Guardians of Middle-earth er et MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) spil udgivet til Xbox og PlayStation. Da jeg så de første annonceringer var min umiddelbare tanke at det nok ville blive en katastrofe at spille. Årsagen til min skepsis er, at genren er opstået på PC med titler som Dota (Defense of the Ancients), League of Legends, Smite og flere andre. Da der er behov for mange flere funktioner havde jeg svært ved at se hvordan dette ville blive en succes på konsollerne med kun en kontroller til rådighed.

Vi har tidligere gennemgået det basale omkring MOBA genren og Gome følger traditionerne med baneopbygning, funktioner og det isometriske perspektiv. Du kæmper 5 mod 5 på en bane hvor de to baser er forbundet med 3 hovedfærdselsårer.  Dine creeps spawner fra baser som kan opgraderes og for dig gælder det om at få din guardian op i level, så du bliver stærkere. I modsætningen til mange andre online spil så er det væsentligt at spille sammen for at vinde. Holdet har forskellige roller som enchanter, defender, striker, tactician og warrior, som alle skal udfylde deres rolle. Desværre er ikke alle guardians tilgængelige fra starten de skal først låses op som du stiger i niveau.

Når du spiller MOBA på PC giver musen et mere nøjagtigt sigte og du vil ofte angribe specifikke fjender med præcise angreb. Det er lidt anderledes i denne konsol udgave hvor der findes væsentligt flere area effect angreb, altså angreb som påvirker et helt område. For at tilgodese manglen på præcision så kan angreb rettes i den generel retning af fjenden, i stedet for at skulle rettes mod én specifik fjende. I Gome er angreb styret af en cooldown periode for hvert angreb hvor andre MOBA spil anvender et mana system. Den traditionelle butik er også erstattet af et system med et bælte hvor din guardian har ekstra udstyr, som bliver tilgængelig som kampen skrider frem. Jeg synes at Monolith har gjort et rigtigt glimrende stykke arbejde med at få alt til at fungerer bedst muligt på konsol.

Hvis du er helt ny til genren skal du ikke fortvivle. Der findes fire udmærkede lektioner som giver dig et indblik i hvordan MOBA spilles. Du har områderne Basic Controls, Potions and Commands, Soldiers and Towers og endelig Upgrades/Creatures/Shines.

Selvom der er gjort meget for at gøre denne spændende genre mere tilgængelig, så kræver det stadig et taktisk overblik og evnen til at  kende styrker og svagheder bag de enkelte guardians. Der er som i ethvert andet MOBA masser af statistik og mulighed for fordybelse, som f.eks. at Gems aktiveres hver gang du når et lige level under kampen. Når du først er kommet i gang så der masser af mulighed for at tilpasse dine guardians med de evner (ablities) du ønsker.

MOBA er designet til flere spillere og derfor er match making systemet og antallet af aktive spillere en væsentligt faktor i om Gome bliver en succes. Monolith har gjort hvad de kan ved bl.a. at lave et system hvor AI’en træder ind i stedet for rigtige spillere når match making har søgt et stykke tid. Tiden må vise om det bliver rigtige mennesker eller kun AI’en som fans af genren får som modstandere.

På den tekniske side er der ganske få problemer. Jeg har oplevet lag på mine online kampe og da Gome blev lanceret i starten af december var der nogle guardians der ikke var tilstrækkelig gode. Her hjælper det ikke at nye guardians alene bliver til rådighed når du har penge nok til at købe dem. Der komme flere baner og flere guardians som DLC og jeg håber at der kommer mindst én som egner sig godt som jungler, da dette ikke findes blandt de 22 som er med fra starten.

Guardians of Middle-earth er et rigtigt fornuftigt bud på et MOBA til konsoller. Selvom det er morsomt at se Gandalf og Gollum kæmpe, så det mere Middle-earth af navn end af gavn. Det gør ikke så meget for det giver alle med interesse i denne genre en solid oplevelse og et spil med en lang levetid. Monolith har med succes bragt MOBA til konsol med Guardians of Middle-Earth. Det giver et fornemt 4-tal. Rigtig god fornøjelse.

[box_info]Spillet er anmeldt på Xbox 360 og er leveret af Warner Bros.[/box_info]

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægDead Space 3 – historien indtil nu…
Næste indlægSpil udgivelser i 2013
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
guardians-of-middle-earthGuardians of Middle-earth er et rigtigt fornuftigt bud på et MOBA til konsoller. Selvom det er morsomt at se Gandalf og Gollum kæmpe, så det mere Middle-earth af navn end af gavn. Det gør ikke så meget for det giver alle med interesse i denne genre en solid oplevelse og et spil med en lang levetid. Monolith har med succes bragt MOBA til konsol med Guardians of Middle-Earth. Det giver et fornemt 4-tal.