Bethesda og MI5 Communication havde inviteret til preview af det kommende Deathloop der udgives som en tidseksklusiv titel til PlayStation 5 i efteråret. Det er Arkane Studios der står bag og de har også udviklet titler som Prey og Dishonored. Personligt forstår jeg ikke hvorfor Arkane Studios ikke har en større stjerne blandt spiludviklere som laver first person shootere. De gør det enestående godt og tager aldrig den forventede vej til målet. Derfor er det også med en vis forventning at jeg læner mig tilbage og ser frem til at blive underholdt.

Deathloop er en first person shooter hvor du som lejemorderen Captain Colt. Det ligner en smule filmen Groundhog Day, hvor det så er Colt der genoplever den samme dag igen og igen. Hver eneste gang Colt dør så vågner han op på Blackreef ø’en for at genleve den samme dag. Den eneste måde at bryde denne tilsyneladende uendelige løkke er ved at dræbe 8 Visionaries. De findes i de fire forskellige distrikter som du kan besøge om morgenen, til middag, om eftermiddagen og om aftenen. Hvert af de fire distrikter er forskellige alt efter hvilken tid på dagen du besøger dem. Så i de 16 forskellige områder skal du finde spor der kan lede dig frem til hver enkelt af de 8 Visionaries. Til previewet jagede vi spor om Aleksis Dorsey, som holder til i Updaam distriktet hvor han til aften holder en stor fest. Målet er at eliminerer alle 8 på samme sted. Da du finder spor på forskellige tidspunkter så skal du genleve samme dag mange gange indtil du har en plan for at samle alle.

Det er som et kæmpe puslespil hvor du stille og roligt samlet de forskellige brikker. Der er ikke, som nogle havde spekuleret, rougelike hvor du starter forfra når du før. Nej, du har stadig den samme viden om f.eks. koder til pengeskabe eller andre former for spor når du dør. Nå ja du mister dine våben. Der er så mulighed for at finde tilbage til det sted hvor du for tidligt kom af dage for at samle dine våben op. Du har også muligheden for at samle Residium som benyttes til permanent at låse op for våben. Det er lidt som sjæle i Dark Souls som forsvinder når du dør. Du kan få en speciel evne som kaldes Reprise som spoler tiden til bage så du får en chance til eller mulighed for at samle dit dyrebare Residium op.

Det føles en smule som Dishonored med masser af våben, som aldrig virker som om de løber tør for ammunition. Der er masser af automater spredt rundt på Blackreef hvor du kan købe nyttige ting. Så kan du desuden tilføje mange forskellige evner som bl.a. teleportering, usynlighed og masser af andet spændende som hjælpe dig vej i din søgen efter spor. Der er så en enkelt slange i paradis, Julianna. Hun er din modstander og vil på samme måde som du forsøger at dræbe de 8 Visionaries, forsøge at tage livet af dig. Hun kan spilles af en anden spiller. Denne del holder Arkane indtil videre tæt til kroppen. Dermed bliver der gennem hele din søgen et stort fokus på at skyde med nogle af de mange vanvittige fantasifulde våben. Der er både maskinpistoler, bæltefødede maskingeværer og den lydløse sømpistol. Selvom det i den tidlige del af spillet gælder om at være forsigtig så lover Arkane at du bliver stærkere og bedre som spillet skrider frem.

Hele det grafiske udtryk stammer fra 1960’erne og har en helt speciel stil. Det giver også en frihed til at vælge forskellige futuristiske våben og have en verden der på alle måder er en smule skæv. Det er retro på den fede måde og ikke der hvor alt er brunt og orange. Der er fest og farver i Updaam distriktet hvor du får et godt observationspunkt fra nogle af den 60’er inspirerede arkitektur. Det ser godt ud. Lydsiden er på tilsvarende måde med til at støtte op om denne alternative virkelig hvor der er den god del koldkrig og sci-fi inspiration. Det ser indbydende ud og med mit kendskab til Arkane Studios så er det helt sikkert masser at udforske og undersøger. Også ting der ikke umiddelbart har noget med opgaven at gøre.

Deathloop en underholdende innovativ nyfortolkning af first person shootere. Den udvider den klassiske lineære FPS-oplevelse til et helt nyt niveau. Det sker med fantasifulde våben og evner hvor jeg kan genkende inspirationen fra Dishonored og Prey. Deathloop bliver et must have for PlayStation spillere. Vi glæder os til det udkommer.

Tak til Bethesda og MI5 Communication for at gøre denne anmeldelse mulig