Der er nu kun 14 dage til et af de mest omtalte og ventede spil kommer på gaden, nemlig Halo Reach. Det er snart 9 år siden det første Halo spil, Combat Evolved, så dagens lys. Har du ikke været med fra starten kan det være svært at sætte sig ind i hvorfor det skulle være så fantastisk. GamersLounge giver dig en løbende start til Halo universet igennem to artikler og selvfølgelig en anmeldelse så du kan se om Halo Reach er pengene værd.

Halo_CE I denne første artikel kigger jeg tilbage på den tid som er gået. Og vi går helt tilbage til begyndelsen, nemlig 15. november 2001. Xbox og Halo er nemlig to sider af samme sag. Halo Combat Evolved var en af lanceringstitlerne til den første Xbox. Da Microsoft købte Bungie i 2000 skulle den pc titel (Halo CE) de arbejde på i stedet være en eksklusiv titel til Xbox. Det var en stressende tid for Bungie, som kun havde 9 måneder til at få spillet færdig. Det lykkedes og resultatet var Halo Combat Evolved.

Det var en klassisk 3D first person shooter (fps) hvor vi følger elitesoldaten Master Chief – også kendt som John-117 eller Sierra-117 – som er en del af United Nations Space Command (UNSC).Det hele starter ude i fremtiden, nærmere bestemt i år 2517. Jorden er overbefolket og vi koloniserer rummet efter at have opfundet teknologi som gør det muligt at rejse hurtigere end lyset. Her er planeten Reach centrum for den interstellare flåde og center for militær forskning. Forskning inkluderer det hemmelige SPARTAN-II projekt, navngivet efter de gamle grækeres elitesoldater. Projektet skal gennem genetisk modifikation skabe en super soldat som skal kunne sikre lov og orden på de mange kolonier. Disse SPARTAN-II soldater bliver kaldt tilbage til Reach da en sammenslutning af fremmede racer -The Covenant – angriber jordens fjerneste kolonier.

Halo-covenant_group

The Covenant består af en række forskellige racer. Elites de militære strateger som kæmper indædt og har både kraftige våben og selvopladende energiskjold. De leder typisk en række Grunts som er gnomagtige kujoner, som typisk flygter hvis Eliten bliver dræbt. Desuden findes Jackals som har energiskjolde på armene og Hunters som er store stærke væsner dækket af rustning. Brutes er på størrelse med en Elite blot bygget kraftigere så de bedre udfører opgaven som infanterister. Dette er en del af de fjender du møder i Halo universet.

Halo_Flood_01Den anden store fjende er parasit livsformen The Flood. Den reneste form af The Flood er Infection Form, hvor de små parasitter, som enkeltvis er lette at dræbe, men i flok inficerer både mennesker og Covenants. Derved optræder de inficerede som Combat Form hvor de hæsligt deformerede kroppe benyttes som soldater. De kan så udvikle sig til Bloated Carrier Form hvor de er vært for flere Infection Form, som eksploderer og inficerer videre. Dette gør The Flood til den mest frygtede race i universet.

Den sidste fjende er Sentinels som er robotter fremstillet af den forhistoriske race Forerunners. Der er ikke meget indsigt omkring Forerunners andet end at de kom til magten efter en endnu ældre race Precursors, uddøde. De betragter menneske som specielle da vi også kan aktivere det hemmelige våben på Halo som kan udslette alt liv i en radius på 25.000 lysår.

I år 2552 er alle SPARTAN-II blevet kaldt tilbage til Reach for at forberede sig på en mission der skal afsløre hvor The Covenants hjemplanet er. Kun 2 dage før de afsluttede forberedelser bliver Reach angrebet. Det er alene rumskibet Pillar of Autumn med Master Chief ombord som undslipper. Rumskibet følger en tilfældig kurs for at lede The Covenant væk fra Jorden og opdager tilfældigt den kunstigt skabte ring verden: Halo.

Denne Halo kaldes også for Alfa Halo eller Installation 04.

Halo_guiltyDermed er startskudt gået til en hektisk kamp på liv og død i et univers på højde med det som vi kender fra Star Wars. Igennem 10 meget forskellige baner er du Master Chief som skal finde The Activation Index, som er nøglen som aktiverer super våbenet på Halo inden robotten 343 Guilty Spark får fat i den. Der er ikke meget spoiler i at fortælle, at Master Chief springer den første af de 7 Halo verdner i luften i Halo Combat Evolved.

Halo Combat Evolved stammede fra tiden før Xbox LIVE og langt de fleste har spillet kampagnen igennem rigtigt mange gange. Skulle der spilles online var det kun muligt via et traditionel LAN party, hvor alle Xboxe var på samme netværk (system link). Der var ikke nogen tvivl om at Bungie med Halo Combat Evolved satte standarden højt – meget højt skulle det vise sig.

Efter masser af anmelderroser, var det kun naturligt at Microsoft ønskede en efterfølger på banen så hurtigt som muligt. Det blev Halo 2 som udkom 9. november 2004.

Halo 2 var på samme tid både en fiasko og en succes. Singleplayer kampagnen var lige så uinspirerende og uoriginal som titlen Halo 2. Men historien var til gengæld ganske god. Gennem forskellige video sekvenser får vi et større indblik i hvad der motiverer the Covenants. Bl.a. fremgår det, at Covenants betragter Halo’erne som frelsende religiøse installationer som kan starte den Store Rejse hvis de aktiveres. Den Store Rejse vil med et slag frelse alle loyale Covenants. Nogen som sagde Dommedag?

Halo_ArbiterDa en Elite, The Arbiter, bliver udstødt fra The Covenant for ikke at have stoppet destruktionen af den første Halo opstår der uenighed i The Covenant. Udbryder gruppen The Heretic (kætterne) bliver forfulgt af troende Covenant styrker til en ny Halo. Denne kaldes Delta Halo eller Installation 05. Dette sker samtidig med at en Covenant flåde bliver nedkæmpet uden for Jorden i New Mombassa i Kenya. Master Chief forfølger de få flygtende Covenant styrker og opdager Delta Halo på næsten samme tid. Gravemind som styrer The Flood på Delta Halo viser både The Arbiter og Master Chief, at aktiveringen vil slå alle racer i Universet ihjel. Dermed er kampløbet i gang for at stoppe aktiveringen af Delta Halo.

Netop denne del af single player historien har delt mange spillere. Dette fordi du skifter mellem at spille Master Chief og The Arbiter. Det virker som om at Master Chief ikke mere er hovedpersonen, men mere en figur som er med ved et tilfælde. Da Delta Halo bliver deaktiveret starter en nødprocedure. Nødproceduren tillader at de resterende Halo ringe kan detoneres via den styrende Halo som kaldes The Ark eller Installation 00. Under rulleteksterne bliver ordene “finishing this fight” sagt som optakt til den sidste del i trilogien.

Inden jeg hopper ud i den sidste del af Halo sagaen vil jeg uddybe det jeg skrev ovenfor, nemlig at Halo 2 både var en fiasko og en succes. Havde der ikke været en solid multiplayer del, ville Halo 2 være gået over i spil historien som den dårligste fortsættelse nogensinde. Heldigvis introducerede Bungie både muligheden for at spille 2 spiller co-op og multiplayer via Xbox LIVE.

Jeg vil vove den påstand at uden Halo 2 og Bungie’s satsning på on-line delen ville Xbox LIVE slet ikke være det som det er i dag. Det er den solide base af Halo fans som har skabt fundamentet for Xbox LIVE.

Det forstod Bungie at drage nytte af i den tredje og sidste del af fortællingen om Master Chief nemlig Halo 3 med underteksten ”Finish the Fight”. Spillet udkom d. 27. november 2007. Handlingen foregår kort efter afslutning på Halo 2 hvor Master Chief igen skal kæmpe sig vej igennem flere forskellige detaljerede baner, som denne gang lever meget mere op til forventningerne. Det virker som om at Bungie igen har fundet melodien fra Halo Combat Evolved og leverer både baner og historie som det forventes.

Halo_CortanaHandlingen og persongalleriet er givet på forhånd. Det er alle de gamle kendinge, The Arbiter som hjælper Master Chief, GraveMind som gennem manipulation forsøger at undgå at Halo aktiveres, vores robot 343 Guilty Spark og så en enkelt ny. Det er Cortana som er en kunstig agent skabt af UNSC. Hun har fundet en måde, at udslette The Flood uden at aktivere The Ark. Sammen kæmper de sig gennem hobevis af fjender indtil Halo får sin afslutning i et intenst glimt af hvidt lys, da Master Chief aktiverer The Ark. Alt efter hvilken sværhedsgrad du spiller på, findes der mere eller mindre indsigt i hvad der kunne ske i fremtiden. Et står klart: Cortana skal bare kalde på Master Chief når der er brug for ham igen.

Da jeg kigger mere på gameplay og multiplayer i næste artikel er der ikke meget jeg vil tilføje omkring Halo 3 udover at multiplayer er det som har defineret fænomenet Halo. Hvis man kigger på listen over de mest spillede Xbox spil helt tilbage fra 2007 og til dags dato har Halo typisk holdt en placering i top 3 og har aldrig forladt top 10. Andre spil blomstrer op på Xbox LIVE og forsvinder så ud i glemslen igen. Ikke Halo – Halo består!

Hov du har glemt én vil du nok sige! Hvad med Halo 3: ODST som udkom 22. september 2009?Det ligger i navnet at det faktisk blot er Halo 3 med lidt ekstra. Singleplayer delen kan da underholde, men er efter min mening langt seriens dårligste. Handlingen finder sted som optakt til Halo 3 hvor en gruppe mere almindelige soldater kaldet Orbital Drop Shock Troppers skal kæmpe mod de invaderende Covenant styrker i New Mombassa. Mere er der ikke at tilføje om den sag.

Hvis du ønsker at bringe dig up to date med Halo vil jeg anbefale Halo 3 for single player og Halo 3 ODST som multi player. Den store værdi i ODST er nemlig at du får alt DLC udgivet til Halo 3 sammen med Fire Fight i multiplayer.

halo_chiefDu skal selvfølgelig også på Xbox Marketplace og hente Halo Waypoint. Det er et gratis program som samler alt information om alle Halo spil. Det viser hvor langt du er nået, du kan se udstyr og alle mulige andre ting og så er der Avatar Awards. Det vil sige forskelligt tøj og udstyr til din Xbox LIVE avatar. God fornøjelse.

Og nej, jeg skriver ikke om Halo Wars. Det er et Real Time Strategy spil som ligger uden for det jeg mener, er den rigtigt Halo historie. I stedet kan du læse med i næste uge hvor jeg kigger på gameplay og multiplayer.

Nå, jeg kan set du stadig er her. Skal du have slået tiden ihjel mens du henter Halo Combat Evolved på Games on Demand? OK så kan jeg vel præsenterer persongalleriet til Halo Reach hvor du som spiller træder ind som det nyeste medlem. Jeg lader Noble One føre ordet:

Lieutenant SPARTAN-B312, velkommen til Noble Team. Jeg er Commander Carter-A259 og chef for Noble Team. Dit call sign er Noble Six og du vil kende mig som Noble One. Lad mig introducerer dig til resten af gruppen. Noble Two er Lieutenant Commander Catherine-B320 som er vores efterretningsofficer. Det talende vandfald du mødte på vejen ind er vore snigskytte Noble Three Warrant Officer Jun-A266. Du skal ikke tage dig af vores angreb specialist Noble Four. Warrant Officer Emile-A239 har svært ved at kommunikerer og er lidt ude af balance for tiden. Det gælder ikke for Chief Warrant Officer Jorge-052. Han mener altid han står over resten af teamet, som den eneste Spartan-II blandt Spartant-III’ere. Han skal huske han som Nobel Five er en del af et team.

Nok snak. Vi har en opgave. Vi vil til døden forsvarer Reach mod The Covenant. Denne gang får du brug for alt din træning og støtten fra resten af Noble Team. Rygtet går på, at vi er valgt til den vigtigste mission af alle. Sikre at Pillar of Autumn kan udslipper The Covenant. Dette er en kamp for menneskehedens overlevelse!

Er du klar?”
Halo_noble