I kølvandet på de nye konsollers udgivelse er en række spil, store som små, blevet genudgivet, gerne med et ansigtsløft i form af pænere grafik eller nyt indhold. Sidste års Guacamelee vandt ikke så få hjerter med dets charme, selvtilid og fantastiske gameplay. Af samme grund har DrinkBox Studios, spillet udvikler, nu genudgivet titlen til en række nye platforme, denne gang med den omstændige undertitel Super Turbo Championship Edition. I den opdaterede udgave finder vi blandt andet nye angreb, flere fjender, ekstra baner og en enkelt boss.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140714193735

Det er altid lidt en rodet affære med anmeldelser af opdaterede titler, navnligt når originalen ikke har mere end et enkelt år på bagen. Til de der ikke allerede har stiftet bekendtskab med det fortræffelige spil, må en introduktion være på sin plads: I Guacamelee spiller du som luchador-bryderen Juan der må trodse utallige fjender, fælder og hjernevridende platforme for at redde sit hjertes udkårne fra den onde Carlos Calaca. Handlingen udspiller sig i en verden inspireret af mexicansk folketro og kultur, hvorfor spillet også sprudler med farver, fantastisk musik og en lang række komiske karakterer.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140715003859

Spillet bærer præg af det såkaldte ’metroidvania’ design hvori spilleren, de to dimensioner til trods, altid bevarer en stor frihed til at gå på opdagelse i baner der ofte er indviklede og fyldt med hemmeligheder. Det er imidlertid hverken rumvæsner der skal skydes eller vampyrer der skal piskes, men derimod skeletter, i alle tænkelige former og farver, som skal brydes, bankes og kastes i gulvet.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140714230909

Juans evne til at uddele tæsk på gradvist mere fantasifulde faconer er ikke kun nyttigt i spillets mange kampe, men også i dets platformsektioner. Disse udgør en væsentlig del af spillets gameplay og det er ofte her at spilleren virkelig får sin sag for, især hvis alle skattekisterne skal findes og hemmelighederne opdages.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140714230918

Det er denne sømløse fusion mellem intens bryderi og nervepirrende hoppen mellem platforme som er spillets største bedrift. Heri ligger et gameplay der ikke bare er originalt og opfindsomt, men som forbliver interessant og underholdende hele spillet igennem. Noget der i selv de mest inspirerede spil ikke er en selvfølge.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140715004230

Alt dette er der i og for sig ikke noget nyt i, da det netop var hvad Guacamelee bød på i sin oprindelige udgivelse. I Super Turbo Championship Edition finder vi dog en række nye tiltag som føjer lidt ekstra krydderi til en allerede gennemført spiloplevelse. Først og fremmest er der ’Intenso’ måleren der langsomt bygges op når du kæmper mod fjender og som, når du aktiverer den, giver dig en kortvarig evne til at slå ekstra hårdt og hæftigt.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140715011136

Det er et koncept vi har set i blandt andet God of War og Batman og selvom den klæder spillet fint, så er der ikke noget videre originalt ved evnen, faktisk gør den spillet væsentligt nemmere, på godt og ondt. En anden ny egenskab er evnen til at lægge æggebomber i kyllingeform; et hyggeligt, men lettere ubrugeligt tiltag som er endnu et nik mod Metroid serien.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140714194012

En mere væsentlig tilføjelse er den af El Trio de la Murte, en både komisk og styg boss, samt to nye, store områder. Alle tre introduceres sømløst i løbet af spillet, hvorfor en ny spiller rent faktisk ikke vil vide hvornår det nye indhold begynder og det gamle slutter. Banerne holder samme høje niveau med smuk grafik og vidunderlig musik, men jeg havde gerne set en mulighed for at genspille bosskampene efter spillets slutning. Infierno udfordringerne forlænger spilletiden med en smule, men ikke meget.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140715144757

Det var originalens største (og jeg tør påstå eneste) synd at være for kort. Super Turbo Championship Edition adresserer i nogen grad det problem, men også det når, som alt andet godt, sin ende. Med sit stærkt vanedannede gameplay fastholder Guacamelee spilleren hele vejen igennem, men når først du når 100% kompletion er der omvendt ikke meget at vende tilbage efter, beklageligvis.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition_20140715110057

Jeg kunne godt have ønsket en rabat for tidligere ejere af spillet, men til dem der endnu ikke har stiftet bekendtskab med Guacamelee og dets unikke charme kan jeg kun give min varmeste anbefaling og sige ’Muy Bueno’!

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægPlaystation 4 – Gaystation Edition til velgørenhed
Næste indlægThe Last of Us Remastered anmeldelse
Jeg er skribent hos GamersLounge, med særlig interesse for halvgamle rollespil og andre titler, hvis salgsdato forlængst er udløbet. I det mere eller mindre virkelige liv læser jeg filosofi på universitetet. Jeg nærer stor kærlighed til tegneserier og lægger især vægt på historien i spil, men når indholdet bliver for teksttungt eller trægt, er jeg altid frisk på et slag Super Smash Bros. eller Halo.
guacamelee-super-turbo-championship-editionDet var originalens største (og jeg tør påstå eneste) synd at være for kort. Super Turbo Championship Edition adresserer i nogen grad det problem, men også det når, som alt andet godt, sin ende. Med sit stærkt vanedannede gameplay fastholder Guacamelee spilleren hele vejen igennem, men når først du når 100% kompletion er der omvendt ikke meget at vende tilbage efter, beklageligvis.