Det er lidt store ord at kalde dette for en anmeldelse. Vores anmeldelser kommer med en score på mellem 1 og 5 stjerner. Scoren baseret vi på om indholdet af produktet matcher markedsføringen og hvordan det opleves. Det synes jeg ikke giver så meget mening fordi Sony har været meget transparente med de tekniske specifikationer på den fysiske konsol. Dem vender vi lige kort og så vil jeg i denne anmeldelse lægge vægt på brugeroplevelsen.

Selve PlayStation 5 er, som der er blevet gjort meget grin med på Internettet, noget større end PlayStation 4. Den er også bredere og højere selvom den ikke er så dyb. Sony har på PlayStation bloggen besvaret de mest almindelige spørgsmål og her finder du også de fysiske og tekniske specifikationer. Så i denne runde tager vi lige et kig på de elementer som jeg oplever som vigtige.

Storage

Der er rigtigt mange som har en holdning til hvor meget storage der bør være i en konsol i 2020. Det er fordi spil fylder mere og mere fordi grafikken forventes at være i 2160p opløsning som bare kræver mere plads end 1080p. Sony er opmærksom på at der med tiden bliver brug for mere plads. De har annonceret at der er en PCIe Gen 4 M.2 NVMe SDD-udvidelse port så du kan udvide det interne lager. Dette er IKKE aktivt ved udgivelse da Sony ikke er færdige med en liste med moduler som virker. Hvorfor ikke det? PlayStation 5’s design er lavet så du får en oplevelse uden afbrydelser når du spiller. Har du fulgt spil anmeldelser gennem de seneste år så er meget kritik gået på load tider som bare bliver længere og længere. Det har Sony valgt at gøre noget ved. Det har de gjort ved at bygge en elektronisk motorveje hele vejen fra SSD disken og helt frem til grafikkortet. Det ikke bare en standard SSD men en integreret del af arkitekturen. Derfor skal NVMe SSD’en leve op til nogle helt specifikke krav for at kunne give denne oplevelse. Ikke nok med det, så skal kortet fysisk også passe i PlayStation 5. Der er heldigvis plads til selv de lange 2280 kort som du kan se af billedet nedenfor som vi har hugget på Internettet.

Det er teknisk ikke muligt at fjerne load tider ved bare at tilføje en SSD-disk. Indtil PlayStation 5 dukkede op så var min konsol en PlayStation 4 Pro hvor jeg havde skiftet den interne disk med en 1T Samsung Evo SSD. Det giver selvfølgelig en forskel og det var bl.a. tydeligt når jeg som en del af et party loadede ind i et multiplayerspil som Destiny 2. Her dukkede jeg flere sekunder hurtige op end mine medspillere. Det er dog slet intet imod hvor hurtigt PlayStation 5 kan loade når man bruger en spilmotor som kan udnytte den moderne hardware. Se bare lige hvor hurtigt du kan fast travel i Spider-Man Miles Morales. Det kan min PC end ikke hamle op med. PlayStation 5 sætter Fast tilbage i Fast Travel!

Der er 667 GB i PlayStation 5 som er anvendelige for dig som bruger. Ud af dette lager bliver der taget en sjat til forskellige elementer som du har valgt at anvende. Det anvendes også til opdateringer så du ikke skal ud i at slette ting for at opdaterer et spil (host host Call of Duty). Det er igen et spørgsmål om at forbedre brugeroplevelsen så du ikke skal håndtere et problem manuelt når et spil opdateres. Hvis du gerne vil styre alt selv så er en PC det rigtige valg. Sony har med PlayStation 5 hele vejen igennem sigtet efter en optimeret bruger oplevelse. Det er også derfor at PlayStation 5 spil kun kan installeres på det indbyggede lager. Spil som er markeret til PS4 kan du flytte mellem forskellige former for lager. Jeg har i forbindelse med min gennemgang af PlayStation 5 tilsluttet en ekstern SSD. Jeg har valgt en ADATA SE800 SSD som er USB 3.2 Gen 2 som kører SuperSpeed USB 10Gbps. Det passer så helt perfekt til PlayStation 5’s USB porte hvor der findes to USB-A SuperSpeed porte på bagsiden (genkendes på blå plastic) og en USB-C SuperSpeed port på forsiden (USB-A på forsiden er kun 5 Gbps). Jeg har anvendt den på forsiden fordi det USB-C kabel som er med ADATA SE800 er SuperSpeed certificeret. De kabler jeg har liggende med USB-A til USB-C har ikke en kvalitet så de kan opnå maksimal hastighed. Jeg har spillet Resident Evil VII igennem og load tiderne fra den eksterne SSD med USB-C er hurtigere end på min PC (specifikationer nederst). Det er bl.a. fordi interne SATA III forbundene diske ”kun” kører 6Gbps. Så selv en USB 3.2 Gen 2 SSD tilsluttet PlayStation 5’s eksterne porte yder bedre end andre hardwareenheders indbyggende SSD.

Der er 667 GB lagerplads i en PlayStation 5 som kan udvides med en ekstern disk. Senere kan det interne lager udbygges med en PCIe Gen 4 M.2 NVMe SSD.

Brugergrænsefladen

Nå du kigger på brugergrænsefladen så er der igen lagt stor vægt på at det skal være så smidig som muligt. Det er selvfølgelig et spørgsmål om at ramme balancen mellem at have de vigtigste funktioner lige ved hånden uden at det hele går op i information overload med en alt for fyldt skærm. Det synes jeg er lykkes rigtigt godt. Sony har bygget videre på det du kender fra PlayStation 4 og gjort det både mere enkelt med mulighed for personlig tilpasning. Du bevæger dig flydende mellem dine spil, PlayStation Store, dit mediegalleri, PlayStation Plus og de mere tekniske indstillinger. Trykker du på PlayStation knappen på kontrolleren kommer der en menulinje hvor du kan vælge hvad du gerne vil. Dette kaldes Kontrolcenteret. Kontrolcenteret kan du tilpasse så du ser de funktioner du har behov for. Den giver et super overblik. I PS4 var den en eftertanke mens den på PS5 er en integreret del af oplevelsen.

Noget der også er gjort noget ekstra ud af er de tilpasninger du kan lave for spil og kontroller. Det er lige fra hvordan du gerne vil have knapperne på kontrolleren. Du kan bl.a. bytte om på de to analoge pinde hvis du er venstrehåndet eller bare foretrækker det på den måde. Dette findes under området ”Tilgængelighed” hvor du også finder mulighed for at få læst tekst i spil op. Du kan også få læst chat tekst højt som en af de andre funktioner som giver dig en bredere pallette af muligheder for at tilpasse oplevelsen. Det samme findes under spil hvor du kan vælge forskellige standarder for hvordan standardopsætningen for spil skal være. Jeg synes Sony med både brugergrænseflade og tilpasningsmuligheder er gået all-in på at gøre spil oplevelsen så smidig og automatiseret som mulig. Selvom der er en grænse for hvor meget der kan vises i menulinjen øverst med spil, så er det super let og hurtige at bladre gennem dit spil bibliotek. De forstår at årsagen til at have en konsol er fordi det meste af tiden skal bruges til at spille – ikke nulre med opsætninger og teknik. Det hele fungerer imponerende smidigt.

Der er meget mere i brugergrænsefladen end hvad der er muligt at vise her. Samtidig bliver jeg ved at opdage flere muligheder gemt rundt omkring i krogene. Der er blandt andet et system til hjælp i de enkelte spil. Det har Sony vist frem i den video du finder ovenfor. Du trykker blot på PlayStation knappen på kontrolleren. Så kan du se de aktiviteter du er i gang med og så vælge en af dem for at få flere information. Det er selvfølgelig for PlayStaion 5 titler så det har været lidt begrænset hvor dybt det har været muligt at teste denne funktion. Jeg synes det er lækkert og den hjalp mig til at få Platin i Astro’s Playroom. Det kan nok blive en succes i nogle af de mere vanskelige titler som f.eks. det Demon’s Souls remake som kommer til PlayStation 5. Her findes der intet mindre end 180 videoklip som kan hjælpe dig gennem de mere vanskelige sektioner af spillet. Sådan en funktion kunne jeg godt have brugt i Bloodborne. De bliver let tilgængelige fra Aktivitetsmenuen blot med et tryk på PS-knappen. Her er hvordan den tager sig ud i Spider-Man Miles Morales når du vælger en af aktiviteterne.

PlayStation 5 er brugeroplevelsen og jeg har aldrig oplevet det bedre!

Grafik og skærm

Hvorfor skriver du nu skærm? Det er fordi det uløseligt hænger sammen når vi kigger på hvordan din oplevelse er. Der bliver på Internettet talt meget om UHD 4K og 60fps som den standard der forventes. Det er slet ikke nuanceret nok. Vi har en artiklen ”Forstå dit grafikkort” som dykker ned i teknikken. Her tager vi blot en række højdepunkter. Hvis du spiler meget action spil f.eks. bilspil eller shootere så hjælper det at have så mange billeder pr. sekund (fps) som muligt. Så bliver oplevelsen mere flydende. Spiller du adventurespil hvor du udforsker så er det vigtigste for oplevelsen en detaljeret verden med mange farver i en stor opløsning. De to elementer trækker i hver sin retning. Skal du både have en høj opløsning og mange billeder pr. sekund så kræver det noget ekstraordinært af hardwaren og af spilmotoren. Spilmotoren Source som anvendes til CS:GO kan producere 300+ fps på min PC. De billeder er selvfølgelig ikke nær så farverige og detaljerede som i Horizon Zero Dawn hvor jeg kun får omkring 100 fps på samme maskine. Hvad har alt dette med PlayStation 5 at gøre? Jo Sony giver i PlayStation 5 mulighed for at du kan vælge mellem Opløsning eller Billedhastighed. Det kan du gøre individuelt i et spil så i din favorit shooter kan du have 1920×1080 (Full HD eller 2K) i 60 fps med HDR og i dit adventurespil kan du have 3840×2160 (UHD 4K) i 30 fps med HDR. Så teknikken er på plads så er det (som med indlæsningstider) op til spiludviklerne at anvende muligheden.

Det som selvfølgelig er vigtigt er at dit TV eller monitor kan understøtte det du vælger. På TV siden er det ikke svært at finde et UHD 4K tv. Det svære er at finde et som har 60 hz og DisplayHDR 1000 for at kunne vise de smukke billeder som PlayStation 5 kan producere. Personlig ville jeg gerne have en skærm i Full HD som har DisplayHDR 1000 med en genopfriskningsfrekvens på mindst 144 hz. Det vil give det smukke farverige billede samtidig med jeg får en flydende oplevelse. Årsagen til at ønske en genopfriskningsfrekvens på 144hz er for at undgå det som kaldes screen tearing. Spiller du PC så er opløsningen 2560×1440 (QHD) blevet populær. Det er fordi det giver 30% flere pixels på skærmen end Full HD. Dermed bliver billedet pænere uden at trække helt så mange kræfter ud af maskinen som 4K. Der laves ganske få monitorer i denne opløsning og jeg har ikke kunnet finde en eneste som har DisplayHDR 1000. 1440p er et PC-fænomen som jeg har meget svært ved at se har berettigelsen til PlayStation 5.

PlayStation 5 kan på den grafiske side langt mere end hvad de fleste monitorer eller fjernsyn formår at vise.

Larm og varme

Det har været det helt store emne gennem den forrige konsol generation. Selv min PlayStation 4 Pro lyder som en jetjager under takeoff så snart Days Gone eller tilsvarende startes op. PlayStation 5 har fået sin størrelse også i kraft af at der lavet en effektiv køling. Hvis det skal være lydløst så kræver det mange og store skovlblade på blæseren. Jeg kan bekræfte at der er lykkes. Der er stort set ikke nogen lyd at høre og min står på en hylde over mit skrivebord så jeg er tættere på end hvis du har den placeret i din stue. Sony har anvendt flydende metal til at sikre den mest effektive køling fra AMD-processoren og ud af maskinen.

Vi har nappet billedet ovenfor fra Sony hvor du kan se den inddæmning de har lavet så det ikke flyder ud og kortslutter. Varmen kanaliseres ud under bunden. Det som er venstre side på det billede af den liggende PlayStation 5 øverst. Normalt har jeg på hylden over haft lidt chokolade liggende uden for frues rækkevidde og i de glade PlayStation 4 dage blev det noget blødt. Nu holder selv de små Marabou ruller sig faste for det er meget lidt varme der kommer ud af bunden.

Lydløs og kølig.

Hurtige forbindelser

Det er ikke gjort med at PlayStation 5 i sig selv er hurtigt. Meget gaming er i dag online og det stiller helt specielle krav til stabile netværksforbindelser. Selvom der er områder hvor Internetdækning er en smule tynd i Danmark så er vi generelt godt kørende. Ja det gælder lige til vi rammer en af de typiske discountroutere som benyttes til at dele forbindelsen i husholdningen. Det er ikke altid let at få et kabel trukket fra routeren til din PlayStation 5. Så indbygget i PlayStation 5 finder du både Bluetooth 5.1 og Wi-Fi 6 også kendt som AX WiFi eller 802.11ax. Wi-Fi 6 har en transmissions hastighed på op til 9,6 Gbps. Det er næsten lige så hurtigt som de 3 SuperSpeed USB-porte vi har nævnt under Storage afsnittet. Jeg har brugt en Netgear Nighthawk XR1000, som vi også kommer med en anmeldelse af, til både at afprøve Wi-Fi 6 og den indbyggede GigaBit Ethernet port. Jeg har både prøvet online gaming og selvfølgelig har jeg hentet næsten 1T byte i download spil. Det kører som en drøm. Nøjagtigt som der er kræset omkring PlayStation 5’s arkitektur så er der kræset med seneste teknik så du har en tidssvarende konsol i mange år.

PlayStation 5 er Next-Gen hardware hele vejen igennem!

PlayStation Plus

Det er ikke et krav at have PlayStation Plus. Du kan på PlayStation 5 hente flere free-2-play titler som ikke kræver PS+. Vi du vil spille mod andre så er PS+ i lagt de fleste tilfælde et krav. I forbindelse med PlayStation 5 så er der annonceret PlayStation Collection som er 20 spil som du frit kan downloade. Det er store titler fra PlayStation 4 æraen og der er masser som kan holde dig underholdt i mange måneder. Det er også elegant at navigerer rundt og du finder hurtigt den sektion som jeg har udnyttet til fulde.

PS+ koster 450 kr. for et år. Hvis ikke de 20 spil er nok så er der to rigtigt gode titler med i november måneds PS+. Det er Shadow of War som også kan spilles på PlayStation 4 og så BugSnax som er til PlayStation 5.

PlayStation Plus og PlayStation 5 er synergi så englene synger

Mediesektionen

Som rosinen i pølseenden så findes der også en mediesektion. Som alt andet på PlayStation 5 så er det let og tilgængelig at skifte fra spil til medie. Du vælger bare punktet øverst. Her samlers en række af de mest populære tjenester sammen med en oversigt over udsendelser og andet indhold. Lidt som et gammeldags TV-program som man brugte da vi havde flow TV. Nu har du indholdet som en integreret del af oplevelsen. Du skal selvfølgelig betale til de tjenester som har det som forretningsmodel, men der jo altid YouTube og Twitch. Som du kan se på billedet nedenfor så er der en helt række app’s fra mange af de kendte tjenester. Jeg har leget lidt rundt med ViaPlay som jeg abonnerer på, sammen med Twitch og YouTube. Det er alt sammen apps du downloader så jeg forventer at dette bliver et dynamisk område over de kommende år.

PlayStation 5 er fantastisk!

Hvis du gerne vil se mere til hvad der både kommer at spil i forbindele med udgivelsen og også efterfølgende så har vi samlet trailere og meget andet i artikel Vejen til PlayStation 5. Følger du med så skifter udgivelses datoer nogle gange så holde øje med vores daglige nyhedstrøm for at få de seneste opdateringer.

Tak til Sony PlayStation Danmark og Holm Kommunikation for at gøre den anmeldelse mulig.

PC Specs til reference.

KabinetNZXT H500i Tempered Glass
BundkortGIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI
CPUIntel Core i9-9900K @ 3,6GHz
KølingGamerStorm Captain 240EX RGB White Liquid CPU Cooler
RAMCorsair V RGB PRO 16GB DDR4, 3200MHz
Boot diskSSD 500GB Samsung 970 Evo M.2 NVMe PCIe 3.0 x 4
Data diskSeagate FireCuda SSHD 2TB SATA III 64MB + 8GB Flash
GrafikGIGABYTE GeForce RTX 2080 WindForce – 8GB GDDR6 RAM
OSWindows 10 Pro
MonitorZowie XL2546