Google Glass, Oculus Rift, virtuel og augmenteret virkelighed. Store ord og produkter der er helt ude på kanten af ny teknologi. Bliver det andet end dyrt legetøj eller kommer der produkter for forbrugere? Teknologien har mange varianter og i maj måned kommer et produkt fra Epson kaldet Moverio BT-200. Inden jeg kigger nærmere på dem så er en teknisk forklaring på sin plads.

OculusRiftVirtuel virkelighed (Virtual Reality) er det ældste princip. Det anvendes mange steder bl.a. til træning af en pilot i en flysimulator, en kaptajn på et skib eller racerkører til Le Mans. Fælles for virtuel virkelighed er, at det er 100% simuleret, typisk på store skærme som matcher broen på et skib eller cockpittet i et fly. I en mindre udgave er det briller man tager på. Det er bl.a. den vej som Oculus Rift er gået for at lave et produkt der kan anvendes i forbindelse med spil. Det er billigere end at lave end specielle rum plastret til med skærme. Brillerene indeholder to skærme eller projektorer, og anvender forskellig teknologi til at detekterer bevægelse. Det er så skærmene kan vise et billeder der matcher der hvor du kigger hen f.eks.  så du kunne se til siden hvis du kørte racerløb.

Det vil ikke være noget du skulle gå rundt med da den helt almindelige virkelighed i denne sammenhæng er uinteressant. Du er jo i en virtuel 3D verden hvor dine briller skærmer dig for virkeligheden. Det adskiller sig så fra augmenteret (der betyder forstærket) virkelighed. Her arbejde computer generede (syntetiske om du vil) billeder sammen med den virkelighed du går rundt i. Det er anvendt mange forskellige steder.

lego_digital_boxHvis du har været forbi en Lego butik så findes der skærme hvor byggesættet bliver bragt til live når et kamera kan identificerer kassen. Det benyttes også til spil på f.eks. Nintendo 3DS og forskellige udgaver af PlayStation. Her benyttes konsollens skærm til at vise computer generede billeder sammen med den virkelig som et kamera ser. Det jeg synes har fungeret bedst er Wonderbook til PlayStation 3. Ulempen er at de er meget afhængige af at alt er opsat korrekt og du sidder rigtigt i forhold til opstillingen. Den store fordel er at det er billigt og dermed er det inden for økonomisk rækkevide for de fleste forbrugere.

Skal det være rigtigt godt så skal det laves som en brille hvor der vises et billede foran dine øjne. Der findes generelt to typer enten monocular eller binocular. Forskelle er om der vises ét billede foran det ene øje (monocular) eller der vises et synkroniseret billede foran begge øjne (binocular). Google Glass er løbet med en stor del af opmærksomheden og er monocular, hvor der alene vises et billede foran det ene øje. Dermed egner den sig bedst som et bærbart Heads Up Display som det kendes fra instrumentering af fly eller en moderne bil med speedometer i forruden.

Hvis du har en brille der er binocular så kan den projekterer 3D billeder. Det bliver så rigtigt smart når de 3D billeder som bliver produceret, falder sammen med den virkelige verden du ser gennem brillerne. Dermed får du en helt ny forstærket virkelighed eller augmenteret realitet. Epsons Moverio BT200 er sådan en type.

Micro_Piezo_AnimationEpson virker måske ikke som den åbenlyse udvikler af sådan et produkt. Jeg kender dem mest fra min tid hvor det var den bedste matrixprinter der kunne opdrives. De laver stadig printere bl.a. blækprintere som benytter deres Micro Piezo teknologi. Epson har en patenterede 3LCD teknologi der også anvendes i mere end 50% af alle projektorer samt deres QMEM patent der anvendes til gyro. Selvom det ikke er 3LCD der har fundet vej til brillens projektorer så er den viden Epson har benyttet.

Faktisk er BT-200 anden generation da BT-100, der kom i 2011, nåede aldrig det danske marked. Der er sket en helt masse med teknikken på de ganske få år. Vægten er reduceret og dermed er brillen også blevet markant mindre, selvom den stadig ikke er diskret. Som brillebære så havde jeg ingen problemer med at have min brille på samtidig med BT-200. Hvis jeg skulle anvende BT-200 på dagligbasis så ville jeg vælge at få lavet et par glas med min styrke som kan monteres i den medfølgende klips. Ja, der er tænkt på det hele.

Skal brillen anvendes til andet end en transportabel skærm foran øjet, så kræver det en masse sensorer. De skal kunne måle alt mellem himmel og jord så det billede der præsenteres for dig har relevans i forhold til din virkelighed. Der er en bunke i BT-200: GPS, kompas, gyroskop, accelerometer, mikrofon og et kamera. Kameraet har en opløsning på 640×480 og Epson betegner også dette som en sensor. Det er tænkt til at detekterer objekter i dine omgivelser og ikke til at optage. Og ja der er en rød diode der lyser når kameraet er aktivt. Check videoklippet nedenfor hvor BT-200 bliver brugt som instruktion til at skille en maskine ad. Jeg prøvede noget tilsvarende og det virker overbevisende.

Hvis du tænker på om du kan se en film så er svaret ja, for batteriet er oplyst til at holde ca. 6 timer. Det virker bedst hvis du sætter et par (medfølgende) mørke glas foran. Hvis du kigger frem så svarer størrelsen til mindst en 40” skærm og med en større afstand vil skærmen virke som 320”. Opløsningen på 960×540 gengiver billeder i en fin kvalitet. Moverio er baseret på Android og med den lille kontrol kasse med touchpad lærer man hurtig at navigerer rundt. Derfor kan du også browse og afvikle traditionelle apps. Selvfølgelig er værdien baseret på hvilke applikationer der udvikles og der kommer en speciel Moverio App Store for at holde det samlet.

Moverio BT-200 kommer til Danmark i maj og får en vejledende pris på €699,- der svarer til ca. kr. 5.250,- Selvom det nok ikke bliver noget hvor kunder ligger i kø uden for butikker, så er der masser af muligheder og potentiale i Moverio BT-200 og augmenteret realitet. Det er en standard Android platform, så der skulle være rig mulighed for at boltre sig som udvikler, uanset om du vil lave en app der viser rundt på glyptoteket, samler en vindmølle i østersøen eller benytter dine opgivelser som legeplads.

Tak til Epson for mulighed for at få et førstehåndsindtryk af teknologi der er helt ude på kanten.

Du kan læse mere om Moverio BT-200 på Epson’s Moverio side.

Vi har sakset de tekniske specifikationer nedenfor:

TECHNOLOGY

Model Type See-through

OPTICAL

LCD Driving Method Poly-silicon TFT active matrix
LCD size 0,42 inch wide panel (16:9)
LCD Pixel Number 518.400 dots (960×540) x 3
Field of View Approx. 23 °
Screen Size (Projected Distance) 40 inches at 2,5 m – 320 inches at 20 m
Color Reproduction 24 bit-color (16.77 million colors)
Refrech Rate 60 Hz

ANDROID PLATFORM

OS Type Android 4.04
OS Update via network
Pre-install application SEViewer, Moverio Apps Market, Moverio Air, Moverio Mirror (for WiFi Miracast)

SENSORS

Camera VGA
GPS Yes, in Controller
Compass Yes, in both Headset and Controller
Gyroscope Yes, in both Headset and Controller
Accelerometer Yes, in both Headset and Controller
Microphone Yes

CONNECTIVITY

Wireless LAN IEEE 802.11b/g/n
Bluetooth 3.0
microUSB USB 2.0

CPU AND MEMORY

CPU TI OMAP 4460 1.2GHz Dual Core
RAM 1 GB
Internal memory 8 GB
External Memory Micro SD (max.2GB), MicroSDHC (max. 32GB)

USER INTERFACE

Function key Home, Menu, Back, Function (Brightness, 2D/3D), Volume (+/-), Power (lock), Reset
Touch pad Pointing method Capacitive Multitouch

SUPPORTED FILE FORMATS

Video MP4 (MPEG4+AAC / Dolby Digital Plus), MPEG2 (H.264+AAC / Dolby Digital Plus)
Audio AAC, MP3, WAV, Dolby Digital Plus
3D supports Side By side

SOUND OUTPUT

Surround Yes, Dolby Digital Plus

GENERAL

Operating Temperature 5 ° C – 35 ° C, 41 ° F – 95 ° F, 20 % – 80 % Humidity
Power Supply Voltage: AC adapter 100 V – 240 V AC +/- 10%, 50 Hz/60 Hz, with Micro USB cable
Battery Life 6 hrs (Video mode with Android at 25°)
Battery Type Li-Polymer 2.720 mAh
Dimensions: Head set 170 mm x 185 mm x 32 mm (D x W x H) (without light shielding)
Dimensions: Controller 120 mm x 55 mm x 19 mm (D x W x H)
Weight Headset 88 g (without light Shielding / without harness)
Power Supply Voltage Controller 5 V 900 mA via micro USB terminal
Weight Controller 124 g
What’s in the box AC adapter, Carrying Case, Ear Hook, Inner frame for optical lenses, Intraauricular earphone with microphone, Quick Setup Guide, Shade x2 (light and dark), USB cable, User Manual (CD-ROM)

LANGUAGE

OSD and Android Arabic, Amharic, Belorussian, Bulgarian, Catalan, Czech, Danish, German, Greek, English, Spanish, Estonian, Finnish, French, Hebrew, Italian, Japanese, Croatian, Hungarian, Kasakh, Lithuanian, Latvian, Dutch, Norwegian, Polish, Portuguese, Romanian, Russian, Slovakian, Slovene, Serbian, Swedish, Swahili, Turkish, Ukrainian
Manual Arabic, Czech, Danish, German, English, Spanish, Finnish, French, Hebrew, Italian, Japanese, Hungarian, Kasakh, Dutch, Norwegian, Polish, Portuguese, Russian, Swedish, Turkish