E3 er overstået og vi er nu i gang med at fordøje de mange indryk. Microsoft kæmper stadig med deres fejlslagne Xbox One strategi. Det har været den ene kovending efter den anden siden en lanceringer over to år med masser af lande, deriblandt Danmark, som blev snydt for at komme med i første bølge. Da Xbox One Slim blev annonceret under E3 så også ud som om at Microsoft langt om længe ville holde fast ved Xbox One som varemærke. Senest har Xbox og Microsofts gaming strategi været båret af integration til Windows 10 og ikke så meget selve konsollen.

xos vs xo

Xbox One Slim ligner det produkt der skulle have været på markedet i november 2013 for at have en chance for at konkurrere med PlayStation 4. Det er først 3 år efter udgivelsen af det som bedst kan betegnes som en Xbox One beta, at en efterfølger til Xbox 360 i et moderne teknisk design lanceres. Som en af de væsentligste ting så har den endelige en indbygget strømforsyning. Det har for mig været et konstant irritationsmoment at have den store larmende klods af en strømforsyning liggende. Ja bevares Xbox One er lydløs. Det samme kan man ikke sige om strømforsyningen. Så hellere noget mere ventilator støj og én samlet enhed. Samtidig kan Xbox One Slim endelige placeres stående hvor Xbox One kun fungerer når den ligger fladt ned. Samtidig er den ifølge Microsoft 40% mindre hvilket jeg har svært ved at se på basis af billedet hentet fra The Verge. Det er så også en detalje.

Der er også placeret en USB port på forsiden samtidig med at der findes en knap til at parre kontrolleren med XoS. Det du som hardcore Xbox One fan kommer til at savne er et stik til Kinect. Ja, jeg ved godt at det en endnu en af de store kovendinger fra Microsoft og at tilpasning til dansk var den officielle undskyldning for at at Xbox One ikke kom til Danmark før 2014. Selvom jeg aldrig har været fan af Kinect så kræver en masse af de fitness apps der fulgte med Xbox One at den er tilsluttet. Her kommer du til at anvende et ekstra kabel.

xos Controllers

Kontrolleren er også blevet opdateret med BlueTooth som giver en bedre rækkevidde. Samtidig er kontrolleren også forbedret med en nubret flade på bunden så den er lettere at holde fast i. Du kan stadig anvende dit eksisterende tilbehør så der er ingen grund ti at smide det ud. Esset i ærmet skulle have været opdateringen til 4K. Der er hverken en opdateret CPU eller GPU. Det er alene en opskalering fra 1080p til 3840 x 2160 pixels. Faktisk er det nærme en opskalering fra 960p da Xbox One kun med få spil har kræfterne til at generere 1080p. Dermed er det stort set en funktion der alene gavner hvis du HAR investeret i et 4K TV. Det bedste er derfor at Xbox One Slim kan leveres med en 2Tbyte harddisk. Det er desværre ikke muligt at udskifte disken i Xbox One. De 500Mbyte i XO er for lidt hvis du har valgt at gå den digitale vej og helt undvære fysiske medier. Det har så også taget 40-50 minutter at installerer et spil som f.eks. Call of Duty fra DVD og hvem gider det? Med en lancering i august lød dette som en sikker vinder.

Det vil sige lige indtil Xbox Scorpio blev annonceret.

xbox-project-scorpio

Inden for ét år kommer der en helt ny Xbox One. Den bliver med en meget kraftigere CPU og en så kraftig GPU at den er i stand til at anvende et Oculus Rift VR headset. Sammen med annonceringen af Xbox Play Anywhere, så er mit gæt, at Scorpio bliver en special PC med en låst udgave en Windows 10. Så kan Microsoft langt om længe trække sig helt ud af hardware markedet. Det har været at andet end en succes at købe Nokia, lave mobil telefoner, tablets og laptops.

Tegn i sol og måne lader også til at det bliver et exit fra spiludvikling.  Microsoft lukker egne spil studier, senest danske Press Play og engelske Lionhead, og de titler som er annonceret i 2016 kommer primært fra selvstændige studier. Halo War 2 er Creative Assembly, Gear of War 4 er Epic Games, Crackdown er af Realtime Worlds og Scalebound kommer fra Platinum Games. Ud af alle de annoncerede spil så er det eneste jeg husker som udviklet af Microsoft selv Sea of Thieves. Med Play Anywhere så kan de også spilles på PC. Nøjagtigt som med Quantum Break fra Remedy Entertainment. Det var også i en væsentlige bedre kvalitet på PC end Xbox One. Det forargende mange Xbox fans at det overhovedet var muligt at få det, som skulle have været en Xbox One eksklusiv, til PC.

Xbox One havde en hård fødsel og har gennem 3 år arbejdet sig frem til en hæderlig position som spil konsol. Det lader til at Microsoft har valgt at slå Xbox One Slim ihjel inden den overhovedet er udkommet. Den er ikke teknisk bedre end Xbox One på et HD TV. Den bliver betragteligt dyrere end de 1.900 kr. et Xbox One bundle koster i Elgiganten.  Og sidst, men ikke mindst, så er den forældet inden for et år når Xbox Scorpio udkommer.

Xbox One Slim –  hvil i fred.