Det er 7. september at du får mulighed for at svinge dig gennem New Yorks gader som Marvels ikoniske Spider-Man (med en bindestreg). Vi var en tur forbi PlayStation hos Nordisk Film i Valby hvor udviklerne Insomniac præsenterede det seneste build for nordiske medier. Insomniac er en uafhængig spiludvikler som bl.a. står bag Spyro, Ratchet & Clank, Resistance og Sunset Overdrive. Det er første gang de arbejder med andres intellectual property (IP) eller spilunivers om du vil.

Jeg har læst mange af de forskellige tegneserier med superhelte og meget andet for den sags skyld. Spider-Man har jeg altid haft en særlig kærlighed for, måske fordi jeg lettere kan identificere mig med ham. Hvor andre primært er superhelte og så har en hemmelig identitet så er Peter Benjamin Parker og Spider-Man meget tættere forbundet. Peter Parker har helt dagligdags problemer som at passe et arbejde for at kunne klare livet ophold. Spider-Man har lavpraktiske opgaver som at få repareret sin dragt når han har været ude at bekæmpe kriminalitet. Udfordringerne er ikke blevet mindre i spillet hvor han nu er 23 år og stadig kæmper med at få styr på kærlighed til Mary Jane (MJ). På Facebook ville deres forhold stå som kompliceret.

Vi møder Peter Parker på en dag som så mange andre. Der er regninger som skal betales, aftaler der skal overholdes så hvem har ikke lyst til en hurtig overspringshandling? Når politiradioen kommer til live med en rapport om et igangværende røveri, er det en glimrende undskyldning for at smutte i helte kostumet. Så er det bare om at opleve friheden ved at svinge sig gennem byen. Det sker med altid vittige kommentarer til New Yorks indbyggere, mens du suser forbi det ene landmærke efter det andet. Hov var det der ikke Avengers Tårnet? Eller var det Empire State Building? Nå, det kigger jeg på senere lige nu er er kriminalitet der skal bekæmpes.

Så skal der deles bøllebank ud! Du er selvfølgelig udstyret med edderkoppe sans så du kan undvige når en af skurkene forsøger at få ramt på dig. Du kan som både i film og tegneserien svinge forskellige løse genstande mod de kriminelle. Brug en væg til at tage afsæt og få ekstra kraft på din angreb. Du kan også sende en bandit højt op i luften for at få lidt fred fra kampen tæt ved jorden. Det nytter ikke noget at de forsøger at flygte. Et skud fra dine netskydere og du er klar til at gå i nærkamp med den uheldige skurk. Hvis én bruger et skydevåben kan en række hurtige netskud få ham pacificeret. Giv vedkommende et velanrettet spark eller slag så nettet der omklamrer den uheldige limer sig fast til en væg, en bil eller anden mere permanent struktur. Det er bare den række af forskellige bevægelsesmønstre du starter med. Som spillet skrider frem kan du flere og flere avancerede manøvrer. Lidt efter samme model som forskellige fighting spil hvor du anvender kombination af forskellige taster for angribe, forsvare og lave komboer. Der er selvfølgelig også take-downs hvor du spektakulært eliminerer en fjende.

Spider-Man universet er også baseret på gadgets og spillet er ingen undtagelse. Du kan skabe nye dimser som du så let vælger med våbenhjulet mens du kæmper. Jeg ved ikke om det er en original idé fra Insomniac. Det første spil hvor jeg så det var i Ratchet & Clank fra 2003. Det er i Spider-Man hurtigt og let at anvende, selv under de intense kampe. Og kampene er intense. Der er ikke tale om at du passivt kan hoppe lidt frem og tilbage mens du spammer en knap. Den går ikke. Det er nødvendigt at du bl.a. øver at undvige et angreb, hvorefter du skal glide under fjenden og giver et velanrettet slag eller spark hvor de mindst venter det. Kampsystemet er omfattende og kan tilpasses den stil som passer dig. Og der er masser at tilpasninger.

Ønsker du at tage en afbræk fra kampene så er det en fornøjelse at svinge sig gennem byen. En af mine favorit moves var at løbe langs en bygning og bruge netskyderne til at svinge mig rundt om et hjørne. Det er open world og Insomniac begrænser ikke din bevægelighed. Kender du spil som Just Cause, Dying Light, Far Cry, Mad Max, Red Dead Redemption, Desolate eller GTA så er det inden for samme genre. Det betyder der er masser der skal samles, udsigtspunkter, side missioner, tilfældige hændelser og ting der skal undersøges og repareres. Det hele er selvfølgelig krydret med en original Spider-Man historie og masser af de kendte skurke.

Det er svært at lave et velfungerende spil baseret på helte med superkræfter. Ud af hvad jeg har spillet så er flere af LEGO spillene med DC/Marvel figurer, Batman Arkham Origins, Injustice, The Wonderful 101 og inFAMOUS First Light nogle af dem som har gjort det bedst. Jeg er sikker på at når Marvel’s Spider-Man rammer PlayStation 4 i september så kan jeg føje den til listen.

Billederne her er ikke i 4K dem finder du på vores Facebook side.