NEATGEAR er aktuelle med deres Nighthawk XR1000 router baseret på en AX5400 platform bygget omkring Broadcom BCM6750 2×2 Wi-Fi 6 System on a Chip (SoC). Der er desuden en BCM43684 i en 4×4 konfiguration til 5GHz båndet som understøtter op til 4804Mbps. De fire Gigabit LAN porte og den ene WAN-port styres af en BCM6750. Så det er hardware og arkitektur fra øverste hylde.

Det er så temmelig lige meget hvis der ikke findes en ordentlig styring af hele herligheden. Her har XR1000 DumaOS 3.0 som er den seneste udgave. Det var NetDuma der for nogle år tilbage kom et helt nyt paradigme for router software. Der er simpelthen en tid før DumaOS og så en tid efter. Ja vi var med på NetDuma R1 da den dukkede op. Den største udfordring for NetDuma var på dette tidspunkt begrænsningerne i hardwaren. Efter samarbejdet med NETGEAR om bl.a. forgængeren XR500 så er der blevet meget mere CPU og RAM kapacitet til rådighed. Dermed er der blevet plads til mange flere funktioner. Her er XR1000 toppen af poppen.

Det er enkelt at sætte det lille hightech vidunder op. Du monterer de forskellige antenner. Læg mærke til at hver har et nummer som skal matches med det tilsvarende nummer på routeren. Hvis det er første gang du går i krig med at udskifte de forholdsvis primitive routere som hører med en standard Internet forbindelse, så skal du sætte din operatør enhed i pass-through mode eller bridge mode. Den skal nemlig ikke bruges til andet end at give forbindelsen til XR1000. Så sætter du et Ethernet kabel mellem din operatør router og XR1000. Derefter kan du hurtigt konfigurer enheden op med NETGEAR Nighthawk app’en. Via QR-koden på routeren kan du få alle informationer med over og som altid få opdateret til seneste udgave af softwaren. Du kan fortsætte med app’en men jeg foretrækker langt en browser så jeg bruger den grafiske brugerflade i routeren.

Der er selvfølgelig alle de sædvanlige detaljer omkring trådløst netværk hvor der også findes mulighed for at lave et gæstenetværk så du kan holde båndbredde til dem som findes i husstanden uden at afsløre kodeordet. Det er en router med Wi-Fi 6 (802.11ax) så du er dækket ind i et pænt stykke ude i fremtiden. Det er ikke mange enheder her i husholdningen som understøtter Wi-Fi 6, ja faktisk så er det kun min PlayStation 5. Hvis du gerne vil have det så gnidningsløst som muligt kan du vælge samme SSID (netværksnavn) og kodeord til alle Wi-Fi netværk du sætter op og så lade routeren vælge det som giver den bedste forbindelse. Foretrækker du en mere hands-on styring så kan du vælge et forskelligt netværks navn til hver enkelt. Det er helt op til dig. XR1000 er fleksibel. Der er mange andre indstillinger som den kyndige kan vælge at skrue på indtil du har en opsætning som passer lige dit behov. Jeg har primært interesseret mig for det som er gaming relateret.

Her synes jeg igen der er sket en markant udvikling. Uden at komplicere grænsefladen så kan du f.eks. i Geo-Filteret vælge et område som en polygon, så det ikke længere bare er en cirkel. Dermed giver det dig en bedre kontrol over hvem du kommer til at spille sammen med. Vil du skære Storbritannien fra fordi de ikke længere vil være med i EU ja så er dette en smal sag. Der er også en større opdatering til Quality of Service området. Nu kan du prioritere forskellige services i stedet for alene at styre båndbredde til hver enhed. Dermed har du lettere ved at sikre dit livestream og din gaming hver i sær får den båndbredde der er nødvendig for at du får det bedste resultat. Noget jeg selv har anvendt i forbindelse med fejl eller problemer er Connection Benchmark. Her får du et live billede af hvordan din Internet operatør yder. Det gælder både de klassiske Key Performance Indikatorer (KPI’er) som upload/download og så selvfølgelig hvilket ping du kan opnå. Det giver et super overblik. Både med og uden load.

Der er mange andre funktion i XR1000 og DumaOS 3.0. Så hvis du for alvor er seriøs omkring opsætningen af din router så den passer til dit gaming behov, så vil jeg anbefale at du kører de forskellige guidede tours igennem. Jeg har som udgangspunkt sagt nej tak, og går op på spørgsmålstegnet øverst i den mørkerøde linje for at tage de guidede tours jeg er interesseret i. Ovenfor finder du spørgsmålstegnet efter Connection Benchmark. Dermed kan jeg i ro og mag gå de forskellige funktioner igennem når jeg vælger et nyt område at optimere. Det er vigtigt du ikke ændrer for meget af gangen for så mister du overblikket over hvad der virker. Det er også derfor det tager lidt tid at komme gennem en anmeldelse af et produkt der kan så meget som NETGEAR Nighthawk XR1000. Jeg optimerer et område af gangen. Spiller nogle dage for at se effekten. Justerer lidt og går så videre til næste område. Så ender jeg efter nogle uger med en top tunet opsætning der matcher lige mit behov. Dermed har jeg også en glimrende udgangspunkt for at vurdere både nye elementer og funktionaliteten af hvert enkelt område.

NETGEAR Nighthawk XR1000 er et formidabelt match af hardware og software. Det eneste jeg savner er Multi-Gig Ethernet så en NAS f.eks. kunne opkobles med 5Gb. (Multi-Gig er understøttelse af 100Mpbs, 1Gbps, 2,5Gbps og 5Gbps.) Eller alternativt link aggregering hvor du bruger flere LAN porte mellem samme enhed. Ja jeg ved det er lidt specielle funktioner at ønske. Nu er XR1000 et produkt helt i toppen så jeg stiller krav. Når jeg kigger på gennemstrømningen, altså hvor hurtigt routeren er, så rammer den helt i top. Har du en fiber ind i hjemmet så er XR1000 det helt rigtige valg. NETGEAR Nighthawk XR1000 er den bedste gaming router på markedet.

Tak til NETGEAR og DigitalPR for at gøre denne anmeldelse mulig.