DRM står for Digital Rights Management. Du skal ikke lade dig narre af den politisk korrekte ordlyd. Det opfundet for at forhindre at elektronisk indhold som spil, programmer, film og bøger bliver anvendt ulovligt. Det er også en glimrende idé, for ellers ville der ikke blive lavet så mange forskellige spil, programmer, film og bøger. Det er med andre ord et spørgsmål om sikkerhed. Nøjagtigt som når du låser din hoveddør når du forlader dit hjem.
Dermed er sikkerhed også en ekstra komplikation uanset hvordan du vender og drejer det. Ville du have en lås på din dør hvis der aldrig var risiko for ubudne gæster? Nej vel. Så ville jeg også lade min nøgle sidde i bilen, eller faktisk helst have en knap til at starte og stoppe. Så alle former for sikkerhed, om det er fysisk sikring af din bolig eller elektroniske sikring af indhold (content eller rights = rettigheder) så gør det anvendelsen mere besværlig. Beskyttelse af indhold er dermed altid en afvejning mellem ønsket niveau af sikkerhed og adgang til anvendelse.
Lad mig lige starte med at komme med et eksempel på DRM som virker og som alle i Danmark enkelt kan stifte bekendtskab med. Det at låne en bog på biblioteket. Det passer måske ikke helt på en fysisk bog, så det er en elektronisk bog eller eBog jeg tænker på. Du kan låne en eBog som du kan læse på din computer, tablet eller eBogs læser. Der er lidt forskel på reglerne for udlån selvom de i store træk er ens. Du logger på dit biblioteks hjemmeside og vælger en titel. Titlen hentes ned til din computer og markeres til automatisk udløb efter f.eks. 30 dage. Danske biblioteker har valgt Adobe Digital Edition som DRM system. Det er en åben platform der også anvendes af forlag hvor du kan købe elektroniske bøger. Bonus info: Der findes masser af gratis bøger fordi rettighederne til en bog udløber 70 år efter forfatterens død.
Den bog du låner udstyres med et elektronisk stempel som fortæller at du har lånt den og hvornår udlånet udløber. I modsætning til en fysisk bog, så behøver du ikke aktivt at gøre noget for at afleverer bogen igen. (Hvis du køber en bog er ”lånetiden” uendelig). Selvom du ikke betragter dig som teknisk så kan langt de fleste let lære at benytte bibliotekernes eBøger sammen med Adobe Digital Edition. Dermed et eksempel på DRM som har en fornuftigt afvejning mellem anvendelse og sikkerhed.
Denne model er også fin når du har direkte adgang til Internettet, hvilket du selvfølgelig har når du låner eller køber en bog på en hjemmeside. Hvad når du køber et elektronisk produkt på et fysisk medie, som f.eks. et program? Hvad så?
Ja det er desværre en enkelt opgave at kopierer en CD eller DVD. I tidernes morgen anvendte producenter masser af energi på at lave system til at forhindre kopiering selvom det var mest spild af tid. Derfor bruger man i dag aktiveringsnøgler.
Når du køber dit program kan du installerer det på alle de computere du ønsker. Når programmet starter første gang skal du indtaste en licensnøgle som er trykt på et licensark. Programmet vil så via Internettet kontrollerer at licensnøglen ikke tidligere er anvendt og du kan med det samme begynde at bruge programmet. Det gælder uanset om du efterfølgende har adgang til Internettet. Dette kaldes også for One-time Activation eller én-gang aktivering.
Udfordringen opstår hvis du f.eks. ikke har adgang til Internettet. Hvad gør man så? Her er jeg så nødt til at støtte mig til beskrivelser fra f.eks. Microsoft. Har du ikke adgang til Internettet kan du ringe til en service telefon som hjælper med aktiveringskoden ud fra din licensnøgle. Det er leverandør afhængigt hvordan aktivering af et produkt foretages. Jeg har også fået licensnøgler tilsendt på e-mail så der er flere velafprøvede måder at få dette til at fungerer. Der er også mange spil som anvende nøjagtigt den samme model.
Så langt er jeg helt på den enkelt producents side. Det er modeller som anvender en fornuftig afvejning af sikkerhed og besvær for mig som bruger. Nu kommer de metoder jeg som kunde ikke er villig til at accepterer.
One-time Activation kan gøres en anelse mere restriktiv ved at kræve at produktet skal aktiveres hver gang det startes. Dermed bliver det umuligt at anvende det hvis du ikke har Internetadgang. Det er for mig ikke acceptabel og jeg vil aldrig anskaffe et produkt som benyttede denne form for sikkerhed. Tænk hvis jeg tog mit billedbehandlingsprogram med på en dykkerferie i et afsides område og jeg ikke kunne se de digitale billeder jeg tog? Nej det er ikke acceptabelt.
Du skal være opmærksom på at hvis du lovligt har anskaffet et produkt hvor der er tekniske foranstaltninger som forhindrer dig i at anvende det, må du forbigå, altså hacke, disse tekniske foranstaltninger. Uagtet hvad en eller anden producent måtte mene eller måske endda true med så er det den måde lovgivningen er skruet sammen i Danmark. Jeg undlader helt at købe produkter som kræver aktivering hver gang de startes.
Så er vi nået frem til Always-On DRM, som er den mest restriktive form for sikkerhed og uden sammenligning, den som er til mest muligt besvær for dig som betalende kunde. For at anvende dit produkt skal din computer være tilsluttet Internettet hele tiden og have adgang til producents licensstyring hele tiden. Teknisk er det en utrolig følsom kæde med mange ubekendte. Virker dit trådløse netværk? Er din Internetforbindelse oppe al tid? Hvordan er forbindelse til producenten? Er producentens licensservere tilgængelige alle timer i døgnet alle dage i året? Det er helt sikkert at en eller flere af disse spørgsmål kan besvares med et nej og derfor vil du så i den situation at dit produkt ikke virker selvom du har betalt dyrt for det.
Den mest åbenlyse fejlmulighed er producentens evne til at holde licensserverne i luften al tid. Jeg har endnu ikke oplevet nogen leverandør, specielt i spilindustrien, som magter en 100% tilgængelighed. Deres tekniske formåen og deres budget rækker simpelthen ikke. Det kræver selvfølgelig eksempler.
Ubisoft har, uden succes, forsøgt at få forskellige variationer af always-On DRM og aktivering hver gang et produkt startes til at fungerer. Det seneste skud på stammen er nu EA’s forsøg med at have always-on DRM til den seneste udgave af SimCity.
Hvorfor overhovedet anvende always-on DRM? Ja som det fremgår så findes der masser af glimrende eksempler på systemer hvor aktivering sker første gang du installerer dit produkt. Hvorfor skulle de være anderledes for et spil?
Det skal det heller ikke og jeg har endnu ikke hørt et eneste argument fra en spilproducent, hvorfor spil skal håndteres anderledes end andet indhold. Med udgangspunkt i EA’s SimCity så er der faktisk kun én eneste grund. Det er fordi EA ikke ønsker du skal spille denne udgave når den næste er på gaden. Længere er den ikke. Jeg husker SimCity som et af de spil jeg stadig tog frem flere år efter det først blev udgivet. Det er ikke en del af EA’s forretningsmodel hvor den gennemsnitlige levetid for en EA titel er ca. 18 måneder fra udgivelse og til licens eller online serverne lukkes.
Det er dit valg selvom det kan være meget vanskeligt at forstå hvordan de mangelfulde beskrevne DRM løsninger er udført. Læst altid det som står med småt omkring aktivering eller spørg der hvor du køber spil. På basis af det kan du så vurderer om dit ønske om at spille en titel overstiger ulemperne omkring brug, anset hvilke type DRM der anvendes.
Filmen ovenfor viser en DRM stol som kun kan anvendes 8 gange før den kollapser. Vil du købe den?