Vi har haft Zowie’s eSports tastatur Celeritas II mellem hænderne. Kender du ikke Zowie så er det en producent der alene fokuserer på eSport. Zowie startede i 2008 og blev i 2015 købt at BenQ. Unyttig paratviden så står BenQ for Bringing Enjoyment N Quality. Hver gang du ser en professionel CS:GO turnering så er det 80% af tiden en Zowie monitor der står foran spillerne. Det gælder også selvom det faktisk er den anden som er sponsor. Så sætter man bare en kasse uden om som f.eks. på billedet nedenfor.

Denne gang er det Zowie’s Celeritas II tastatur vi kiggere nærmere på. Det første Celeritas tastatur kom i 2009 sammen med EC-serien af mus. Celeritas var på det tidspunkt baseret på mekaniske taster fra Cherry hvor modellen med røde MX Cherry var den mest populære. Den første udgave kom med brune. Det havde de samme features som du i dag finder på langt de fleste gaming tastaturer som f.eks. anti-ghostning og lås af Windows tasten. Celeritas kom også med en funktion til PS2 som kaldes RTR (Real Time Response) som giver mulighed for 4 hastigheder på hvor hurtigt en tast begynder at gentage dens funktion, altså repeterer. Der er normal, 2, 4 og 8 gange hastighed. Det er ikke aktuelt når det tilsluttes USB.

Zowie stoppede produktionen af Celeritas fordi det ikke var muligt at få Cherry til at producerer taster som mødte deres specifikationer. Det viste sig, at taster med elektriske kontakter efter et par års intensiv brug kunne udvikle dobbelt tryk (key chattering eller bare chatter). På professionelt eSport plan er forskellen mellem at være bedst eller at være den bedste taber. Her i 2017 har Zowie Celeritas II ude. Det matcher i udseende det originale tastatur fra 2009 selvom det er en helt anden teknologi.

Strengt taget er lagt de fleste tastaturer mekaniske. Der er en knap som bevæger sig. Der skelnes typisk mellem membran, hvor modstanden du trykker knappen ned med skabes af membranen og en mekanisk hvor der sidder en fjeder som yder modstanden. Den elektriske forbindelse skabes i begge tilfælde ved at to ledninger forbindes. I Celeritas II findes en mekanisk knap som bevæger sig. Modstanden skabes af en stålfjeder. Der er så lige den detalje at registreringen af at knappen er trykket ned sker med optik og ikke ved at to ledninger forbindes. Dermed kommer man ud over slid på kontakten og så eliminerer man dobbelttryk. Den anden fordel er det som kaldes de-bounce som er den tid der går indtil knappen igen kan registrere et anslag. På de optiske taster er tiden 0,03 millisekunder mens den på Cherry MX rød er 5 ms. Bounce er den mekaniske bevægelse når kontakten er sluttet og til den er i ro. Det betyder for dig som gamer at du kan være mere nøjagtigt når du skal peeke med din AWP.

Selvom Zowie ikke kommer med mange tekniske specifikationer så kan man pille en tast ud og ved selvsyn konstaterer at der er at tale om Adomax Flaretech Linear optiske taster. Som du kan se på billedet så er selve hætten i MX format og hver tast er en løs enhed der sidder i en metalramme. Vandringen til anslag er omkring et par millimeter og den samlede vandring er kortere end ved et standardtastatur. Zowie kan have fået produceret en anden model end det Adomax betegner som en Flaretech rød med en trygvægt på 55 gram. Cherry MX rød er 45 gram. Den kortere vandring betyder at du kan trykke hurtigere da det kræver så langt et tryk. Samtidig vil en vægt på 55 gram give tilstrækkeligt modtryk til at du din muskelhukommelse trænes til at kunne trykke hurtigt muligt.

Hvordan er det så at anvende? Hver gang jeg skifter rundt så kræver det en uges tid inden jeg er helt komfortabel med tastaturet. Den første uges tid lavede jeg i kraft af den korte og præcise vandring alt for mange fejltryk. Man skal lige have hænderne til at huske de ikke skal trykke så langt og ikke glide videre til den næste tast. Derefter gik det meget bedre også når jeg spillede. Faktisk lærte jeg hurtigere at vende mig til det præcise tryk in-game end ved almindeligt skrivearbejde. På mit færdighedsniveau er det ikke tastaturet der gør forskellen. Det er mere træning der skal til. Hvis du spiller på højt niveau så er der ingen tvivl om at Celeritas II giver en konkurrencemæssig fordel. Ergonomien og teknikken går op i en højere enhed og tastaturet føles næsten som en forlængende af dig selv.

Zowie Celeritas II er skabt til eSport på højt plan. Til dagligt brug svarer det lidt til at bruge en Formel 1 racer til og fra arbejde. Train like you fight er en passende betegnelse for Zowie Celeritas II. Det er tasturet for dig som leder efter de sidste millisekunder og for alle andre fjerner det tvivlen om det er dig eller udstyret der er det svage led.

Tak til Zowie og BenQ for at gøre denne anmeldelse mulig.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægSpil Need for Speed Payback allerede nu
Næste indlægCreative Halo anmeldelse
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
zowie-celeritas-ii-anmeldelseZowie Celeritas II er skabt til eSport på højt plan. Til dagligt brug svarer det lidt til at bruge en Formel 1 racer til og fra arbejde. Train like you fight er en passende betegnelse for Zowie Celeritas II. Det er tasturet for dig som leder efter de sidste millisekunder og for alle andre fjerner det tvivlen om det er dig eller udstyret der er det svage led.