Forsvaret vurderer, at der i fremtiden vil være flere job og uddannelser, hvor garvede computerspillere med overvejende sandsynlighed vil være en interessant målgruppe. De erfarer, at computerspil styrker en spillers evne til at kunne håndtere flere situationer på samme tid, alt imens de har stor strategisk sans og tænker flere træk forud. Derfor går Forsvarets Rekruttering også målrettet efter erfarne gamere i deres aktuelle kampagne for flyvelederuddannelsen.   

Flyvelederuddannelsen er en af de sværeste uddannelser at blive optaget på i Forsvaret, da det er en relativ lille del af befolkningen, der har de særlige evner, der kræves for at bestride jobbet som flyveleder. Dog har det vist sig, at især garvede gamere besidder evnen til at multitaske og har den rumlige intelligens, der kræves for at slippe igennem nåleøjet.

”Kun mellem 5-10% af befolkningen har evnerne til at klare opgaven. Når vi afprøver ansøgere til uddannelsen, fokuserer vi blandt andet på rumlig intelligens, strategisk sans, hurtig reaktionsevne og evnen til at holde et roligt overblik selv under stærkt pres – og det er blandt andet evner, som er afgørende, når man spiller krævende computerspil” udtaler psykolog Jimmi Andreasen fra Selektionssektionen i FPS  

Digitalisering ændrer attraktive kvalifikationer

Forsvaret oplever i dag en større grad af digitalisering, hvor soldater eksempelvis i højere grad skal holde overblik over egne og fjendtlige styrker via en tablet. Der vil i fremtiden således fokuseres på soldater med særlige evner bag computerne, som vil føre soldaterne på slagmarken. Der bliver behov for dronepiloter, der kan fjernstyre disse fra en computerenhed, og de nye F-35 kampfly er så højteknologiske, at det stort set er en computer, man sidder i. Derfor er gamere blevet et strategisk fokusområde, når Forsvaret rekrutterer til udvalgte uddannelser.

”Vi erfarer, at gamere ofte har evnen til at holde et godt overblik og hurtigt kan flytte opmærksomheden uden at miste fokus. De har en hurtig reaktions- og beslutningsevne, de kan samarbejde, koordinere, visualisere og så er de opmærksomme på ændringer og har en udvidet rumlig orientering.” siger Ronny B. Vossen, specialkonsulent ved Forsvarets Rekruttering.

De fremtidige danske luftrumskontrollører

Hvis man først er kommet igennem nåleøjet og gennemfører en flyvelederuddannelse i Forsvaret, venter der en attraktiv løn og ansvar.

”Som flyveleder får du løn under uddannelse, og en startløn på 40.000 kr. om måneden efter endt uddannelse, der efter nogle år kan stige til det dobbelte. Du får et helt særligt ansvar for flyvesikkerheden og løser opgaverne samlet i et team – og så er du garanteret en vinduesplads med udsigt”, udtaler Ronny B. Vossen.

Ansøgningsfristen for at booke afprøvning som flyveleder er 11. februar 2019. 

Om Forsvarets flyvelederuddannelse:

En flyveleder kontrollerer luftrummet og hjælper med at styre lufttrafikken fra landjorden. Som færdiguddannet flyveleder bliver man en del af et vagthold enten i tårnet på en flyvestation eller i kontrolcentralen i Kastrup, hvor man samarbejder med både civile og udenlandske kollegaer.

Uddannelsen kræver, at man både gennemfører den traditionelle sergentuddannelse, og at man yderligere specialiserer sig som flyveleder. Uddannelsen er identisk med uddannelsen til civil flyveleder, så man har efterfølgende mulighed for at søge flyvelederstillinger i Danmark og udlandet.