Hvis PvP gaming er din hobby, som du måske dyrker som konkurrence sport i en liga eller turnering, så kan NetDuma R1 være noget for dig. De Internet routere der leveres af langt de fleste udbydere er hverken særligt brugervenlige og mangler også funktioner rettet mod gamere. Derfor har den britiske iværksættere NetDuma skabt en router som er dedikeret til gamere og eSport. Vi har kigget på en tidlig udgave af NetDuma R1.

Noget af det som ødelægger oplevelsen ved at spille online er lag. Lag, eller mere korrekt latency, er den forsinkelse der er mellem den som host og den/dem som deltager i spillet. Forskellige spil anvender forskellige modeller både til at forbinde spillere, kaldet matchmaking, og til at udveksle data når der spilles. Her tales om dedikeret eller non-dedikeret servere som kan være centrale eller decentrale, med serverside eller clientside hit detection. Det er ikke målet er at vurderer disse modeller, blot konstaterer at spil opfører sig forskelligt og jo minder latency/lag jo bedre en oplevelse har du som spiller.

netduma 01

NetDuma R1 tilbyder det som kaldes Host Filtering. Det er beregnet for alle som anvender matchmaking under en eller anden form. Hvis dit spil matchmaker dig med hele verden så er der stor sandsynlighed for at du ender i en lobby med amerikanere og russere med latterligt dårligt forbindelser. Det betyder, at det næsten er umuligt at ramme dem fordi forsinkelse fra du ser og skyder, til informationen når frem, er alt for lang. Ved at anvende Host Filtering kan du under matchmaking begrænse hvem du bliver matches op mod. Det fungerer ved at du sætter både en Ping og en radius i kilometer som afgrænser hvem du bliver matchet mod. På billedet kan du se hvordan Call of Duty Black Ops III hard core matchmaking ser ud. Alle de gule advarsler er spillere som bliver sorteret fra. Hvis der er få spillere tager det selvfølgelig lidt længere tid. Det er ulempen ved at reducere antallet af spillere der kan komme i betragtning.

prodigy 4500

Hvad nu hvis du møder en spiller som snyder? Det kunne f.eks. være spilleren ProdiGY_4500 som pludseligt går fra at have en grøn forbindelse til at have en rød. I daglig tale kaldes dette at lagswitche. Så skal du anvende mulighed for at fravælge en host selvom de er inden for området. Til dette anvender du Deny/Allow funktionen. Her kan du sætte en host som du ikke gider blive matchet mod igen i karantæne. Du kan give dem et navn sætte deres forbindelse i det røde område og dermed forhindre at du bliver matchet mod dem igen.

Du kan faktisk også have mulighed for at gøre det modsatte. Jeg spiller bl.a. også World of Tanks og Rainbow Six Siege, som begge anvender servere der ligger uden for mit positiv område til initiel matchmaking. Derfor har jeg specifikt valgt at tillade disse hosts. Den lette løsning er helt af fjerne host filtrering når du spiller disse spil. Selvom det lige tager et par forsøg at få på plads, så gør det at jeg ikke fremover skal ændre noget på opsætningen. Der kunne også være en som falder udenfor områder som du faktisk gerne vil spille med og her finder Allow funktionen også anvendelse.

netduma 03

NetDuma oplyser at de arbejder på at lave og vedligeholde en global liste med servere som kan være en del af Allow listen. Dermed slipper du for arbejdet med at oprette dem du har brug for. Jeg savner lige på dette område at kunne oprette en liste baseret på IP adresser og ikke blot anvende den intetsigende host identifier som NetDuma giver. Jeg gætter på, at årsagen til at det er lavet på denne måde er for at forhindre, at routeren åbenlyst anvendes til at snyde. Jo du kan jo altid sætte en rigtig god spiller på Deny listen så du ikke bliver matchet mod denne igen. Det kræver bare vedkommende én gang har været host. Tilsvarende ville IP adressen på hosts også være velkommen. Igen, for ikke at gøre det for enkelt at lave et DDoS angreb med information fra NetDuma er det ikke at finde.

Set i forhold til PvP så er Host Filtering den ene af de to vigtigste funktioner der findes i routeren. Den anden vigtige funktion er Congestion Control.

Congestion Control og Anti-flooding er muligheden for at fastsætte hvor meget båndbredde der skal være tilgængelig for forskellige enheder. I praksis så vil du sætte en procentsats af din Internet båndbredde til rådighed for din gaming PC eller konsol, eller totalt lægge låg på den maksimale udnyttelse. Dermed kan du være sikker på at resten af husholdningen ikke suger kapaciteten ud ved at streame eller downloade. Der er også nogle der kalder dette Quality of Service (QoS). I gamle dage så var QoS delt helt ned på prioritering af forskellige typer af trafik og det giver ingen mening i dag. NetDuma har en helt anerledes og mere anvendelig løsning. Du angiver din download/upload hastighed og via en grafisk repræsentation af dine enheder vælger du hvor stor en del af kapaciteten (båndbredden) enheden skal have.

netduma 04

Det fungerer fint og jeg har prøvet det ved f.eks. at overføre en fil via FTP fra en anden enhed. Der var ikke noget problem med hverken lag eller manglende kapacitet når jeg spillede. Min forbindelse, som registreret af serveren, går fra grøn til gul, hvor den så forblev indtil overførslen var færdig. Du kan selv eksperimentere mellem tildeling af fast båndbredde til din gaming enhed og at lægge loft over forbrug via Anti-flooding. Jo flere der anvender samme forbindelse og jo mindre kapacitet der er til rådighed jo mere vigtigt er det at prioriterer trafikken så du kan game konkurrencedygtigt.

Vi skal lige en tur forbi hardwaren også. NetDuma bygger ikke deres egen hardware. De udvikler software, så routeren du får er en Routerboard RB951G-2HnD. Den har 5 LAN porte, WiFi (desværre kun 802.11 b/g/n 2,4Ghz) og med en 600Mhz CPU der giver mulighed for at trække på til ca. 120 Mbit gennem routeren. Så har du en hastighed over 100 Mbit så ligger du på grænsen af hvad routeren formår at trække. I forhold til hvad man bliver spist af med på det danske bredbåndmarked, så er routeren helt klar i den bedre ende af SOHO (Small Office Home Office) markedet. Jeg lader NetDuma erstatte alle funktioner fra min Internet udbyder. Det betyder at jeg har sat min ADSL router til Bridge eller Passthough og lader NetDuma R1 håndterer samtlige netværksfunktioner. Det betyder WiFi, DHCP, DNS og filtrering. Lige den del kræver lidt teknisk indsigt og alt efter udbyder så kan det være nødvendigt, at det er udbyderen der sætter dette op. Har du en meget ufleksibel udbyder er mit råd at skifte til nogen som er mere markedsorienterede.

netduma 02

Ud over Host Filtering og Congestion Control der for mig er de væsentligste funktioner, så er der alt muligt andet som kan være interessant for den seriøse gamer. NetDuma har lavet en videoserie som forklarer både opsætning og anvendelse i detaljer. Da produktet er britisk så kan du også få det sendt til Danmark uden at blive straffet med afgifter. Samlet set er NetDuma R1 et rigtigt godt produkt for dig som er seriøs omkring PvP. Det holder hvad det lover og giver mig en bedre multiplayer oplevelse.

Læs mere her: https://netduma.com/

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægSe detaljerne for Fallout 4 update 1.3
Næste indlægSteelSeries Rival 300 Gaming mus anmeldelse
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
netduma-r1-anmeldelseUd over Host Filtering og Congestion Control der for mig er de væsentligste funktioner, så er der alt muligt andet som kan være interessant for den seriøse gamer. NetDuma har lavet en videoserie som forklarer både opsætning og anvendelse i detaljer. Da produktet er britisk så kan du også få det sendt til Danmark uden at blive straffet med afgifter. Samlet set er NetDuma R1 et rigtigt godt produkt for dig som er seriøs omkring PvP. Det holder hvad det lover og giver mig en bedre multiplayer oplevelse.