Vi var med på Ubisofts preview event hvor vi spillede Immortals Fenyx Rising og nu er vi klar med en anmeldelse. Hvis du har læst previewet så har du en rimelig idé om hvad det er for et spil. Det er ikke særligt tit vi ser nyt Intellectual Proporety, IP eller på dansk et nyt spil univers. Mange gange så er det mest varianter af allerede eksisterende succeser uden at tilføre noget egentligt nyt. I min bog så lander Immortals Fenyx Rising i en kategori hvor det både er nyt og samtidig noget velkendt.

Immortals Fenyx Rising er et tredje persons action adventurespil som desuden har en række role playing games (RPG) elementer. RPG baserer sig på at du hele tiden optjener erfaring og dermed får flere og bedre evner. Der er også en mulighed for at skabe forskellige former for magiske drikke og finde våben og rustning som er bedre eller bare passer dig bedre. Det har Immortals Fenyx Rising i det som jeg vil kalde en light version. Det er stort nok til at være meningsfyldt og ikke så kompliceret at det bliver micro management af gear. Hvem gider bruge mere tid i menuer end i selve spillet? Action adventuren delen betyder at du skal udforske samtidig med at du bliver udfordret til kamp for at overleve og komme videre. Det eneste jeg så ikke har forklaret er hvorfor jeg mener det både er nyt og gammelt. Det gamle stammer fra elementer som Nintendo har forfinet, som i Zelda Breath of the Wild, men som savnes på andre platforme. Det nye er hvordan Immortals Fenyx Rising tager inspiration fra lige dette spil og laver det til helt sit eget.

Det kræver så et helt særligt talent at slippe godt fra at tage et velfungerende koncept fra en anden og på samme tid gøre det til en unik oplevelse. Det synes jeg er lykkes for Ubisoft med deres Quebec studie i førersædet. De har anvendt den Gyldne Ø som deres univers hvor 4 af oldtidens græske guder er blevet fanget af den onde titan Typhon. Det bliver din opgave at udforske og nedkæmpe de mange monstre for at sætte Afrodite, Athena, Ares og Hefaistos fri. Du bliver som vi har beskrevet i preview’et styret igennem den første del af eventyret. Når du ført har nået det første store tempel som også er udgangspunktet for dine eventyr så slipper Ubisoft fuldstændigt tøjlerne. Dermed er der fri leg i alt hvad du ønsker. Uanset hvor du ønsker at rejse så står det dig frit for. Der er bare lige den hage at du ikke nødvendigvis kan klare opgaven der dukker op. Du kommer ofte til at træde et skridt tilbage og udforske mindre krævende områder indtil du er klar til de lidt større udfordringer.

Det gælder både hvor meget helbred du har. Den skade du kan give med dine våben. Og så en af de helt store den udholdenhed (stamina) du har opnået. Der er masser af områder hvor det kræver du enten har samlet utroligt mange blå svampe eller har opgraderet din udholdenhed for at du kan komme frem. Det gælder både når du klatrer, flyver med Dædalus’ vinger eller kæmper mod de mange monstre. Det er en meget unik (læs modig) tilgang i en verden hvor millenium snowflakes gerne vil have alting serveret på et sølvfad. Den kræver også for en OK boomer som mig en lidt anden tilgangsvinkel fordi det er game mekanik jeg typisk forbinder med titler som Demon’s Soul, Bloodborne eller tilsvarende. Uden dog at være helt så nådesløse. Du skal forvente at se billedet med en stor grinende Typhon nogle gange når du uhjælpeligt er død. Det er ikke så slemt for du bliver genoplivet tæt ved sidste aktivitet så du får chancen for at give den et nyt forsøg.

Ud over kampene så er det masser af gåder som skal løses gennem spillet. De er delt i tre sværhedsgrader og er nogle gange ”bare” en gåde mens der også kan være fjender du skal nedkæmpe. Du får undervejs flere og flere evner, også nogle med et guddommeligt skær, som hjælper dig gennem de mest krævende udfordringer. Det betyder bl.a. en række af de store og tidskrævende boss kampe. Her er det ikke tilstrækkeligt at slå på tæven. Det kræver du udnytter dine forskellige evner både i forhold til forsvar og angreb. Dit bedste kort i mange encounters er at bruge dit forsvar og undvige de angreb du ikke kan blokere. Så kan du hurtigt give lidt velanrettet skade for igen at være lidt forsigtig til næste omgang. Det gælder om at have nok eliksirer med ind i arenaen for at være den sidste overlevende. Det er en stor tilfredsstillelse når det lykkes.

Jeg synes også at de to historiefortællere leverer et skævt og underholdende supplement til Fenyx lidelser og succeser. Sjældent har jeg mødt en så selviscenesættende person som Zeus og en så ligeglad fortæller som Prometheus. Det er mega skægt selvom det kræver du er nogenlunde til engelsk samtidig med at du har en forståelse for oldtidens græske guder, deres historier og indbyrdes stridigheder. Spiller du med en lidt yngre så er der mulighed for at genopfriske nogle af de bedste tidløse eventyr som er en værdifuld dannelses ballast i en verden hvor alt mest handler om den personlige succes uanset hvem du er nødt til at træde på. Jeg er ikke klar over om det er tiltænkt eller ej men accenten har for mig et russisk udtryk selvom det nok bare er skabt af for mange timer med russere i CS:GO. Det er med til at give Immortals Fenyx Rising karakter.

Immortals Fenyx Rising er et friskt pust i action adventurekategorien. Det er udfordrende og underholdende. Det trækker nogle af open world elementer lige til den grænse hvor jeg synes det mere bliver en pligt end lyst at samle forsyninger for at blive klar til næste udfordring. Det ændrer dog ikke særligt ved den samlede vurdering hvor der er masser af timers underholdning i et lyst og farverigt univers.

Billeder og video er fra PlayStation 5. Tak til Ubisoft for at gøre denne anmeldelse mulig.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægSaGa Frontier Remastered annonceret
Næste indlægRazer & BAPE med eksklusiv ‘A Gaming Ape’ serie
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC & PS5. Nyt legetøj leger bedst, så det bliver til mange forskellige spil på flere forskellige platforme. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS:GO og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.