Der er sket meget med gaming siden Xbox 360 og PlayStation 3 udkom i henholdsvis 2005 og 2006. Der er selvfølgelig en stor del der er hardware udvikling, selvom jeg mener at den største forandring er på spil og gaming som forretningsmodel. Hardware udviklingen har introduceret mange flere enheder der kan benyttes til spil (smartphones og tablets) samtidig med at den altid forbundne (always-on) verden har gjort spil i web browsere og på sociale medier populært. Dermed er udbuddet blevet markant større og dermed er kampen om kunderne tilsvarende vokset. Det betyder at traditionelle modeller er under pres, specielt på konsol siden.

warframe 00Som tidligere mener jeg at den største nyskabelse på konsol siden ikke er af teknologisk karakter men er en ændring af politikkerne omkring udgivelse og anvendelse af spil. Her står Sony’s klart definerede politik på indie og free-2-play (f2p) som en nyskabelse og en utrolig værdi for mig som forbruger. Ja, jeg spiller gerne de store (og dyre) AAA udgivelser selvom jeg i stigende grad også spiller mange indie og f2p hvor de nu findes. Senest har jeg kastet mig over Warframe som er det første f2p på PlayStation 4.

Warframe er både udgivet til PC og til PlayStatsion 4 og er ud over at være gratis at hente og spille, også annonceret som cross-platform. Dermed nedbrydes den barrierer der traditionel har omkranset konsolverdenen. Når en ny konsol er ude, så går der tid inden der er spillere nok på tværs af de forskellige spil til at holde aktivitet på multiplayer. Derfor vil cross-platform give adgang til de mange tusinde som allerede spiller på PC. Warframe er også ægte f2p da du ikke behøver et PlayStation Plus abonemt for at spille online.

warframe 03Warframe er sat i en fjern fremtid hvor du er rum ninjaen, Tenno, der i sin Warframe skal skyde, springe og snitte sig gennem horder af fjender sammen med op til 3 andre spillere. Kampene er hæsblæsende uanset om du ønsker at bruge skydevåben eller løbe helt tæt på med din katana. Lige på det område er det tydeligt at spillet er udviklet på PC hvor du anvender mus og tastatur. Det kræver lige lidt øvelse at få kombinationerne på plads fordi Tenno altid hugger i kameraets retning og ikke i den retning han kigger. Det er noget der lige kræver en tur forbi opsætningen af DualShock 4.

Spillet anvender klasser baseret på det exo-skelet, eller Warframe, du vælger. Det er også co-op hvilket jeg finder tiltalende, for det gælder om at holde sammen og finde loot, mens du nådesløst kvæler enhver form for modstand. Dine missioner er blandet i klassiske kategorier som red en fange, dræb en boss, udryd alle fjender eller find et eller andet. Selvom missionerne er de samme så ændrer baner og fjender sig hele tiden. Hvis det ikke er nok så er ændres nogle af missionerne undervejs, så du pludseligt f.eks. skal hacke dataterminaler. Du kan sammenligne det med et Diablo i tredje person eller Borderlands. Du har en række faste missionstyper hvor din opmærksomhed deles mellem at finde skatte (loot) og nedkæmpe fjender. Når du så er igennem så skal der smedes (forge/craftes) og vælges mellem de nye lækre ting du har fundet.

warframe 02Det er også loot og opgraderinger der får f2p til at fungerer og hænge sammen. Det er derfor jeg sammenligner med f.eks. Diablo, hvor du også skal igennem rigtigt mange opgaver før du kan få de helt fede ting. Hvis du er doven og har penge så kan du benytte rigtige penge til at købe spilelementer så du er i gang hurtigere. Da spillet er co-op så giver det ikke store balance problemer og du får højst missioner der er for lette. Da hvert stykke udstyr stiger i level individuelt så belønnes du faktisk for at holde fast i de Warframes og våben du har. Ønsker du at eksperimenterer med flere Warframes og våben skal du enten bruge rigtige penge eller en del tid. Sådan er f2p modellen og jeg har ikke spillet nok til at vurderer om balancen er korrekt.

warframe 04Min største anke er faktisk den lidt for basale introduktion til de forskellige spil elementer. Her har PC spillerne så taget den største del af slæbet for der findes mange communities hvor du kan hente flere informationer. Det er en helt gratis oplevelse og en del af oplevelsen med denne type af spil er fællesskabet. Har du spillet på PC så kan du desværre ikke dele din profil mellem PC og PlayStation 4. Du kan kopiere den fra PC og derfra have to individuelle profiler. Det har ikke været muligt for udviklerne at få dem synkrone. Aktuelt så er opgaven for Digital Extremes at få PC og PlayStation 4 klienterne synkrone så cross-play kan aktiveres. Det forventes kort tid efter PlayStation 4 er udgivet da det kræver en direkte adgang til PlayStation Store.

Det er en positiv oplevelse at spille Warframe på PlayStation 4. Det spiltekniske er i orden med en lækker flydende grafik – det er trods alt lavet til PC – og med en styring der fungerer på DualShock. Selv anvendelse af touchpad og højtaler er det blevet til. Jeg ser frem til, at der om et par måneder er flere rutinerede spillere for lige nu tåger alle os noobs håbløst rund på banerne og genopliver hinanden. God fornøjelse

[box_info]Spillet er anmeldt på PlayStation 4[/box_info]

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægSådan udskifter du harddisken på PlayStation 4
Næste indlægInfinity Blade gratis på iTunes i denne uge
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
warframe-anmeldelseDet er en positiv oplevelse at spille Warframe på PlayStation 4. Det spiltekniske er i orden med en lækker flydende grafik, det er trods alt lavet til PC, og med en styring der fungerer på DualShock. Selv anvendelse af touchpad og højtaler er det blevet til. Jeg ser frem til at der om et par måneder er flere rutinerede spillere for lige nu tåger alle os n00bs håbløst rund på banerne og genopliver hinanden.