Der findes rigtig mange spil som finder sted i Potter universet. Om end det er film-til-spil eller spinoffs, så har der aldrig rigtig været det ultimative spil i den verden. Det seneste har været LEGO Harry Potter, som tager sit udgangspunkt på tværs af alle filmene/bøgerne. Men det er utrolig mange år siden, at der sidst har været spil, der kunne kradse den “Potter” kløe. Men nu har vi endelig det, som mange har ventet i længsel på. Fra Avalanche Software og Warner Bros. Interactive Entertainment, har vi nu omsider Hogwarts Legacy. Netop udgivet og allerede et massivt hit blandt fans. Vi har haft en lille uge med det kæmpe store magiske spil og lever den op til forventningerne?

Helt tilbage til da den første Harry Potter bog og ikke mindst film udkom, var det en stor drøm at opleve Hogwarts. Skolen for magi var utrolig tiltalende at kunne bevæge sig rundt i og bare opleve alt som det store slot havde at byde på. Kun en håndfuld Harry Potter spil, har forsøgt sig med open-world formatet, og alligevel har det ikke føltes helt rigtigt. Her kommer Hogwarts Legacy ind i billedet. Første gang annonceret i 2020 og med et par udskydelser, har spillet nu endelig set dagens lys. Den bringer alt til bordet, som man kunne have ønsket. En åben verden, besværgelser, magi undervisning og masser af frihed til at gøre hvad man lyster i det fantastiske univers.

Hogwarts Legacy er et action-rollespil, der fører spilleren tilbage til det magiske Potter univers. Historien finder sted i det viktorianske England, i slutningen af 1800-tallet. Som enten en troldmand eller heks, ankommer du til Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, som en femte års elev, under hektiske omstændigheder. Du er en elev med evner der strækker sig langt udover hvad en almindelig heks/troldman besidder af magiske kræfter. For du besidder evnen i at kunne bruge æld gammel magi og kun du er nøglen til at finde frem til hemmeligheden som truer med at rive troldmandsverdenen i stykker. Onde kræfter truer med at ville gøre brug af den glemte magi, og det er op til dig, at stoppe dem!

“Every corridor, every portrait, every stone in this castle tells the story of witches and wizards who came before. Here you will meet lifelong friends and grow into your own magical abilities in the class rooms of the worlds most talented professors.”

Turen går til Hogwarts!

Allerede før spillet kommer i gang, modtager man faktisk i vanen tro, et brev om optagelse på Hogwarts. Man bliver helt et barn igen, og drømmen om at komme til skolen for hekseri og trolddom, er nu endelig en realitet. Spillets intro kaster dig fluks ud i den verden de fleste kender, og hvis man ikke er decideret “Harry Potter” fan, så kan man sagtens lade sig rive med i stemningen og den spændende historie. For du kommer ikke til at møde særlig mange velkendte ansigter. Husk på, at historien ligger før begivenhederne Harry Potter og Fntastiske Væsener. Så her er ingen Harry, Lord Voldemort eller Hagrid at finde. Dog vil du kunne støde på Nearly Headless Nick og den legesyge spøgelse Peeves.

Du starter ud med at skulle designe din helt egen elev via en character creator. Her kan vælge blandt lidt af hvert, lige fra hårstil, øjenfarve, briller, ar i ansigtet osv. Selvom der virker af meget at vælge i mellem, kunne man måske godt ønske sig blot en smule mere kontrol. F.eks. er ansigterne forudbestemt og det ville være rart at kunne finjustere i enkelte parameter. Men ellers, så er der rig mulighed for at lave en femte års studerende så tæt på det man ønsker. Selv er jeg så kedelig og ville lave en version af mig selv, og med de værktøjer der var, så kom jeg ret tæt på.

Herefter går turen mod Hogwarts og efter en introsekvens, som på samme tid virker som en tutorial, ankommer man til det storslåede slot. Ens næste store valg er selvfølgelig hvilket hus man vil tilhøre. Er det Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw eller Slytherin vil være en del af. Dette valg, sammen med hvordan du har tænkt dig at agere overfor andre, har påvirkning på historien. Ikke mindst hvad du kommer til at opleve og hvordan diverse opgaver udarter sig. Hvert hus har sin egen eksklusive quest og f.eks. Hufflepuff byder på en quest der finder sted i Azkaban og kan ikke tilgås af de andre huse, hvis man har valgt dem. Derudover kan man heller ikke besøge de andres opholdsrum, så det giver selvfølgelig anledning til at skulle gennemspille spillet igen og igen.

Klassekammerater og professorerne

Uanset hvilket hus du tilhøre, så vil du have et væld af klassekammerater. Nogle få af dem kan du blive venner med og tage med på opgaver og quests rundt om i verdenen. Udover at de af og til kan tage med dig, så kan de også være behjælpelig med at lære dig ny magi at kende. Helt i starten af spillet, lære du allerede to elever godt at kende. Den ene er Natsai, som er en meget velbegavet og retskaffen Gryffindor. Til kontrast har vi Slytherin eleven Sebastian, som er en smule kæphøj, men skarp nok.

En af de Hogwarts professorer man stifter bekendtskab med, er professor Fig. Det er ham der følger med dig helt fra starten og som får dig skubbet godt i gang med skolens aktiviteter. Det er også ham, som hjælper dig med at knække mysteriet som lure i mørket og vil gøre en ende på den verden du kender. Fig er mest af alt en læremester for din karakter. Derudover kommer man til at møde mange forskellige ansigter og hver professor eller elev, har en skøn personlighed. Måden hvorpå de er skabt, og den måde de agere på, er med til at skabe hygge og liv på Hogwarts.

Stor verden, stor fornøjelse!

Efter alt det “administrative” er på plads, så er du godt og vel sluppet løs i Hogwarts Legacy’s store verden. Selve Hogwarts slottet er kæmpe stort og kan ofte virke som en stor labyrint. Men heldigvis er der utrolig meget at se og opleve. Bevægende malerier på væggene, massevis af elever på gangene og selvfølgelig er der rigtig mange hemmeligheder der skal opdages. Hogwarts og omegn har meget at byde på, og verdenen er ufattelig stor og det mærkes så snart man træder uden for døren. Hiver man kortet op i menuen, så virker det måske ikke af meget. Men så snart man bevæger sig lidt rundt, står det klart hvor stort alt er.

Avalanche Software har gjort meget ud af, at være tro mod det kildemateriale de har haft at arbejde med, og man kan med det samme genkende mange steder, som var de taget direkte ud af Harry Potter filmene. Du kan besøge den nærliggende by Hogsmeade, eller the Forbidden Forest. Der er utrolig mange steder at se, opleve og udforske, også langt væk fra skolen. Udforskning sker enten til fods, på flyvende kost eller fantastiske væsener som lader dig ride på dem. Man må virkelig tage hatten af for Avalanche Software, for de har skabt en verden der er i tro ånd til hvad man elsker ved ved bøgerne og filmene.

Collectibles er altid et must, når det kommer til åben verden spil. Her er Hogwarts Legacy ingen undtagelse. Overalt er der gemt kister og poser med loot. Det kan enten være mønter der kan handles med, eller gear som kan bruges på din karakter. Disse findes enten bare ude i det fri, eller ved at løse gåder der f.eks. låser op for en dør ind til rigdommene. Nyt kluns er for det meste at finde i kisterne, lige fra huer til kåber og handsker. Der er rig mulighed for at kunne finde en masse forskelligt udstyr, så du konstant kan lave din karakters udseende om. Bliver man træt af det udvalg man render rundt med, kan det sælges hos købmændene rundt omkring. Hos disse købmænd kan du også købe tøj, potions eller andet spændende!

Når man har så stor en åben verden som Hogwarts Legacy jo er, så kunne man tænke om det hurtig ville føles meget dødt. Både og. For spillets verden er fyldt med collectibles der skal findes og historier der skal opleves. Hvor end man bevæger sig, så er der som regel enten troldmænd og hekse, eller elever fra Hogwarts. Dog er det langt fra alle man kan interagere med, og det kan føles lidt ensom til tider. Dem du i så fald kan snakke med, er quest givere og købmænd. Man kan selvfølgelig altid stå med på en lytter, når diverse NPC’er står og snakker indbyrdes. Det ville dog være lidt rart at kunne deltage i samtaler, selvom det bare ville være en lille sætning man ville kunne ytre. Så kunne man uden tvivl føle sig lidt mere inkluderet i den fantasiske verden man lever sig ind i.

Der er meget at holde styr på og heldigvis får du relativt hurtigt en Field Guide, som indeholder alt det du skal bruge. Med et tryk på touchpadden på ens DualSense, åbnes der op for ens Field Guide. Det er her du har kontrol over alt lige fra dit gear, udfordringer, et kort over verdenen, noter om væsener og mennesker osv.

Med alt det indhold, og det grafiske vidunder som spillet er, kunne man godt frygte at Hogwarts Legacy ville have et hav af problemer ved udgivelsen. Det har den bestemt ikke! I min tid med spillet på PlayStation 5, har diverse bugs og andre fejl, været i det minimale og har ikke medvirket til at tage mig ud af indlevelsen i spillet. Spillet har fremstået stærkt og utrolig flot hele vejen igennem. Engang i mellem bliver lige introduceret til et lille indlæsning ikon, når man åbner en dør. Men fair nok, spillet er også gigantisk, så der er udviklerne lovlig undskyldt.

Tryllebesværgelser, og onde troldmænd!

Magi er andet end at få ting til at svæve eller brugen af ens tryllestav som lommelygte. Ens tryllestav er det mægtigste våben i kampen mod det onde og her kommer den også til sin ret, hvad angår kampe der skal udspilles. Kampmekanikkerne virker utrolig godt og du skal beherske at kunne kaste besværgelser afsted, undgå fjendernes angreb og lave modangreb. Alt det og samtidig udføre combos af det du har lært, for at kunne blive den ultimative troldmand/heks, for det er bestemt ikke altid lige let at være sejrherre. For fjenderne i spillet rangere lige fra de ret så hårdnakkede dark wizards til kæmpe edderkopper og ulve.

Kamp situationerne kan i starten virke lette nok at komme igennem, i mens andre virkelig kan sætte dig på prøve. Selv dødede jeg mange gange, i det der lige skulle prøves en combo af besværgelser af, som ikke lige var det rette at bruge i lige netop den situation. For fjender kan bruge skjolde, der kræver forskellige besværgelser at bryde i gennem. F.eks. et rødt skjold kræver flammer ved brugen af Accio. Tit og ofte er det med at holde tungen lige munden, for at få trykket på de rigtige knapper og i forvirringen kan en fjende bag fra, pludselig slå til. Det kan virke svært, men med alt her i livet, så gælder det om at forbedre sig. Dine besværgelser kan få et ekstra pift, så snart du lukker op for dit talent træ, hvorfra du kan opgradere dine besværgelser.

Det er utrolig sjovt at eksperimenter i kamp. For udover at kunne bruge besværgelser direkte mod fjender, så kan man også bruge omgivelserne. Så alt i mens man f.eks. bruger Leviosa til at få fjenden til at svæve, kan man kaste en eksploderende tønde direkte i ansigtet på dem og så ellers se dem flyve. Nogle små gnomer kan bære armbrøst og de pile der sendes afsted, kan du sende tilbage i en eksplosivt returnering.

Sideaktiviteter og Room of Requirement

Udover at udforske og battle onde troldmænd, så er der også et væld af sideaktiviteter man kaste tiden efter. Man kan f.eks. blive stormester i duel med tryllestave, eller tage på en shoppetur i Hogsmeade. Rundt om i verdenen er der også Merlin udfordringer, hvilket giver dig adgang til mere plads til dit gear. Hvis du er knap så sød en person overfor andre i Hogwarts Legacy, så kan man også bruge tid på at blive mester i Dark Arts og lære bl.a. Avada Kedavra. Uha!

Men der hvor du virkelig kan bruge lang tid, er når du får adgang til dit Room of Requirement. Det er det rum, som byder på alt du ønsker. Det fede ved spillets version af rummet, er muligheden for at tilrette og designe den, ligesom du ønsker det. Man kan købe potion stationer, eller en vævemaskine til tøj og meget mere. Man kan også finde genstande rundt om på og uden for Hogwarts, som kan placeres inde i dit Room of Requirement. Det er også her du kan gro planter, som kan bruges som ingredienser til at brygge potions.

Udover at have nok det fedeste virtuelle værelse i Hogwarts, så slutter det ikke der. For inde i dit Room of Requirement er der også et Vivarium, hvorfra du kan passe på dyr og væsener som du kan fange ude i verdenen. Herfra kan du også passe og pleje dem med mad, legetøj og gøre deres nye hjem mere hyggelig, med at placere alt fra små huse til træer og tårne. Du kan vitterligt alt muligt her, og det er også her, at timerne forsvinder ret så hurtigt!

Loot, Loot og mere loot!

Godt og vel alt som du foretager dig, hvad end det er at udføre opgaver eller går på jagt efter kister, så får du belønninger i form af lækkert loot. Det kan være alt lige noget der kan bruges til at ændre din Hogwarts studerende kosmetisk, nye tryllebesværgelser eller pyntegenstande til dit Room of Requirement. Der er et væld af loot at finde overalt, men ofte kan du støde på forhindringer såsom en låst dør eller steder der ikke er særlig velkommen. Dette kræver bl.a. besværgelser og én af dem er Alohomora, som åbner låse. For Hogwarts og omegn er fyldt med rum og huse der er aflåst.

Hvis vi snakker gear, så er der rigtig meget at finde. Det virker måske kedeligt, for det handler om handsker, halsterklæder, kåber og hovedbeklædning. Men udover at kunne se ret så cool ud, så har det hele en dybere mening. For uanset hvad du bære rundt på af tøj osv. så har alt nemlig forskellige stats der kan påvirke dit Health, Defence og Offence. Med tiden og alt efter hvilket slags kluns du har på, kan du blive den ultimative troldmand eller heks, og se sej ud samtidig. Det bedste er, at hvis noget gear har gode stats, men ser knap se fedt ud, så kan man beholde de stats og skifte det ud med noget der ser bedre ud. Ret så smart!

Men med alt det loot, er det vigtig at udføre de førnævnte Merlin udfordringer. For ellers kan du hurtig bruge meget tid på enten at sælge noget af det tøj du har, eller simpelthen være nødsaget til at smide det ud, bare for at gøre plads. Men det har virkelig været svær for mig at vælge og vrage i, hvad der skulle beholdes. For det meste ser virkelig fedt ud at have på eller bare med sig.

Hogwarts Legacy er fantastisk!

Til slut er der virkelig kun at sige, at Hogwarts Legacy er fantastisk. Det er det ultimative “Harry Potter” spil, hvis man kan kalde den det. Selve universet som Avalanche har skabt, er så spækfyldt med detaljer og har en overdådig grafisk præsentation, at man næsten kan smage de brogede sten som udgør selve Hogwarts slottet. For en der er fan af det univers og alt det har at byde på, så er det svært ikke at føle sig som et lille barn, når man render rundt i gangene eller udforske på kosteskaft i luften over verdenen. Alt spiller! Grafikken, soundtracket, gameplayet og stemmeskuespillet er vitterligt i top. Spillet fanger essensen af at være en studerende med de udfordringer det måtte have, at være del af det fede Wizarding World. Jeg elsker det!

Tak til Mi5Communications for at gøre anmeldelsen af Hogwarts Legacy muligt.

Hogwarts Legacy blev anmeldt på PlayStation 5.

Hogwarts Legacy er ude nu på PS5, Xbox Series X|S og PC.
Udkommer også på PS4 og Xbox One d. 4 April, 2023.
Udkommer på Nintendo Switch d. 25 Juli, 2023.

TL;DR
Vurdering:
Forrige indlægMSI GeForce RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G – Anmeldelse
Næste indlægReturnal PC – Anmeldelse
En ung fyr fra det Nordjyske. Vokset op med spil lige fra Commodore 64 og til nutidens konsoller. Holder af et spil med en fed historie og action. Er en gut med lidt for mange spil og alt for lidt tid. Arbejder til daglig på et lager, men i fritiden handler det om livet med fruen og spil. PSN - Xbox Live - Steam @ MrJonasDK
hogwarts-legacy-anmeldelseHogwarts Legacy er fænomenal! Man føler sig virkelig som en del af J. K. Rowlings Wizarding World og bare det at kunne opleve de steder man har set på film og læst i bøgerne, er virkelig fantastisk. Man kan bruge utrolig lang tid på at opleve alt som spillet har at byde, og derefter kan man sagtens fortsætte. Hogwarts Legacy er lige dét spil mange har ventet i årevis på og jeg selv inkluderet. Dette er det ultimative spil, hvis man vil opleve "Potter" universet på egen hånd. Så lækkert!