Flere og flere computerspil indeholder elementer, der læner sig faretruende tæt op ad gambling. Det er en bekymrende udvikling med en spilindustri i voldsom vækst. Derfor har Center for Ludomani fået udviklet et gratis undervisningsforløb til alle landets grundskoler.

96% af alle danske drenge gamer, og spilindustriens årlige omsætning overgår nu både film- og musikindustriens samlede omsætning. Der er derfor ingen tvivl om, at gaming er kommet for at blive. Og selvom gaming er sjovt og lærerigt, så indeholder flere og flere computerspil elementer, der læner sig faretruende tæt op ad gambling.

Det er især de såkaldte loot boxes, hvor man i et spil køber en virtuel kasse, der indeholder tilfældige genstande i form af våben, figurer, udklædning og lignende, som kan være problematiske. Uforudsigeligheden og håbet om en bestemt genstand
kan have stor emotionel værdi for spillerne, og det gør, at loot boxes læner sig op af gambling, konstaterer Center for Ludomanis forebyggelseschef, Lars Hausted.

”Vi kan se, at der i nogle af verdens mest populære computerspil er loot boxes, der er decideret gambling. Og selvom det er sjovt at game, så er vi bekymrede for, at de her loot boxes kan være med til at skubbe flere børn i en meget uhensigtsmæssig retning. Derfor er det vigtigt, at børnene bliver klar over, hvornår noget er sjovt, fordi det er et spil, og hvornår det er sjovt, fordi det er gambling,” siger Lars Hausted.

Børn skal kunne skelne
Center for Ludomani har i samarbejde med Lindhart & Ringhofs undervisningsforlag, Alinea, udarbejdet undervisningsforløbet ’Gaming eller gambling?’ for 4.-6. klassetrin, der skal lære skolebørn at kende forskel på gaming og gambling.

”Vi er begyndt at blive kontaktet af forældre, der er bekymrede for deres børns adfærd i forbindelse med computerspil, og det skal vi naturligvis tage alvorligt. Derfor har vi fået udviklet undervisningsforløbet,” siger Lars Hausted og fortsætter:

”Langt de fleste spiller computer på en fornuftig måde, men det er vigtigt, at børnene lærer at kende forskel på, hvad der er sjov og harmløs gaming, og hvad der er gambling.”

Forbudt i Holland og Belgien
I Holland og Belgien er loot boxes i f.eks. det populære fodboldspil FIFA ulovlige. Simpelthen, fordi man vurderer, at det er gambling til børn. Et forbud er ikke nødvendigvis vejen Center for Ludomani ønsker, men bedre information til børn i et legende og let format.

I læringsforløbet, som udkommer 30. september, får skolebørn mulighed for at spille sig frem til viden om gaming og gambling. Derudover får børnene redskaber til at forklare deres forældre, hvorfor det er sjovt at game.

”Vi er ikke ude på at få børnene til at holde op med at game. Jeg gamer selv. Målet er at få børnene til at være kritiske, når de får et nyt spil i hænderne,” siger Lars Hausted.

Om ”Gaming eller gambling?”
Undervisningsforløbet ”Gaming eller gambling?” stilles gratis til rådighed for alle landets skoler fra den 30. september 2020.

Det er et tværfagligt forløb i fagene dansk og teknologiforståelse, som er udarbejdet til eleverne på 4.-6. klassetrin. Klassetrinene er valgt, fordi det typisk er i den aldersgruppe, at børnene får deres egne devices for første gang.

Materialet er udviklet af Center for Ludomani og Forlaget Alinea.

Om loot boxes
Loot boxes er i mange forskellige slags spil. Et eksempel på en loot box er i det populære fodboldspil FIFA, hvis nyeste udgave, FIFA 21, udkommer i starten af oktober. I FIFA’s Ultimate Team-funktion (FUT) køber brugeren en pakke med fodboldspiller-kort i forhåbningen om, at der i pakken er en Messi eller Ronaldo.

Det kan både være underholdende og spændende at åbne loot boxes, og muligheden for den uforudsigelige gevinst minder på mange måder om det at spille på eksempelvis roulette. Det betyder også, at man kan blive så grebet af lysten til at åbne loot boxes, at man bruger flere penge eller mere tid, end man egentlig har lyst til, fordi man får et dopaminkick.

Electronic Arts, der udgiver FIFA, omsatte for $1,49 mia. i 2019 på deres Ultimate Team-funktioner på alle deres sportsspil. Ultimate Team udgør dermed over en fjerdedel af Electronic Arts samlede omsætning på $5,5 mia.

Om Center for Ludomani
Center for Ludomani er etableret i 1992 og arbejder med forebyggelse og behandling af ludomani.

Om Forlaget Alinea
Alinea udgiver digitale og analoge læremidler og er Danmarks største forlag indenfor grundskoleområdet. Forlaget er en del af Egmont og bor i København sammen med Egmonts øvrige forlag, der blandt andre tæller Lindhardt og Ringhof, Saga og Akademisk Forlag.