Så er Osmo Genius Starter Kit landet i Dannevang. En pakke som kombinerer digital underholdning med undervisning og fysiske figurer. Vi har taget et afbræk fra konsollerne, og har ladet os forføre af den magi det har at benytte fysiske remedier.

Efter at have passeret et år i Covid-19s tegn, så er der ikke megen tvivl om at muligheden for hjemmeundervisning er en god ide. Vi har selv haft to unger i huset, som har kæmpet med motivationen i det store offentlige forsøg vi alle har været skue til.

Osmo Genius Starter Kit er måske ikke decideret en løsning hertil – dertil er det trods alt for enkelt – men spørgsmålet er også mere om det kan benyttes som et brugbart supplement til den løbende undervisning. Vi har haft Genius Starter Kit imellem hænderne – serien er noget større, og spænder over en række andre udgivelser.

Med i pakken får du en stander hvorpå du skal sætte din Ipad, en reflektor som du sætter over kameraet samt forskellige små æsker med tilbehør. Du skal nu hoppe ind forbi de forskellige Apps hos Osmo, køre en hurtig installation og så er familien ellers klar til at gå på eventyr.

Opsætningen er med andre ord befriende enkel, hvilket også er noget der lokker når man skal finde tingene frem igen. De enkelte figurer, bogstavs- samt talbrikker er alle udført i god kvalitet, så det kan godt tåle ivrige, fedtede pilfingre. Helt sikkert en vigtig parameter i et stykke underholdning, hvor det er vigtigt at de yngste også kan være med.

Der er en hub, som binder de enkelte Apps sammen. Du rejser afsted i et rumskib rundt til de forskellige verdener, hvilket er med til at skabe en fornuftig sammenhængskraft i oplevelsen. Med Starter set får du adgang til 5 verdener, hvoraf de tre afhænger af det du får med i pakken – mens de sidste to kan betragtes som bonus.  

Først besøgte vi ”Numbers”. Her blev familien sendt på en anderledes fisketur, hvor man ved hjælp af talbrikkerne skulle briste bobler fyldt med vand. Boblerne har et tal påtrykt, og man skal så lave et regnestykke der frembringer resultatet. Fra tid til anden dukker der små fisk frem i boblerne, ved at briste de underliggende får man fiskene ned i vandet. Spillet er ganske enkelt, men også fængende. Selv familiens 11-årige, som ellers er lidt for gammel til at ramme målgruppen synes det var underholdende at frigive de små fisk.

Efterfølgende forsøgte vi os med ”Words”. Det er en af de mere ligetil Apps. Her skal du stave ordet af tingen på det billede som vises. Du får indikeret hvor mange bogstaver ordet består af, og skal så ellers på jagt efter de rette bogstaver. Familien skal være opmærksom på, at der skal staves på engelsk, hvilket naturligvis vil være udfordrende for familiens yngste. For os – hvor begge unger har engelsk – var det ganske fint. Denne App er den mest ligetil, og den der udnyttet mediet mindst.

Tangram var næste stop. Her skal man benytte de forskellige former (trekanter og firkanter) der er i æsken til at skabe de figurer som Appen viser. Det starter enkelt, men bliver løbende mere komplekst. Ungerne synes det var underholdende uden at være decideret fantastisk.

De sidste Apps er Masterpiece samt Newton. Ingen af dem benytter særlige ting fra æsken, men i især Newton fik vi glæde af figurerne. Her drypper der væske fra toppen af skærmen, denne skal man dirigere videre mod nogle balloner. Det starter helt enkelt, men bliver løbende mere kompliceret – nærmest på en helt ”the Incredible Machine” facon – hvis der er nogle af læserne der kan huske dette spil.

Masterpiece kræver blot et stykke papir og en blyant. Appen viser et billede på skærmen, og du skal så forsøge at gengive dette på papiret. Tricket er her, at du ved hjælp af kameraet kan se din egen hånd tegne og dermed kan følge stregerne på skærmen. Især familiens ældste, som er ekstremt glad for at tegne – fandt denne App underholdende.

Osmo Genius Starter Kit var lidt af en positiv overraskelse. I en familie, hvor der spilles Fortnite samt diverse Tycoon spil, havde jeg ikke forventet at et ganske enkelt stykke Ipad underholdning ville vinde indpas. Det er dog lykkedes at skabe nogle gode udfordringer, der ikke er for lange og hvor man får glæden ved at lykkedes. Man skal heller ikke tage fejl af, at det faktum at man har noget fysisk, som bliver en del af oplevelsen, løfter fornøjelsen.