pollen_screenshot_300715_e_WMPå GamesCom var der masser af tekniske præsentationer af forskellige former for Virtual Reality headsæts. Det vanskelige var faktisk at finde et spil som er skabt til VR. Jeg var heldig at få kontakt til Mindfield Games fra Finland som udgiver Pollen i starten af 2016. Pollen er et første persons udforskningsspil der foregår på en rumstation på den største af Saturn’s måner, Titan. Titan er den eneste måne med atmosfære og have. Dermed findes der mulighed for at have en eller anden form for liv. Spillet er inspireret af klassiske sci-fi film som 2001 A Space Odyssey (1968) Solari (2002) og Moon (2009) med et gameplay der henter inspiration fra The Dig (1995) og Gone Home (2013).

Der er i Pollen lagt et stort stykke arbejde i at lave alle elementer interaktive, som du ville forvente når du bevæger dig rundt. Det er med til at skabe den store indlevende virkelighedstro oplevelse som de finske udviklere sigter efter. Jeg prøvede først helt normalt gameplay hvor du spiller på en traditionel skærm. Det er en imponerende detaljeret oplevelse som du også kan se på videoklippet ovenfor. Det du ser, kan du på en eller anden måde manipulere. Det er også lavet så du kan anvende et objekt, baseret på dets egeneskaber. Du kan samle et kamera op, som udskriver et billede du så kan hæfte fast på en væg, så du kan se hvor langt du er nået. Det er meget virkelighedstro.

pollen_screenshot_300715_f_WMDet bliver endnu bedre da jeg fik Oculus Rifts VR headsættet på. Så føles det faktisk som om jeg gik rundt inde i rumstationen. Sad jeg ikke med en kontroller i hånden for at styre rundt, ville jeg have rakt ud efter objekter for at samle dem op og inspicerer. Det er en helt anderledes oplevelse blot at dreje hovedet for at se hvad der er til siden eller bag dig. Det er uanset om jeg lige skal kigge ned i en skuffe eller op af trapperne. Udvikleren kunne fortælle at de havde fjernet en vindeltrappe fordi det havde en tendens til at give køresyge. Det var ikke noget jeg oplevede, da jeg prøvede min favorit aktivitet: At samle en basket bold op og skyde til mål. Enestående.

Det er også et opgave spil og jeg prøvede kræfter med en af slagsen. Jeg valgte en fremgangsmåde, og fik efterfølgende forklaret at der var 3-4 forskellige måder den kunne tackles. Det er igen et spørgsmål om at gøre den så virkelighedstro som muligt og dermed have en verden som er troværdig. Det var samlet set en mindeværdig oplevelse både som traditionelt spil og som dedikeret VR spil.

Det finske team bag Pollen har gjort sig nogle helt klare idéer om den oplevelse de gerne vil give dig. Du får selvfølgelig den mest indlevende fantasi når det spilles med VR og der er også en 5-6 timers udforskning og opgaveløsning at hente, selvom du ikke hopper med på VR bølgen.