Microsoft har 21. maj kl 19 dansk tid løftet sløret for den kommende Xbox. Navnet bliver Xbox One som antyder at det er den eneste enhed du behøver til elektronisk underholdning. Det bliver meget mere end en spillekonsol, og minder mere om en kraftig PC med et avanceret mediecenter.

Xbox One kommer med 500Gbyte disk, 8Gbyte RAM, et Blu-Ray drev og hele tre forskellige operativsystemer. Det er standard Xbox OS, kernen fra Windows 8 samt et tredje der binder det hele sammen. Her er hovedparten af grænsefladen er stadig fyldt med reklamer. Kinect er samtidig redesignet så den kan detekterer bevægelser meget mere detaljeret. 1080p@30fps i stedet for det nuværende low-res VGA. Det betyder at f.eks. detaljer som at du drejer din hånd eller hofte nu kan aflæses præcist. Samtidig er stemmegenkendelse forbedret og et system hvor du kan gestikulerer i stedet for at anvende en kontroller eller en fjernbetjening er der også blevet plads til. Lidt  som det du finder i et nyere Samsung fjernsyn. Xbox One er også altid tændt så du kan bruge stemmestyring, uden at skulle have fat i en fjernbetjening for at se TV, film, spille eller lytte til musik.

Der mangler stadig bekræftede specifikationer omkring CPU, GPU og generel hastighed. Xbox One’s 8 CPU cores kan hver håndterer 6 operationer pr. cycle, mens GPU’en håndterer 768  operationer pr cycle. Der er hvad der er kommet ud. Det er også uklart hvor mange ressourcer operativsystemet kræver. Heldigvis er strømforsyning indbygget og konsollen skulle være næsten lydløs.Du skal også investerer i helt nye spil for der er ingen bagud-kompatibilitet. Du kan dog overfører dine achievements, profil, musik og film til en Xbox One. Achievements bliver også et “moving target” fordi det bliver muligt for udviklere at skabe nye som en del af hele cloud tankegangen. Dermed efterlades “completionists”, altså dem som går efter 1000 G i et spil, i en blindgyde.

Det hele er selvfølgelig integreret med Xbox LIVE der nu drives med 300.000 servere hvilket er mere end 20 gange så mange som det aktuelle Xbox LIVE. Noget som jeg savnede i hele gennemgangen var min avatar. Det blev lanceret som erstatning for de små billeder, der kendes fra f.eks. et forum. Der er langsomt blevet skubbet helt i baggrunden, seneste med Xbox 360 Dash Board opdateringen. Det virker som om det nu er blevet en parantes i udviklingen.

Hvis du mest er til spil så vil Microsoft udgive 15 eksklusive titler til Xbox One, hvor de 8 er helt nye. Der er endnu kun navn på enkelte som f.eks. Forza 5, Halo og Quantum Break. Quantum Break ser ud som om det bliver tv serie/spil cross-over udviklet af Remedy der også har lavet Allan Wake og Max Payne. Der er lige en teaser trailer nedenfor. Det bliver på E3, der løber af stablen 10. juni, at de forskellige titler bliver præsenteret. Activision fortsætter deres samarbejde med Microsoft så det kommende Call of Duty Ghost får tids eksklusiv DLC på Xbox One. I samme åndedrag kunne EA præsenterer at der kommer eksklusivt indhold til FIFA Ultimate Team ’14.

Det skete samtidig med at EA kunne fortælle mere om deres nye Ignite spilmotor. Den har så igen mere af det hele. Bedre grafik, bedre realtids beregning af fysik, bedre animationer, bedre AI og selvfølgelig integreret online. Samtidig er det også åbenlyst hvorfor EA har annonceret at deres online pas forsvinder.

Du kommer nemlig til at betale for at spille “brugte” (preowned) spil på Xbox One. Det har Microsoft bekræftet overfor Wired Magazine. Samtidig er det også blevet bekræftet at alle spil skal installeres på hardisken og du ikke skal bruge Blu-Ray disken efter installation. Det betyder så også at hvert spil bliver låst til den Xbox LIVE konto de bliver installeret på. Dermed er det også slut med  at en husstand kan spille det samme spil, medmindre de benytter samme Xbox LIVE konto. Der er på området stadig modstridende oplysninger fordi VentureBeat fra en anden Microsoft talsmand får oplyst at Xbox One kan håndterer brugte spil. Det løser dog ikke husstandsproblematikken.

Min personlige holdning er at der ikke bør være forskel på et spil og f.eks. en Blu-Ray film. Gider du ikke spille/se det længere skal du selvfølgelig kunne sælge/bytte/bruge det som du har lyst. Når dit medie/licens er giver videre så skal du selvfølgelig ikke kunne anvende det, mens den nye glade køber af et brugt produkt, til en reduceret pris, nu kan anvende det. Det det et væsenligt punkt for mange og her bør der tones rent flag. Microsoft er helt lukkende omkring lige dette emne, som jeg ved mange har stærke følelser omkring.

Microsoft har meddelt at Xbox One ikke kræver en konstant forbindelse til Internettet. Der er op til den enkelte udvikler at bestemme om dette er et krav. Det er så også bekræftet at du skal have Kinect tilsluttet Xbox One og den ikke fungerer uden.

GamersLounge har så holdt styr på annonceringer så listen med spil ser lige nu således ud

Eksklusive Xbox One udgivelser:
Forza 5 – Turn 10
Quantum Break – Remedy

Bedste gæt på eksklusive titler
Halo – 343 Industries
Fable – Lionhead
Gears of War – Epic
Diverse Kinect titler

Bekræftede multi-platform spil
Assassin’s Creed IV: Black Flag – Ubisoft/Ubisoft Montreal
Battlefield 4 – Electronic Arts/DICE
Call of Duty: Ghosts – Activision/Infinity Ward
Destiny – Activision/Bungie
FIFA 14 – EA Sports/EA Canada
Madden NFL 25 – EA Sports/EA Tiburon
NBA Live – EA Sports/EA Tiburon
Thief – Square Enix/Eidos Montreal
UFC – EA Sports/EA Canada
Watch Dogs – Ubisoft/Ubisoft Montreal

Next-Gen spil er endnu ikke er bekræftet på Xbox One:
The Evil Within – Bethesda/Tango Gameworks
The Witcher 3: Wild Hunt – CD Project Red
Wolfenstein The New Order – Bethesda/Machine Games

Noget af det mere spændende, der ikke har noget med spil at gøre, er at Halo kommer som serie instrueret af Steven Spielberg, og hvis du er til ESPN og NFL at der kommer unikt indhold til Xbox One. Microsoft har også, i deres pressemeddelelse, bekræftet at Live TV med Kinect navigation, Live TV med One Guide, Trending og NFL ved udgivelsen kun tilbydes i Nord Amerika.  Microsoft forventer at udrulle funktionaliteten til hele verden “over tid”. Live TV vil kræve en modtager (satellit eller set-top box) der er understøttet og som har HDMI udgang.

Du finder hele annonceringen og alle videoklip via dette link.

Der er endnu ikke hverken en officiel pris eller udgivelses dato. Det tætteste er Zavvi.com som har en udgivelses dato der siger 30. november og en pris på 399 Brittiske pund, hvilket bliver i omegnen af 4.000 danske kroner.

xbox-one-zavvi