NVIDIA har RTX 4000 serien af GPU chipsettet ude og det betyder at der kommer nye grafikkort. Modsat sidst vi fik nye GPU’er hvor de mindre og billigere GPU’er blev sat i omløb først, så har NVIDIA denne gang valgt at starte med de kraftigste af slagsen. Vi har været heldige at have MSI’s GeForce RTX 4090 Suprim X mellem hænderne. Det er selvfølgelig baseret på NVIDIA’s Ada Lovelace serie af GPU’er. Som du kan se nedenfor, så bliver det præsenteret flot og kommer endda med sin egen musemåtte.

MSI GeForce RTX 4090 Suprim X er noget af en fætter. Det vejer lige omkring 2,4kg og med sine 14 cm i bredden optager den 4 slots i din maskine. Du skal bruge mindst 34 cm i længden for at det kan være der. Den anvender det nye 12+4 pin ATX 12VHPWR som er designet til at kunne trække op til 600W. Bare rolig, MSI har et adapterkabel med i kassen så du kan anvendes 4 stk. 8-pins PCIe power stik. Da testmaskinen er udstyret med en helt almindelig 750W Corsair strømforsyning så måtte jeg sætte et ekstra sæt kabler i for at få tilstrækkelig strøm til kortet. Den kan køre med kun 3 men hvorfor tage chancen når jeg har 4 ledige.

Jeg fjernede selvfølgelig det RTX2080 kort som sad i maskinen. Da der ikke er andre kort i mit NZXT H510i ATX mid-tower tænkte jeg det ville være en smal sag at monterer. Sådan skulle det så ikke lige gå. MSI GeForce RTX 4090 Suprim X er med sine 34 cm så langt at det ikke kan være der samtidig med vandkølingen til CPU’en. Ja ikke hele vandkølingen bare den ene blæser som du kan se på billedet under. Så den måtte lige lade livet mens vi legede med 4090. Går du med tanker om at opgraderer så se lige hvad der er plads til i dit kabinet. Det kan være du skal finde en anden placering til din CPU køler. Nogle kabinetter har chassisdele som dikterer den maksimale længde af et PCI-kort, så mål efter eller kontroller leverandørens specifikationer for maksimal størrelse af et kort. Bortset fra denne fysiske udfordring så er det uproblematisk at monterer kortet. Jeg vil anbefale at du anvender aflastningsbøjle i en fast installation. Jeg valgte at have kabinettet liggende ned mens jeg afprøvede kortet.

Med de fysiske udfordringer løst så var det bare om at få driveren installeret. Det letteste er at anvende GeForce Experience. Den detekterer selv kortet og giver dig adgang til den seneste game-ready driver. Det er uden problemer og medmindre du har nogle specielle krav, så er det enkleste at bruge ekspresinstallationen. Kortet har to BIOS opsætninger, hvor jeg har anvendt ”silent” som giver en mindre aggressiv køling end ”gaming” så hurtigere kører blæserne op i omdrejninger. Husk at kortet allerede er overclocket med sine 2625MHz så i forhold til ydelse så har MSI fra deres side gjort hvad de kan for at presse mest muligt ud af chipsettet. Jeg har også hold mig til at afprøve med en opløsning på 1440p (2560×1440) selvom kortet let klarer 4K (3840×2160). Kigger du på Steams hardware oversigt så står gode gamle 1080p stadig for 65%, mens 1440p er vokset til 13%. Ud af de millioner af spillere som Steam samler hardware data fra så har kun 2% en monitor der kan køre 4K (Oktober 2022).

Der er flere forskellige måder at vurderer et grafikkort. Man kan tage den helt klassiske tilgang og måle alt mellem himmel og jord. Det giver en god indsigt i hvordan de forskellige tekniske elementer i et kort fungerer. Jeg har valgt at tage et par spil og se på hvad der kan ydes i den bedste indstilling. Valget faldt på God of War (PC-udgaven fra starten af året ikke det nye Ragnarok) og Doom Eterrnal (fra 2020). Det er repræsentativt for hvad der kan præsteres af en moderne spilmotor. God of War er et action adventure der har et bredt spekter af intensitet. Der findes dele hvor du udforsker og løser gåder hvor er er tid til at betragte omgivelserne og så intent action hvor du skal kæmpe mod monstre og alt bevæger sig. Doom Eternal er på den anden side hæsblæsende action hele tiden med masser af ting som bevæger sig i et helt afsindigt tempo. Begge kan standard sætte til kvaliteten Ultra.

God of War præsenteres rigtigt flot. De forskellige miljøer virker levende med masser af detaljer. Lys og skygger fungerer enestående med en detaljeringsgrad så det virker fotorealistisk. Det fastholdes gennem action sekvenserne af den DirectX 11 baserede spilmotor som Jetpack Interactive anvender i GoW. Jeg har på skærmen haft den indbyggede FPS tæller aktiveret. Den rammer lavere end hvis du måler direkte fordi en del frames ”spildes” når der anvendes G-sync. Jeg oplever aldrig mindre end 120 fps og som maks rammer GoW omkring 160. Det må siges at være godkendt i kvaliteten Ultra. Doom Eternal er samme historie selvom den Vulcan baserede spilmotoren id Tech 7 har et par år på bagen. Den rammer ikke under 180 fps på noget tidspunkt. Begge dele synes jeg er imponerende. Ja du kan tune en maskine så den yder endnu mere for jeg har set Doom Eternal med over 400 fps på et 4090. Det er ikke grafikkortet der er det svage led. Det er alt muligt andet i den arkitektur der skal hente data nede fra disken gennem CPU og RAM helt frem til MSI GeForce RTX 4090 Suprim X. Så gennem hele testen forbliver kortet lydløst selvom varmen langsomt stiger op fra kabinettet.

MSI GeForce RTX 4090 Suprim X er det hurtigste grafikkort jeg har haft mellem hænderne. Det leverer varen og specielt version 3 af DLSS (Forstå dit grafikkort) er med til at skabe en forskel med de spil som tilbyder det. Jeg er imponeret over hvor lydløs MSI har formået at få kortet. Du skal være opmærksom på den fysiske størrelse og strømforbruget ved tomgang. MSI GeForce RTX 4090 Suprim X er i sandhed suprim.

Tak til MSI for at gøre denne anmeldelse mulig.

Test maskine:

  • Kabinet          NZXT H510i med Corsair 750W RM750x v2 80 Plus Gold
  • Bundkort       GIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI
  • CPU              Intel Core i9-9900K @ 3,6GHz
  • Køling           GamerStorm Captain 240EX RGB White Liquid CPU Cooler
  • RAM             Corsair V RGB PRO 16GB DDR4, 3200MHz
  • Boot disk       SSD 500GB Samsung 970 Evo M.2 NVMe PCIe 3.0 x 4
  • Data disk       Seagate FireCuda SSHD 2TB SATA III 64MB + 8GB Flash
  • Monitor          Samsung Odyssey C27G7 27″
  • OS                Windows 10 Pro