mark-iv15. september 1916 rullende den første kampvogn, eller tank, ud på slagmarken og ændrede landbaseret krigsførelse for altid. I den anledning var vi af Wargaming.net og MI5 Communication inviteret til London til en dag i kampvognes tegn. I sin tid blev den første tank Mark I vist frem på Trafalgar Square og her startede vi også dagen. Sammen med tank museet i Bovington blev en Mark IV vist frem. Det er en replika der blev anvendt i Steven Spielbergs film War Horse. Som direktøren for museet, Richard Smith, kunne fortælle, var lagt de fleste tanks blevet hugget op. Mark I var det ypperste der teknologisk kunne præsteres og derfor søgte militæret efter unge mænd med en interesse for teknologi. Hvor kunne de findes i 1916? De kunne findes på motorcykler. Derfor blev der indrykket annoncer i motorcykel magasiner for at finde egnede kandidater.

mark-iv-01Den ser meget fredelig ud men det var en anderledes oplevelse at sidde inde i den. Temperaturen steg til 50 grader så det mindede om en ovn. Selvom den store metalkæmpe kunne modstå skud, så var metallet på indersiden så sprødt at det sprang af og ramte den 8 mand store besætning. Når de kom ud lignede de taberne i en boksekamp hvis de ellers overlevede turen. De 49 der blev produceret i 1916 blev sendt til fronten. Ud af dem blev 32 klar til kamp. 25 kunne starte og kravle mod fjendes linjer og 9 nåede hele vejen med offensiven. Dermed blev det 15. september 1916 med slaget ved Flers–Courcelette som er en del af Somme offensiven at kampvogne første gang blev anvendt.

mark-iv-02Det er denne historiske interesse der står bag World of Tanks og alt hvad Wargaming.net har arbejdet for siden de tre stiftere startede det hele i 1998. Siden da har Wargaming sendt mere end 15 titler på markedet hvor flagskibet er free-2-play MMO’et World of Tanks der kom i 2010. Der var masser af skepsis og ikke mange som spåede Wargaming en chance for at overleve. Nu har piben fået en anden lyd. Der er mere end 110 millioner spiller på PC og siden Xbox udgaven i 2014 og senest PlayStation 4 udgaven i 2016 så står konsoller samlet for mere end 13 millioner spillere. Krig med kampvogne drejer sig i høj grad om mobilitet og mobil udgaven World of Tanks Blitz har 55 millioner downloads. Det er imponerende så jeg satte mig ned med Tom Putzki der er Director of Communications for Europa.

tom-putzki(Jan) Tom, med din erfaring i gaming branchen hvad er du så mest stolt af at have opnået hos Wargaming?

(Tom) Ja, det er et stort spørgsmål. Nu har du set statistikkerne for World of Tank og det er jo ikke gjort med det. Jeg er stolt af at have været en del af at vokse Wargaming fra 220 ansatte, da jeg startede, og til de mere end 4000 vi er nu. Specielt fra min stol betyder det at lytte og lære fra vores spillere uanset deres niveau. Det er alle dem som spiller World of Tanks som vi har at takke for vores succes. Derfor bliver vores motto fremover Happy Players.

(Jan) Det lyder fornemt. Hvordan udmønter det sig?

(Tom) Vi har en række ting i støbeskeen som ruller ud over det næste stykke tid. Vi kommer med Early Access for bl.a. at kunne reducere udviklingstiden og dermed komme med nye ting hurtigere til en bredere kreds af spillere. Vi kommer også til at deltage mere i de forskellige communities. Som en del af planen så vil vi også lave meget mere målrettet kommunikation til den enkelte spiller.

(Jan) Mere specifikt hvad kommer der så af indhold?

(Tom) Måske at speciel interesse for vores nordiske spillere så kommer der med update 9.16 den svenske invasion. Ja selvom Sverige altid har været neutralt så kommer der 19 svenske kampvogne.

wot_swedish_tanks(Jan) Wargaming har også stor succes med free-2-play modellen. Hvad tror du det skyldes?

(Tom) Først og fremmest så er det fordi vi ikke har nogen form for Paywall der forhindrer spillere i at komme videre. Hvis du spiller spillet kan du få låst op for alt og have nøjagtigt samme muligheder som dem som betaler. Tilsvarende har vi ikke noget Pay-to-Win hvilket også sikre at alle har samme muligheder. Som eksempel så have vi på et tidspunkt en kinesisk T-59 Premium kampvogn i butikken. Den viste sig at være alt for kraftig og alle med penge brugte den. Det var slet ikke intentionen så vi fjernede den fra butikken for at få balancen tilbage i spillet. Det er nødvendigt at få feedback fra communitiet for at  have markedet bedste free-2-play. Her håber vi også på rigtigt meget feedback fra Early Access programmet.

(Jan) Du må bruge en masse tid i communitiet?

(Tom) Vi har mere end 200 community events hvert eneste år og vi er samtidig sponsor for forskellige former for velgørenhed som passer til Wargaming. For os er det en investering både at lytte de dem som spiller meget, samtidig med at dem som kun spiller nu og da. Det er vigtig at spillet er balanceret uanset dit niveau. Samtidig er det dejligt at få lov at opleve andres entusiasme for både produktet og tanks.

(Jan) Hvis der er nye spillere som skal i gang hvad kan du så anbefale?

(Tom) Vi har faktisk noget for enhver smag. En af mine personlige favoritter er Tier 3 kampvognen FCM 36 PAK 40. Den er langsom ude det store panser og så har den en enestående kanon. Jeg træner besætningen op til at kunne se så langt som muligt og samler bonus på lade hastighed. Det giver mig 3-4 skud inden fjenden opdager hvad der er sket. Ellers er min helt generelle anbefaling at finde en klasse som passer din personlige stil. I de første kampe er det også en god idé at følge efter en som er mere erfaren. Se på deres profil og lær at navigere rundt ved at følge en anden. Det primære er stadig, at uanset hvad så ha’ det sjovt når du spiller. Det hjælper også at tænke 🙂

(Jan) Tom, tusind tak for din tid.

World of Tanks er også kommet til konsoller så det var passende at tale med Marvin Hall som er Producer for konsol udgaverne.

marvin-hall(Jan) Marvin, er der forskel mellem konsol og PC udgaverne af World of Tanks?

(Marvin) Ja som PC udgaven af World of Tanks bliver tilpasset spillernes ønske om historisk nøjagtighed så tilpasser vi konsol udgaven så den matcher spilleren. Spillerbasen på konsol er yngre og ønsker en mere handlingsmættet oplevelse. Derfor har vi bl.a. indført de forskellige anerkendelser i form af bånd som dukker op på skærmen når du f.eks. har spottet en fjende. Det hjælper med at forstå hvordan din score opstår og på den måde hjælper dig til at blive bedre.

(Jan) Hvad adskiller sig ellers?

(Marvin) Noget andet som vi også gør anderledes er at der udloddes en Premium tank hver eneste måned. Konsol spillere vil gerne have en målsætning og noget at opnå. Når de starter World of Tanks så ser de en række delmål der tilsammen udløser en ny kampvogn til garagen hver eneste måned.

(Jan) Nogle gode råd til nye spillere som gerne vil i gang med World of Tanks på konsol?

(Marvin) Vi har et gratis start sæt til alle nye spillere som jeg varm vil anbefale. Ellers er det som på PC helt gratis at både hente og spille på både PlayStation 4 og Xbox One (red. Xbox kræver Xbox Guld). Når du så er i gang er der en række træningsmissioner som giver den grundlæggende forståelse af kampvogns slag. I forhold til andre spil så brugere vi også på konsol dedikerede centrale servere. Dermed bliver lag og andre netværksproblemer mindre dominerede og du får en bedre oplevelse. Det er bare at gå igang.

(Jan) Marvin, mange tak for din tid.

Vi siger tak til Wargaming.net og MI5 Communication for en lærerig tur med kampvogne i centrum.

wot 100