Da Spøgelse med forkølelse udkom for 25 år siden blev det rost til skyerne af anmelderne og ligefrem kaldt “verdens bedste børnespil”.

Børnene var også vilde med Spøgelse med Forkølelse, der nok er det mest sælgende danske børnespil nogensinde, og som med 250.000 solgte eksemplarer i Danmark alene lå i cdrom-drevet hos næsten alle børnefamilier.

Spil forsvinder som regel i glemslen

Modsat bøger, tv og film forsvinder gode spil alt for hurtigt ud af bevidstheden igen. Den hastige tekniske udvikling medfører, at spillets digitale format forældes. Der kommer nye styresystemer og platforme, der gør at et spil ikke længere kan afvikles, og således blev Spøgelse med forkølelse også næsten glemt med tiden. Men også kun næsten.

Det har nemlig vist sig, at mange af de børn, der voksede op i 90’ og 00’erne, nu er blevet så store, at de selv får børn eller på anden måde får anledning til at mindes gode barndomsoplevelser, og de seneste år har der været mange, der har ringet og skrevet og spurgt efter Spøgelse med forkølelse.

25 års jubilæum

Så vi besluttede os for at undersøge om det kunne være muligt at genskabe Spøgelset. Det har kort sagt været lidt af en udfordring at genskabe et spil, der var skabt til Windows 3.11 med grafik i lav opløsning. Men det lykkedes! 

I år er det 25 år siden Spøgelse med forkølelse udkom første gang, og nu udkommer det igen til de moderne platforme. 

Det må være første gang, at et spil på den måde kan fejre jubilæum 🤗  

Hvad siger børnene?

Det har naturligvis været en overvejelse om et 25 år gammelt spil vil have noget at tilbyde moderne børn. Selvom Spøgelse med forkølelse omkring årtusindeskiftet var nyskabende børnekultur, så er der sket noget siden den gang, ikke mindst er det ikke længere computeren børnene spiller på, nu er det tablets og telefoner og de næsten uendelige mængder af digitalt indhold i appstores, som børnene er optagede af. 

Mange af de spil børnene spiller i dag bygger på fremmedkulturelle værdier, som ikke er særligt sympatiske. Dels handler det for de udenlandske spil om at skabe afhængighed, dels om at få adgang til børnenes lommepenge.

Inden vi tog beslutningen om at genskabe Spøgelse med forkølelse lavede vi en test med en gruppe børn, og den faldt faktisk bedre ud end vi troede. Børnene fordybede sig i historen om det forkølede spøgelse, og det gik op for os, at vi faktisk havde et alternativ til de mere overfladiske spiltyper.

Bellini-serien

Succesen med Spøgelse med forkølelse ledte til en hel række af spil i Bellini-serien, der kom hele ti spil og bøger.

Nu har vi i denne uge lagt spillet op i de to appstores, og vi kan se at gamle fans allerede har opdaget det og efterspørger de andre udgivelser som Skeletter med Kasketter, Bellinis Bikini og Ostekrigen på Mælkevejen.

Mere info:

Google Play:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.savannah.MM1&hl=da

Apple iOS:

https://apps.apple.com/dk/app/bellini/id1491781100?l=da