Efter en del tids søgen, rundt på de forskellige teleudbydere og vores kollegaer på de forskellige spillesites, har jeg ikke kunne finde en eneste artikel omkring Online gaming på mobilt bredbånd. Så jeg satte mig for at give jer forbrugere en mulighed for at se, om det virkelig er noget, man kan erstatte sin ADSL eller fibernet forbindelse med.

Jeg købte en 4G hub/Router på nettet, hvor man kan sætte sit simkort ind i og med en simpel opsætning, så fungere det som en ganske simpel router. Det er meget enkelt og lige til og der er ikke den store raketvidenskab i dette. Den koster dog 1.300,- men de fleste af teleudbyderne kaster en i nakken af dig, hvis du vælger at tegne et abonnement hos dem.

Alle udbydere af de mobile 4G netværk lover skyhøje hastigheder og indtil videre holder de hvad de lover. Men skal dog lige være klar over forskellige ting når man vælger at købe et mobilt bredbånd.

3gDet der er med mobil bredbånd som spiller væsentlig ind, for at man har en rigtig god forbindelse er, at jo tættere man bor ved den antenne som selskaberne bruger, jo bedre er ens modtagelse af forbindelsen. Udover dette skal man også tage landskabet med i beregningerne. Jeg har testet de tre forskellige mobile bredbånd, 2 forskellige steder i landet. På Samsø og i Silkeborg. Som i kan se på billedet så er det radiobølger der bliver sendt ud til den enhed man har og det kan godt give lidt problemer hvis, man bor et sted hvor man ligger nede i et hul, eller er omgivet af mange træer. Dette vil have en stor indvirkning på, hvor god modtagelse man har det pågældende sted.

I Silkeborg var der mange træer og inde i centrum af byen, hvor bygningerne står tæt, kan det godt være en udfordring at få en god forbindelse hvis man bor i stuen eller på 1st. sal. Jeg var så heldig at jeg testede min på 2 sal og der havde jeg ikke de store problemer. På Samsø hvor landskabet variere meget og hvor masterne desværre ikke sådan står vel fordelt så var det faktisk ret svært at få forbindelse overhovedet på det 4G netværk. Disse ‘forhindringer’ var det kun Telia, der var så venlige at informere mig om, inden jeg gik i kast med projektet. De to andre som var 3 og Telenor sagde, at de sagtens kunne garantere 4G i hele landet. Efter et kig på deres ‘forbindelseskort’ lover de fuld 4G både på Samsø og i Silkeborg og dette er en sandhed med modifikationer. Men bor man i en god stor by hvor masterne er mange, jamen så er det ingen problem.

internet4Når vi så taler hastigheder, så lover udbyderne at der er garanteret fra 2-75 Mbit i deres 4G netværk. Jeg vil sige at jeg har aldrig haft en DL under 25 og en UL på under 15, så der er altså rigeligt med hul igennem når man laver en hastighedstest.
Det man skal være opmærksom på når man spiller Online er ikke så meget hastigheden med latency eller også kendt som ping. En simpel måde at forklare det på er, at det er transporttiden på den information der bliver sendt fra centralen og du til din enhed. Ved Online gaming af FPS skal den latency/Ping helst under 60ms så man ikke har de store forsinkelser. Det spiller især en ‘stor’ rolle ved det nye Call of Duty Ghost og Battlefield 4. Ved spil som Diablo 3, Skyrim og Assasins Creed spiller det ikke en helt så stor rolle. Men det er fordelagtigt hvis den i hvert fald ligger under 80ms. Mine hastighedstest varierede MEGET imellem 45 -147 ms som var det højeste jeg opnåede. De dage der var god hul igennem så netværket havde det stort set intet at sige, at jeg spillede på et mobilt bredbånd. Derimod når forbindelsen var lidt skidt så kunne den godt betyde en hel del og til tider logge mig helt af Xbox live.

650X310_PXCB047600_jpg Ved almindeligt bredbånd og fibernet, er det sjældent at din ping overstiger 45ms og det der kan være en fordel ved fibernet og ADSL er at de variere ‘ikke mere’ end 3mbit i forhold til det du har bestilt. Den store fordel ved det mobile bredbånd er at du kan tage det med overalt, så du altid har adgang til netværk på din PC, Tablet eller konsol. Det fleste hardcore gamere vil selvfølgelig aldrig vælge et mobilt bredbånd da det er en trådløs forbindelse og dette kan betyde LAG i de spil som nu sidder i de forskellige platforme at spille på. De vil typisk sidde med et netværkskabel direkte i deres router og derved få det bedst mulige signal uden at udefrakommende faktorer spiller ind.

Konklusion

Efter at have prøvet forskellen imellem ADSL, Fibernet og det mobile bredbånd, er det nok ikke til den store overraskelse at jeg helt sikkert vil gå efter fibernet. I forhold til hvad man får for sine penge og den hastighed man kan garantere, både i DL og UL samt Ping er det helst sikkert det bedste. Det mobile bredbånd variere simpelthen for meget i latency/PING til at det kan blive en fast løsning til Online gaming….For mit vedkommende i hvert fald. Det er rigtig fint hvis man vil søge på nettet eller bruge Viaplay eller Netflix, men til spil er det altså ikke at foretrække. Men vil man have sin konsol med i sommerhus eller med på ferie, så er det nok den eneste løsning, hvis man ikke har en fast forbindelse i sit sommerhus eller hvor man nu holder ferie.

 

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægThe Legend of Zelda: A Link Between Worlds anmeldelse
Næste indlægThe Division – Snowdrop Next-Gen Engine
Er en flittig gamer på Xbox og Playstation. Jeg har været med på spillebølgen siden Commadore 64 og Konsollen var NES. På Xbox One er mit callsign: The Bald Duke Jeg spiller for det meste Call of Duty, Ghost Recon eller PUBG. Jeg har en stor passion for gadgets.
kan-mobilt-bredband-bruges-til-online-gamingJeg satte mig for at teste det mobile bredbånd i 14 dage til online gaming, da ingen andre sites, endnu har givet sig i kast med dette. Det har været et emne på mange forums, men det er endnu ikke blevet testet og derfor besvare Gamerslounge nu dette.