Jeg hoppede med på NetDuma bølgen da den lille entreprenør virksomhed tilbyd en router med software specielt udviklet til gamere. Som så mange andre var jeg træt af lag og online kampe hvor modstanderne teleportede rundt.  Det lovede NetDuma en løsning på, med deres Netduma R1 som vi også tidligere har anmeldt. Folkene bag NetDuma er software udviklere, mens deres hardware er et original equipment manufacturer (OEM) produkt. Så er det anderledes med Netgear som er en ingeniørvirksomhed med fokus på netværksudstyr. Hvis du kombinerer de to, får du gaming routeren Nighthawk XR500.

Netgear har en lang tradition for at udvikle og sælge netværksudstyr til både private og til erhvervslivet. Det er generelt udmærkede produkter dog med den lille hage at de mest er beregnet til helt traditionelt kontor eller privat brug til surf og mail. Der har – indtil nu – ikke været noget som kunne hjælpe den almindelige gamer. Det har Netgear gjort noget ved med modellerne Nighthawk Pro Gaming XR500 og Nighthawk Pro Gaming XR700. XR700 er et kraftcenter af rang og er for dig som enten spiller som sport eller streamer. Den er uhyggelig potent. I denne omgang har jeg kastet min kærlighed på lillebror XR500. Den passer fint til en entusiast som mig uden at jeg skal ud at samle flasker i ugevis. Fælles for begge er at de indeholder DumaOS og det er den virkelige differentiator fra andre produkter på markedet.

Teknisk set så har XR500 alt hvad du kan ønske dig af standarder. Den har en dual core processor på 1,7Ghz til at holde styr på alle funktionerne med 512MB RAM og 256MB flash arbejde med. Den er udstyret med Qualcomm’s QCA9984 dual band WiFi chip som giver 800Mbps i 2,4GHz båndet og 1,7Mbps i 5GHz. Du kan vælge at have samme SSID og password på begge eller vælge at dele det op. Der er andre og bedre måder at styre båndbredde forbrug på i XR500, så jeg har det som et stor WiFi net på tværs af de to bånd. Jeg har så lavet et gæstenet på 2,4GHz båndet uden kodeord. Det er en lettelse når der kommer besøg i det daglige. Der er fire antenner, de er mærkede og passer hver sit sted, som giver en dækning med en radius på ca 35 meter i mit tilfælde. Husk at sætte antennerne korrekt. Når jeg fra en iPad tester hvor meget data jeg kan pumpe igennem så er jeg lige omkring 700 Mpbs så længe jeg ikke er længere væk end 15 meter. XR500 er AC2600 rated så det matcher min forventing og jeg har svært ved at forestillig mig en situation hvor det ikke er tilstrækkeligt.

Der er også 4 traditionelle GigaBit Ethernet porte samt en port som er til din WAN-router. Husk at WAN-routeren skal stå i det som kaldes bridge mode for at få fuld udnyttelse af XR500’s mange funktioner. Der er også to USB -porte hvor du kan tilslutte USB-flash drives. Det giver dig mulighed for at have adgang til indhold du gerne vil dele i hjemmet. Det kan faktisk bruges til meget forskelligt. Via XR500 kan du benytte det som medie server, iTunes Server til musik og med ReadySHARE så kan du bruge det til backup, som flad fil storage eller til at dele en printer. Selv via Internettet. Selvom det er avanceret funktionalitet så er det enkelt at sætte op. Har du ikke behov for store mængder af lager plads via NAS eller tilsvarende mere avancerede funktionalitet, så er ReadySHARE enkelt at sætte op og anvende. Når det er enkelt så er der også større sandsynlighed for at du vil prøve at anvende det i det daglig.

Gennem samarbejdet med NetDuma og det indbyggede DumaOS får du en enkel og let forståelige grænseflade. Det starter allerede med mærkaten på XR500 som viser hvordan du tilkobler dig routerens trådløse netværk. Herfra ledes du så gennem en basis opsætning hvorefter du kan begynde at prøve kræfter med de enkelte områder. Der er som i eksemplet her med Quality of Service (QoS) nedenfor, en forklaring på hvordan det virker så du kan vælge det som passer til dit behov.

Jeg vil anbefale at du som et minimum vælger at kigge på QoS så du kan sikre at enheder eller services som kan sluge al tilgængelig båndbredde bliver begrænset så dine spil fungerer. Samtidig så er Geo-Filteret et af de områder hvor du må eksperimentere dig frem til det som passer til dit temperament. Det er Geo-Filteret som sikrer at du kan spille online kampe uden lag. Det er også her du kan vælge at inkluderer en af dine venner selvom deres ping virkelig stinker. Har du flere forskellige typer at spil så kan du lave profiler så du let kan skifte mellem de forskellige.

Der er rigtigt mange muligheder hvis du, som jeg, gerne vil have at det ikke er teknikken der står i vejen for en god gaming oplevelse. Du kan holde dig til hovedområderne eller dykke helt ned i detaljerne omkring hvilke uPnP porte der skal forwardes, opsætte port triggere eller sætte en VPN-forbindelse op så du kan holde dig skjult. Langt de fleste ting efterlader jeg i standard indstilling. Får jeg på et tidspunkt et problem så kan jeg begynde at kigge på de funktioner der (til trods for den enkle brugergrænseflade) alligevel kræver en smule teknisk indsigt og interesse. Her er Dashboardet en stor hjælp. Du kan selv vælge hvilke vinduer du gerne vil se og endda tilpasse størrelse og placering. Har du et setup med flere skærme så kan DumaOS Dashboarded stå på én skærm men du sidder og spiller på en anden. Det er alt lavet som små apps så du kan altid vælge at have flere eller færre alt efter behov. Det er super smart til at skabe et overblik uden at skulle gennem de enkelte menu punkter.,

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 er den næstbedste gaming router du kan anskaffe. Storebror XR700 har lige lidt flere muskler hvis du har behov for det. Netgear bringer deres tekniske kompetencer i spil sammen med NetDuma’s innovative tilgang til hvordan router software skal fungere. XR500 giver dig en platform med den seneste teknologi med funktioner rettet mod gamere. Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 er til dig der ikke vil lade teknik stå i vejen for en god online gaming oplevelse.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægVelkommen til Atom Shoppen
Næste indlægHITMAN 2 launch trailer og andre danske studier
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
netgear-nighthawk-pro-gaming-xr500-anmeldelseNetgear Nighthawk Pro Gaming XR500 er den næstbedste gaming router du kan anskaffe. Storebror XR700 har lige lidt flere muskler hvis du har behov for det. Netgear bringer deres tekniske kompetencer i spil sammen med NetDuma's innovative tilgang til hvordan router software skal fungere. XR500 giver dig en platform med den seneste teknologi med funktioner rettet mod gamere. Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 er til dig der ikke vil lade teknik stå i vejen for en god online gaming oplevelse.