kræve mere end den effekt som CPU trækker. I dette tilfælde 95W for min i7. Kig også på hvad grafikkortet anbefaler af mindste effekt. Denne strømforsyning kan også producerer halvdelen af effekten uden at starte blæseren. Når den bruges til andet end gaming så kører blæseren ikke. Også noget jeg kiggede efter.

 

Windows 10

Jeg valgte en rigtig billig løsning. Det blev en Windows 10 Professional OEM Key som jeg valgte at købe hos kinguin.dk til kun 220 kr. Hvorfor en professionel? Fordi der ikke var forskel på Home og Professionel. Der lom et billede med en OEM nøgle inden for et minut og da jeg installerede virkede koden som forventet med det samme.

Som sagt så er kabinettet blevet doneret sammen med et NVIDIA 250 GTS grafikkort som skal holde indtil jeg får et NVIDIA 1080. Da jeg ikke kommer over full HD med min skærm så er det faktisk ikke så vigtigt og skal du spare et grafikkort så har MSI bundkortet et onboard kort som dog anvender CPU’en.

Samle processen

Jeg måtte stort set splitte kabinettet helt ad for at få plads til radiatoren til CPU køleren. Jeg borede popnitterne der hold de to disk bays ud og fjernede begge bays. Jeg skal ikke have et CD drev i og min HDD er en 2,5” der intet fylder og min boot disk sidder på bundkortet. Jeg valgte også at fjerne power og reset knapperne fra fronten og lave huller bag på kabinettet til dem. Hele fronten kommer til at stå ind mod en væg så en klar plastik plade blev skåret til og limet på. Skal jeg bruge et USB stik eller et af de andre stik så er de alle fint tilgængelige med bagsiden fremme under skrivebordet.

Nå men jeg havde gået discount på wireless siden så jeg måtte skære et stykke plastik til for at lave en holder til Wireless M.2  modulet. Ja den store selvskærende skrue er ikke køn men den opfylder formålet. Læg mærke til at jeg også har boret huller til antenner, power, reset og power LED (fordi jeg kan) i kabinettet lige over det første PCI slot. Jeg har loddet et par helt almindelige trykknapper på ledninger og det fungerer mindst lige så godt som dem der er indbygget i kabinettet. Det er helt almindelige ringetryk som findes hos http://www.elextra.dk eller en af deres butikker. Ja det er rigtigt at trykknapper og LED ikke sidder på en lige linje. Jeg var for doven til at lave en kølner prik så boret ikke skred når jeg startede. Måske næste gang. 

Radiatoren til CPU køleren blev monteret med to vinkelbeslag fra det nærmeste byggemarked. Du kan sikkert finde en special montage, eller du kan vælge at købe et kabinet som er forberedt for vandkøling. Da jeg nu havde fået et kabinet i en god kvalitet synes jeg det var synd at lade det gå til spilde. Lidt opmåling og planlægning og så kan det godt lade sig gøre. Hvis du ikke gider dette så løser en helt standard top monterer blæser opgaven udmærket. Jeg ville se om en 240 mm vandkøling kunne være mere støjsvag. Og det er den.

 

 

Når du skal samle så kan det svare sig at monterer alt på bundkortet inden du skruer det fast i kabinettet. Husk at CPU køleren typisk har en holder som monteres fra bagsiden af motherboardet. Også wireless modulet skrues fast fra undersiden. Det gælder også for rigtige købe montager. Husk at forbinde alle ledninger. Specielt den til CPU strøm er en klassiker at glemme. Den findes her øverst til venstre på tegningen nedenfor. Lige til højre for CPU Fan 2.

Min almindelige harddisk mangler selvfølgelig et sted at blive monteret. så jeg valgte en løsning med dobbelt klæbende tape. Der findes noget der anvendes til at montere spejle på badeværelse og det skal nok holde. Den sidder i toppen af kabinettet og vejer så lidt at skulle den gå løs så holder ledninger den fast.

Det er faktisk det samme som jeg har brugt til at holde plastik pladen på fronten fast. Det skulle have været en mat plade med det var der ikke lige i det lokale byggemarked. En helt klar bliver lynhurtigt ridset mens det ikke ses så tydeligt på en mat. Det er nok min manglende erfaring der gør, at det at save den ud gav lidt problemer. Den fik en lille revne (nederst højre) da stiksaven fik mærkeligt fat. Da det ikke kan ses så er det ikke noget jeg har tænkt mig at gøre noget ved. Sandpapir på kanterne og så er den lige til at sætte på. Jeg ville have skruet den fast men da pladen virker som om den let splintre så tog jeg ikke chancen med at lave flere huller hvor det kunne gå galt. I bunden kan du se de to vinkel jern som holder radiatoren til køleren. Ja, det er ikke kønt, men da det står ind mod en væg så ses det slet ikke. Ved lejlighed så skifter jeg den til en hvid plade.

 

Projektet er gennemført over 3 weekender med utallige ture til en pakkeshop for at hente nye dele. Det er ikke en umuligt opgave selv med vandkøling i et gammelt kabinet. Så længe du har et kabinet som matcher bundkortet så er resten lidt som et puslespil. Det er stort set ikke til at gøre noget forkert. Jeg mangler lige min 120 mm kabinet blæser og så er den helt klar til nye spiloplevelser.