Jeg har gennem de seneste år anvendt Hauppauge HD PVR til at optage video fra PlayStaion 3 og Xbox som jeg har anvendt til anmeldelser og screenshots her på GamersLounge. Den har fungeret udmærket selvom det ikke er den perfekte løsning. Nu er Hauppauge så kommet med en HD PVR 2 som igen giver et teknisk løft, så hvorfor ikke lige se hvad denne optager kan klare?

Hauppauge HD PVR 2 er en ekstern boks som skydes ind mellem din konsol og dit TV. Der er ikke nogen form for flash eller harddisk i boksen, så for at optage skal den tilsluttes en PC eller en Mac via USB. Der medfølger et program til PC, mens en udgave til Mac skal anskaffes separat. Jeg kører Mac så derfor måtte jeg igen hente HDPVRCapture for at komme i gang.

Gammel og ny HD PVR

HD PVR 2 er en smule mindre end den oprindelige HP PVR, som du kan se på billedet. Den største forskel forskellen er på grænsefladerne. HD PVR kunne alene anvende signaltypen Component, mens HD PVR 2 også kan kører HDMI. Component kablerne er meget kraftige med 3 signal kabler til video (grøn,blå,rød kaldet YPbPr) og 2 signal kabler til lyd (audio) i hvid og rød. Det giver ret mange stik ind i boksen og tilsvarende mange ud af boksen hvilket fylder meget. HDMI er ét lille kabel som giver det hele samlet i ét stik. Derfor er den primære årsag til at skifte, også den enklere kabelføring. Der er også en teoretisk kvalitetsforskel da Component er analog mens HDMI er digital. Jeg har i praksis ikke kunne se forskel på de to typer, også fordi det er de færreste spil som er lavet til fuld opløsning. Skulle du stå med en skærm som ikke kan Component så er HD PVR 2 også løsningen.

Component er lige ud af landevejen og meget enkelt at sætte op. Det samme kan ikke siges om HDMI. HDMI (High-Definition Multimedia Interface) er desværre mange forskellige ting. Der findes flere forskellige udgaver og flere typer af stik. Det som anvendes på HD PVR 2 og på konsollerne er Type A stikket som lige nu er det mest almindelige af typerne A, B, C, D og E. Som en del af HDMI v1.3a, som er den laveste version der kan bruges til noget, findes HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Det giver mulighed for at kode signalet så det kun kan afkodes af en enhed som understøtter HDCP. Det er lavet for at forhindrer at du optager film i digital kvalitet og distribuerer dem. Desværre har Sony på PlayStation 3 valgt at kører HDCP hele tiden, ikke bare når du anvender din PlayStation 3 til at vise film. I modsætningen til Sony så har Microsoft ingen film og musik rettigheder de ønsker at beskytte og anvender derfor ikke HDCP på Xbox 360.

Masser af poser med kabler

Hvis du kun skal bruge billeddata fra HDMI så er HDMI kompatibel med DVI-D og DVI-I på signal niveau, selvom et kræver et kabel eller en konverter som omsætter fra HDMI til DVI (Digital Visual Interface). Der findes en DVI-A som er analog og den er ikke kompatibel med HDMI signalerne der er digitale.

Jeg har en PlayStation 3 og en Xbox 360 så jeg skal bruge både Component og HDMI. Fordelen ved HD PVR 2 er at den konverterer Component til HDMI så jeg fra boksen og til mit TV kun har det tynde HDMI kabel. Alle kabler er med i kassen så du skal ikke rode rundt i dine gemmer for at finde dit PlayStation 3 Component kabel eller et ekstra HDMI kabel. Det er glimrende specielt fordi det er en udgift som godt kan løbe op og fordi du så er sikker på at du har det hele.

Bagsiden med stik

Tilslutning er enkelt og PlayStation 3 fungerede med det samme. Husk at tilslutte boksen til din PC for det er her du skifter mellem de forskellige indgange Component, composite og HDMI. (Composite er ét kabel hvor video signalet overføres analogt. Det ses kun på gammelt udstyr som f.eks. GameCube). Xbox 360 viste sig at være lidt af en udfordring. HDMI prøver nemlig at forhandle indstillingen mellem HD PVR 2 og Xbox 360 og det var ikke nogen succes. Sluk Xbox’en og tænd med en kontroller mens du holder Y og højre aftrækker inde, så du kommer i standard opsætningen. Vælg så manuelt din skærmopløsning så virker det med det samme. Så er du klar til at optage din første video.

Vælg din kvalitet

Optage programmet er enkelt at gå til og udfører jobbet. Der er også masser af mulighed for at vælge optage kvalitet og alt muligt andet. Her må du eksperimentere til du finder den opsætning som matcher dit formål. Du har mulighed for at sætte preview op på din PC/Mac hvilket jeg aldrig anvender. Jeg optager altid en prøve og kigger på den. HD PVR kan maksimalt optage i 1080p med 30 billeder i sekundet hvilket er alt rigeligt til lagt de fleste formål. Jeg anvender mest 720p med 30 billeder for at have filer som ikke bliver alt for voldsomme når der skal klippes. HD PVR 2 kan på component siden kører op til 1080i, mens den kan lave passthough (sende signalet igennem) med 1080p med 60 billeder/sekund. Det du optager gemmes i M2TS formatet som derefter konverteres til noget mere anvendeligt som f.eks. MP4. Som noget nyt kan du starte en optagelse ved at trykke på den store optage knap som er i venstre hjørne af HD PVR 2.

På den tekniske side så er der ingen tvivl om at HD PVR 2 leverer hvad den lover. Der er bare stadig elementer som jeg synes mangler. Når du har udstyr tilsluttet både Component og HDMI, så SKAL du anvende optage programmet på din PC/Mac for at vælge indgang. Jeg savner en knap til at skifte mellem mulighederne. Der kunne også godt være et program med til Mac i stedet for at det skal anskaffes separat.

Der er selvfølgelig også elementer som jeg savner. Den store ting er selvfølgelig understøttelse af HDCP. Jeg tror desværre at Sony igen kommer til at tage det tåbelige valg at kode alt med HDCP. De er jo kendt for at tage beslutninger som låser brugerne (tænk på AAC), så derfor skal HDCP være en del af optageren. Selvom industrien ikke kan lide det. Jeg ville også gerne have mulighed for at lave en Live Stream på en enkel måde.

Hauppauge HD PVR 2 er det bedste bud på en harddisk optager til gameplay fra de aktuelle konsoller. Alle med PC får en komplet pakke uanset om du har en PlayStation 3 eller en Xbox 360. Den leverer hvad den lover inden for en overkommelig prisramme. Indtil der kommer et produkt som understøtter HDCP forsætter jeg med Hauppauge HD PVR 2. Dermed lander Hauppauge HD PVR 2 på et 4-tal.

[box_tip]Link til produktbladet hos Hauppauge.[/box_tip]

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægThe Last of Us dansk trailer og multiplayer
Næste indlægLEGO Lord of the Rings
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
hauppauge-hd-pvr-2Hauppauge HD PVR 2 er det bedste bud på en harddisk optager til gameplay fra de aktuelle konsoller. Alle med PC får en komplet pakke uanset om du har en PlayStation 3 eller en Xbox 360. Den leverer hvad den lover inden for en overkommelig prisramme. Indtil der kommer et produkt som understøtter HDCP forsætter jeg med Hauppauge HD PVR 2