PlayStation VR er i dag ude i butikkerne. 2016 er spået til at være året hvor virtuel reality headsets for alvor får fodfæste på markedet. Der har været et langt tilløb med tekniske demo’er og Morpheus som kodenavn for produktet der så er blevet til PlayStation VR. Kan det så indfri forventningerne? Egner det sig til andet end entusiasterne? Kræver det masser af teknisk indsigt at få til at fungerer? Vi tager en tur forbi mange af de spørgsmål der presser sig på og kommer med en samlet vurdering.

PlayStation VR (PSVR) kræver en PlayStation 4 og et PlayStation kamera. Til at styre rundt i de forskellige spil så findes der forskellige muligheder. Nogle spil anvender alene selve PSVR, som Headmaster, andre spil f.eks. RIGS, kan benyttes med en almindelig Dual Shock mens en gruppe af spil kræver to PlayStation Move. Har du aldrig ejet en PlayStation 3 er det ikke sandsynligt at du har sådan et par fætre liggende. Nogle spil f.eks. Rush of Blood kan både spilles med PS Move eller med Dual Shock. Det har ikke den store betydning for PSVR men når du kigger spil så læg mærke til hvad der skal benyttes til styring.

playstation-vr-launch

Tilslutningen er lige ud af landvejen. Der er en del forskellige kabler samt en strømforsyning til den boks som deler signalet fra PS4 til PSVR og dit TV. Følg vejledningen og så har du det helle forbundet efter nogle minutter. Det tager faktisk længere tid at pakke de forskellige kabler ud. Når du kommer til at placere kameraet så husk at det faktisk ikke behøver at være over eller under dit TV. Du kan placere det ved siden af eller på en hylde som er i hovedhøjde når du sidder ned. Det er en god idé at være to når du første gang skal prøve, så der er en som kan give dig kontrolleren og holde øje med at du har fuld bevægelighed hvor du sidder. Det er spillet som bestemmer den afstand du skal sidde fra kameraet. De fleste spil fungerer fint med en afstand omkring 1,5 meter sådan plus/minus.

PlayStation VR plads

Når det kommer til at tage PSVR på så er det noget lettere end både Oculus Rift og HTC Vive. Selvom det med sine 620 gram er det tungeste så sidder det meget mere behagelig end nogle af de to andre. Deres tilgang er skibrille med en kraftig elastik rundt om hovedet der presser mod store dele af ansigtet. PSVR sidder lidt som en svejsemaske, hvis du kender sådan en, med en holder omkring panden og baghovedet. Du kan så justere selve brillen så den passer behagelig. Den skal sidde tæt for at lukke alt andet lys ude. Jeg bruger briller og har haft briller på hver gang jeg har spillet. Det har fungeret uden problemer, selvom jeg nok kan finde et par briller fra 70’erne som er for store til at passe.

Det har været ganske enkelt at skifte mellem de forskellige spil jeg har prøvet. Vi skal nok komme med en anmeldelse af de forskellige over den kommende uges tid. I tilfældig orden har jeg spillet EVE: Valkyrie, RIGS, Hustle Kings, Super Stardust Ultra, DRIVECLUB VR, Here They Lie, Battlezone VR, VR Worlds, Rush of Blood, Tumble, Headmaster, Job Simulator og Rez Infinite. Bortset fra Job Simulator der både kræver mere plads end nogle af de andre titler samt to styks PS Move, så er der kun begrænset behov for at ændre på opsætningen hvis du skifter spil eller spiller.

ps-move

I forbindelse med anmeldelsen af det enkelte spil kommer jeg også til at angive en kvalmefaktor. Du skal være opmærksom på at når du sidder indhyllet i en virtuel verden så lader dine hjerne sig meget let snyde af det som dine øjne ser. Det gør sig specielt gældende når du bliver placeret i et eller andet form for fartøj som bevæger sig uden du er i kontrol. Din hjerne forbereder dine organer på en bevægelse som så ikke indtræder og det kan forårsage kvalme eller køresyge. Det er selvfølgelig individuelt hvordan du reagerer. Min anbefaling er at starte med nogle korte spilsessioner med noget som har en lav kvalmefaktor og så bruge mere tid og udvide repertoiret af spil.

Når du kan narre din hjerne på den måde så er det også en indikation af at PSVR indfrier forventningerne. På tekniske specifikationer er både Oculus Rift og HTC Vive bedre. Det er så også en prisklasse som er mere end dobbelt op. Jeg har svært ved at se at det kan retfærdiggøres af bedre teknik. Det er så ikke gjort med dobbelt op på hovedsættet det kræver en PC med et grafikkort i 4000 kroners klassen før du kan være med. Samtidig er krav til opsætning meget større da du ud over en sensor foran også skal have sensorer i siderne. Det kommer til at kræve specialindrettede rum for at fungere optimalt. Er der slet ingen ulemper ved PSVR?

PSVR anvender én sensor (et kamera) som sidder foran dig. Derfor er PSVR udfordret af spil som kræver at du skal bevæge PSVR uden for det område kameraet kan ”se”. Det samme gælder for kontrolleren, speciel PS Move, hvor jeg oplevede udfordringen med Job Simulator. Move er generelt det svageste led. Oculus Touch er bedre men til en pris på $200 mod PS Move til $30 (som svarer til 300 danske kr.) så er det ikke noget jeg ville anvende tilstrækkeligt til at prisen kan retfærdiggøres. Når det er nævnt så synes jeg, at de spil hvor du er placeret siddende i et fartøj (bil, fly, kampvogn, rumskib osv) er super velfungerende. De kræver ikke særligt meget plads og anvender typisk den almindelige Dual Shock. Samtidig er indlevelsen enorm og kvalme faktoren er begrænset.

Sony leverer med PlayStation VR en oplevelsen i en høj kvalitet hvor alle kan være med. Det er enkelt at sætte op og få til af fungere. Hvis du er i tvivl om hvilken genre du finder interessant så er der en demo disk med 10 spil og du kan hente yderligere 8 demo spil via PSN ved at søge på ”PS VR Demo”. Uanset som du spiller som afslapning eller har en mere konkurrencepræget tilgang, så er PlayStation VR et enestående supplement til din PlayStation 4.

Indhold på Demo disk:

 • DRIVECLUB VR
 • PlayStation VR Worlds
 • RIGS Mechanized Combat League
 • Tumble VR
 • Battlezone
 • EVE: Valkyrie
 • Wayward Sky
 • Headmaster

PS VR Demo indhold:

 • Until Dawn: Rush of Blood
 • Here They Lie
 • Harmonix Music VR
 • Job Simulator
 • Rez Infinite
 • Thumper
 • Allumette
TL;DR
Vurdering
Forrige indlægEve Online går Free to Play vejen
Næste indlægElusive Target nummer 11 er nu ude til Hitman
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
playstation-vr-anmeldelseSony leverer med PlayStation VR en oplevelsen i en høj kvalitet hvor alle kan være med. Det er enkelt at sætte op og få til af fungere. Hvis du er i tvivl om hvilken genre du finder interessant så er der en demo disk med 10 spil og du kan hente yderligere 8 demo spil via PSN ved at søge på ”PS VR Demo”. Uanset som du spiller som afslapning eller har en mere konkurrencepræget tilgang, så er PlayStation VR et enestående supplement til din PlayStation 4.