ADATA SE800 er et plug-and-play SSD drev der kan bruges alle steder hvor du normalt ville anvende et traditionelt USB-drev. Det er designet til at tage med på farten og er i modsætning til mange andre SSD drev lille og fiks. Det fylder ikke ret meget mere end 7,5 x 4,5 x 1 cm vejer små 40 gram og findes i et 512Gbyte og 1Tbyte udgave. Vi har som du kan se på bagsiden taget 512G udgaven med på tur.

Når jeg normalt har set USB drev som er beregnet til at tage med så er de det som kaldes ruggedized hvor kabinettet er designet til at blive kørt over af en kampvogn. Det beskytter da ganske rigtigt selvom det så fylder så meget at transportabelt betyder du skal have en sækkevogn med. Her skiller SE800 sig positivt fra mængden. Den lille kasse er IP68 certificeret hvilket betyder at du kan grave det ned i haven for at gemme din investering i bitcoins eller tage det en tur med i bad hvis du skal have nye billeder til din OnlyFans side. IP68 betyder du kan tabe det fra en meters penge og/eller have det under 1,5 meter vand i op til 30 minutter uden det tager skade. Nå ja det kræver så du har den lille plastic kappe på da selve USB-C stikket er ikke vandtæt.

KabinetNZXT H500i Tempered Glass
BundkortGIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI
CPUIntel Core i9-9900K @ 3,6GHz
KølingGamerStorm Captain 240EX RGB White Liquid CPU Cooler
RAMCorsair V RGB PRO 16GB DDR4, 3200MHz
Boot diskSSD 500GB Samsung 970 Evo M.2 NVMe PCIe 3.0 x 4
Data diskSeagate FireCuda SSHD 2TB SATA III 64MB + 8GB Flash
GrafikGIGABYTE GeForce RTX 2080 WindForce – 8GB GDDR6 RAM
OSWindows 10 Pro
MonitorZowie XL2546

Der er både USB-C til USC-C og USB-C til USB-A kabler med i pakken så du er dækket ind. Den anvender USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10Gbps) og ikke dual-channel USB 3.2 Gen 2×2 (SuperSpeed USB 20Gbps). Ja ja det der USB er ikke længere så let at finde ud af og har du USB 3.2 Gen 1 så er hastigheden 5Gbps. Det er egentlig underordnet fordi det under alle omstændigheder bliver en teoretisk ydelse. Jeg har prøvet at læse og skrive forskellige typer at data med en rig med ovenstående specifikationer. Jeg har brugt USB Type-C port på bagpanelet som understøtter USB 3.1 Gen 2. Nu skal data ikke bare ind og ud af porten. Det skal hentes fra min M.2 SSD sendes via bussen hen til USB bridges og derfra skal så via porten og ned på SE800 SSD’en. Eller den anden vej. Så ud over at jeg med CrystalDiskMark har bekræftet at ydelsen er som lovet så synes jeg det er mere relevant at se på hvad du kan opnå af hastighed med et gennemsnits setup som mit.

Jeg bruger den helt almindelige stifinder og den metode langt de fleste vil anvende til at kopiere. Jeg åbner to foldere: En fra den indbyggede SSD og en med SE800. Så vælger jeg de filer jeg gerne vil kopiere. Denne gang er det folderen med mit musikbibliotek og så ser jeg hvad Windows rapporterer af hastighed. Her får jeg ca. 240 Mbyte pr. sekund og som du kan se på så vil de resterende 3.644 sange som fylder 11,4GB tager ca. et minut at overføre. Det er ganske respektabelt. Skal du meget højere, f.eks. dobbelt så hurtigt, så kræver det et dedikeret USB-kort og en RAM disk. I et standardsystem er det nemlig således at selvom om du har mange USB-porte på et bundkort så deles bridgen til systembussen mellem alle USB-portene. Dermed bliver dette helt automatisk en flaskehals.

240Mbs er jeg meget tilfreds med selvom det ligger et stykke fra det som SE800 kan præstere. Selvom den fysiske overførselshastighed er 10Gbps så skal der også bruges noget af denne hastighed til at styre overførslen (encoding). Med dette overhead bliver den effektive overførselshastighed aldrig højere end 7 til 8 Gbps. Dividere du med 8 skal du kunne overføre omkring en 1Gbyte pr. sekund. Husk også at den begrænsende faktor typisk er den SDD eller disk du har i dit system. Det er lige meget hvad SE800 kan hvis du ikke kan læse eller skrive hurtigere end den. Det er også sådan at små filer tager længere tid end store. Har du én stor fil så kan den overføres hurtigere end 100 filer der totalt fylder det samme. Sådan er verden så uretfærdig.

ADATA SE800 er et rigtigt godt bud på en højydende ultratransportabel SSD. Den er IP68 certificeret når du har plastickappen monteret og den er så hurtigt at den kun i meget få tilfælde vil være flaskehalsen. Så er den prissat lavere end tilsvarende produkter. Den er også glimrende til at bruge som backup af dine billeder eller som ekstra lager til din konsol.