Viaplay er en film, TV og sports streaming tjeneste med lidt ekstra i posen. Der er nok mange som kender film og TV tjenesten Netflix, specielt blandt de mere tekniske læsere. Det har længe været populært at benytte diverse tekniske krumspring for at benytte den amerikanske udgave af Netflix. Det er selvfølgelig også spændende, selvom det afskærer alle som ikke er tekniske. Hvis du, som jeg, bare gerne vil have en TV tjeneste som fungerer på et bred udvalg af dimser, så er Viaplay den etablerede spiller på det skandinaviske marked.

Hvis du ikke er så kendt med streaming tjenester så er det indhold som sendes kontinuerligt gennem Internettet til din enhed som f.eks. pc, smartphone eller tablet. Det som adskiller streaming TV fra traditionel TV (som også kaldes lineær TV) er at du selv vælger hvilke serier og film du gerne vil se. Live sport sendes selvfølgelig live så det matcher lineær TV.

Viaplay tablet

Det kritiske med alle former for streaming tjenester er stabilitet og hastighed på din Internet forbindelse. Der er selvfølgelig forskel til kravene for at kunne lytte til musik på Spotify og at streame en film i HD kvalitet på dit TV. Det er ofte sådan, at din hastighed er højere og mere stabil hjemme hvor du har det store TV med behov for en bedre kvalitet og dermed hastighed. Jeg har prøvet Viaplay på en 20M/2M fast forbindelse som typisk giver 12M/1,5M, 4G mobil fra Telia og 3G fra 3. Jeg har også anvendt forskellige enheder som matcher. Derfor er der i hjemmet anvendt en PlayStation 3, mens de to mobile netværk er afprøvet med en tablet og et par smartphones.

På alle enheder anvendes en app som du henter fra den butik som understøttes af din enhed. Viaplay app’en, eller programmet, er tilpasset skærmstørrelsen og funktionaliteten på din enhed. Derfor er der selvfølgelig bedre muligheder for at søge på en tablet end der er på en smartphone. Det er enkelt at gå til og når du først har oprettet dig som kunde på Viaplay’s hjemmeside så benytter du din e-mail og dit kodeord til at logge på app’en. Du kan bruge ét abonnement på op til 5 forskellige enheder, hvilket burde være nok til de fleste husholdninger.

Niclas Ekdahl forklarer

Viaplay app’en findes til Android telefoner og tablet, iPhone, iPad, PlayStation 3, Xbox 360 og indbygget i nyere fjernsyn fra f.eks Samsung og LG. Der understøttes AirPlay så det er muligt at benytte AppleTV sammen med en iPhone/iPad/Mac  til at se film og serier på dit TV. Nu er AppleTV API’et (den grænseflade som anvendes mellem forskellige enheder) ikke det mest fleksible, så der er nogle ting hvor det ikke er muligt at få billede og/eller undertekster via AirPlay. Det er tydeligt markeret på hver enkelt ting hvis der er begrænsninger.

Viaplay tilbyder 3 forskellige pakker: Film som koster 69 kr./måned, film og TV serier til 79 kr./måned og film, TV serier og Live sport til 199 kr./måned. Niclas Ekdahl, forklarende under et interview, at prissætningen skal ses som et supplement til et traditionelt lineært TV abonnement hos en kabel TV udbyder eller f.eks. hos Viasat. Hvis du har Viasat så er Viaplay inkluderet i Viasat abonnementsprisen, så her kan du tale om et gratis supplement eller Top Up som det kaldes. I USA, som længe har haft forskellige streaming tjenester, har hver fjerde husstand NetFlix, uden at det har reduceret antallet af lineære TV abonnementer.

Viaplay smartphone

Det er selvfølgelig interessant at hører fra Niclas hvad der findes af indhold. Niclas forklarede at Viaplay indeholder en stor del af de udsendelser som findes på TV3, TV3 Plus og TV3 Puls. De er alle en del af moderselvskabet Modern Times Group (MTG), som bl.a. også ejer Viasat og Viagame. Alle udsendelser er tekstede på dansk og i modsætningen til andre tjenester så finder du masser af skandinavisk producerede titler og selvfølgelig de meget populære reality shows. Niclas kunne også forklarer at alle nye serien kommer først på Viaplay hvor de efterfølgende sendes på lineær TV. Det samme gør sig gældende for film hvor der kommer mellem 10 og 15 nye film hver måned, hvilket matcher udgivelses frekvensen med Viasat Film. Der finde så f.eks. ABC OnDemand og Warner TV, hvor det er deres program skedulering som anvendes. ABC OnDemand tilbyder alle sæsoner af f.eks. Lost, mens Warner typisk kører 1 sæson af mange serier som f.eks. Ugly Betty og  Desperate House Wifes og efter 6 måneder skifter til efterfølgende sæson. Når alle sæsoner er kørt igennem startes forfra.

Der er jo andre spillere på markedet. Jeg spurgte Niclas hvordan Viaplay har tænkt sig at konkurrer? Vi har tænkt os at konkurrer med hver enkelt udbyder på deres produkt. Det betyder at vi kommer til at vil tilbyde populære TV serier og egenproduktioner før de kommer på lineær TV som HBO, præmierer film som Cmore, og have et stort bibliotek af ældre film og serier som NetFlix. Vi ønsker at have alt tilpasset det danske marked og da det koster omkring $6000 (ca. 35.000 kr.) at lave danske tekster så overstiger dette ofte licensen på mange af de gamle film og serier. Så er der selvfølgelig Live sport hvor vi er de eneste som tilbyder denne mulighed. Så hvis du er til Formel 1, Premier Leaguge eller nogle af de andre sports begivenheder så er Viaplay løsningen.

Spørgelysten som altid

Hvad findes der er begrænsninger? Alle streaming tjenester benytter det som kaldes geoblocking som forhindrer at du kan anvende tjeneste uden for landet grænser. Ja, du kan selvfølgelig anvende en teknisk løsning for at omgå denne selvom Viaplay tilbyder en langt mere effektiv måde at se dine film og serier. Noget som er unikt for Viaplay er mulighed for Download to Go. Her kan du hente lige så meget som din enhed kan gemme. Så savner du din yndlingsserie til toget hvor der ikke er dækning, eller skal du have film til en uge på badeferie i syden, så er Viaplay’s Download to Go din redning. Har du en ustabil Internetforbindelsen så sætter du bare downloads i gang når du går i seng og dagen efter har du nye film og serier. Det er en kæmpe bonus og jeg må give Niclas ret når han siger det er TV Everywhere.

Det er tid til at komme med en samlet vurdering af Viaplay. Teknisk set er det enkelt og let tilgængeligt, og der er masser af indhold for enhver smag. Prissætningen matcher markedet og jeg vil endda sige at der er mere indhold hos Viaplay, end hos konkurrerende  tjenester. Der er stadig indhold som ikke kan fungerer ordentlig med AirPlay og der er også serier og film som ikke kan downloades. Det er irriterende. Samlet så lander Viaplay på et fornem vurdering på 4 og der ikke langt til toppen. Det er en oplagt julegaveidé.

[box_info]Du kan også læse Stream-TV’s anmeldelse af ViaPlay ved at følge linket.[/box_info]

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægHitman Absolution
Næste indlægInjustice Gods Among Us – Deathstroke
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
viaplayDet er tid til at komme med en samlet vurdering af Viaplay. Teknisk set er det enkelt og let tilgængeligt, og der er masser af indhold for enhver smag. Prissætningen matcher markedet og jeg vil endda sige at der er mere indhold hos Viaplay, end hos konkurrerende tjenester. Der er stadig indhold som ikke kan fungerer ordentlig med AirPlay og der er også serier og film som ikke kan downloades. Det er irriterende. Samlet så lander Viaplay på et fornem vurdering på 4 og der ikke langt til toppen. Det er en oplagt julegaveidé.