BF3_Top

Der er løbet meget vand under broen siden det første Battlefield i 2002 tog verden med storm. Det var især tilføjelsen af køretøjer der gjorde oplevelsen til noget nyt og siden da har opskriften fået lidt flere ingredienser, uden at forvilde sig for langt væk fra dens oprindelige charme. Vi har testet Xbox 360 og PC versionen så vi kan fortælle dig om tingene stadig smager ens.

Der kunne skrives lange artikler om den sidste tids Battlefield 3 vs. Modern Warfare 3 tummerum, men i virkeligheden har de to kun tallet for enden af navnet til fælles. Det vil sige, indtil du kaster dig ud i singleplayer oplevelsen i Battlefield 3, som kunne have været konkurrentens bøvede fætter. Både historien, opsætningen af denne og ikke mindst udførslen rammer mange af de samme tangenter og det slipper de desværre ikke helskindet fra.

Lige fra starten bliver man ramt af en deja vu lignende fornemmelse, når man opdager at historien bliver fortalt i flashbacks og i et forhørslokale. Good cop/Bad cop rutinen er i fuld effekt og de to usympatiske tosser fremstår temmeligt uprofessionelle, hvilket ikke rigtig svinger med hovedpersonen, der til tider virker en anelse for konfliktsky til at overbevise som farlig soldat. Nuvel, konfliktskyhed går ikke nødvendigvis imod dræberinstinkterne på slagmarken og begivenhederne der udspiller sig her, er den ene scriptede rutsjebane tur efter den anden. Den forbandede fornemmelse af deja vu vil bare ikke forsvinde, når man brager gennem bygningskomplekser, storbyer og ørkener i den vestlige verdens navn, i den evindelige jagt på vildfarne masseødelæggelsesvåben. On-rails sekvenser og en tank sekvens som ikke lever op til forventningerne, gør ikke meget for en uinspireret 6 timers oplevelse. Man har også formået at presse quick-time events ned i posen, og på trods af at tingene der udspiller sig her kan være imponerende, kræver de oftest ikke mere end et eller to tryk på knapperne, så man føler det lige så godt kunne have været en cutscene. Man kan vælge at se singleplayer kampagnen som en ekstra ”bonus” til den velkendte multiplayer-oplevelse, hvilket er en fordel for den samlede bedømmelse, som ellers havde været en noget middelmådig affære.

BF3_team

Man er heldigvis nået længere på de virtuelle slagmarker siden 1942 og oplevelsen bliver kun bedre for hver udgivelse. Man har slået Assault og Medic klasserne sammen, gjort det muligt at ligge sig ned, tilføjet jagerfly, gjort banerne større med flere detaljer imellem knudepunkterne, som flere destruerbare bygninger og rod og fyld på jorden. I de større modes er der plads til 24 spillere på konsolversionerne og 64 på PC, men her er også mindre modes hvor 2-4 hold af 4 personer kan dyste mod hinanden. De mange lækre opgraderinger dingler konstant foran næsen, som en gulerod på en snor, hvor man løbende låser op for nyttige ting som våben og tilbehør til disse, defibrillator, lettere udrustning, camouflage, fordele til ens køretøjer eller unyttige men sjove ting som dog-tags. Våbenhåndteringen føles forskellig fra det ene våben til det næste og sørger for en dybde, så man både får sine favoritter og også veksler imellem dem afhængigt af situationen. Det er nu blevet muligt at blænde folk med lommelygte – også i fuldt dagslys, hvilket er en lidt mærkelig feature jeg personligt mener de har skudt ved siden af med. De store legepladser er oftest fremragende kulisser at sprede død og ødelæggelse i, og med undtagelse af et par baner med klar fordel til det ene hold, er det velbalanceret og differentieret underholdning. Alle baner har køretøjer og nogle har tilmed jagerfly eller helikoptere som kræver en vis øvelse at manøvrere, hvis ikke man blot skal være kanonføde for ens skydegale modstandere eller styrte til jorden som en sæk kartofler.

BF3_MP-action

Der er mange måder at spille Battlefield på, men man kommer aldrig uden om at samarbejde er vejen til det bedste resultat, ikke kun for holdet som helhed, men også for en selv. Derfor bliver man oftest parret i squads, med en masse fordele til følge. For selvom det er muligt at gå Rambo eller Tom Berenger og spekulere i kill/death ratio, får man flere point for at erobre områder, uddele ammunition, spotte fjender på kortet eller, som noget nyt, levere dæknings ild til sine pressede holdkammerater. Denne dynamik sørger for at man føler sig som en del af noget større og at sejrens sødme føles som en kollektiv bedrift. Lige netop det kollektive er som bekendt på mode og der er også blevet plads til co-op missioner for 2 personer og det er langt sjovere end single-player delen – heldigvis.

BF3_MP-HUD

I konsolversionerne er Dice’s nye Frostbyte 2 grafikmotor ikke helt det monster mange havde spået, hvor især clipping fejl er et vedholdende problem man ikke kommer uden om. Folk der løber gennem lukkede døre, animationer på mennesker der skal fuldføres før de kan nakkes eller at falde gennem jorden ud i ingenting, er blandt de tekniske problemer. Xbox 360 udgaven kommer på 2 disks og kræver at du installerer en tekstur pakke, da grafikken ellers ligner noget skrammel fra sidste generation, og vil du online, starter du lige med at hente en patch på over 200 mb. Enormt flot ser det heldigvis ud når vi taler om PC versionen, der ganske vist kræver et tilsvarende monster af en maskine, hvis du skal have det hele med, og ikke mindst punkbuster som kan være en blandet affære. Der er stadig clipping fejl og underlige bugs, men alt fra lys til røg og eksplosioner er en fryd for øjet. Det er tydeligt at denne er den primære platform og selvom konsolversionerne er nok så flotte og underholdende er det, uden konkurrence, PC versionen der løber af med trofæet som nummer et. Battlelog er en online service der giver mulighed for at følge sine stats uanset hvor man er. Den kræver at man downloader Origin og opretter en EA-konto som så skal linkes til ens gamertag/PSN-ID i konsolversionen. På trods af timers intensiv arbejde, formåede jeg aldrig at få linket mit gamertag til kontoen og en kvik søgning på nettet viser, at utroligt mange andre har haft det samme problem.

BF3_MP-map

Ingen spil når endnu Battlefield til sokkeholderne når det kommer til lyd-designet, som er af en anden verden. Eller måske i virkeligheden det stik modsatte, for den er så gennemført realistisk at mange andre spil til sammenligning lyder som om man slår en prut i en dåse. Der er sans for detaljen i alle aspekter, i en hvilken som helst afstand fra lyden og det formgiver virkelig den hektiske stemning, så man nærmest kan lugte krudtslammen.

http://www.youtube.com/watch?v=Y3OVxt2fKws

Battlefield 3 er ingen revolution, men tilbyder noget unikt inden for genren som ingen andre kan. Det tilskynder samarbejde i alsidige rammer, der samtidigt gør det muligt at spille på sin helt egen måde. Glem den flade singleplayer og gear i stedet op til en fantastisk multiplayer oplevelse med flot grafik, helt igennem fantastisk lyd design og hundredvis af hektiske, storladne, grinagtige og sved-udvindende øjeblikke du ikke finder andre steder. Vi ses på slagmarken!

Fantastisk multiplayer

Uovertruffen lyd

Laang levetid

Mange fede gamemodes

Kedelig singleplayer