Det er lige oppe over at de første PlayStation 5 rammer i Danmark. Vi har allerede haft fornøjelse gennem de seneste uger hvor vi har taget livtag med den konsol der kommer til at forme spiloplevelsen for rigtige mange. Derfor har vi samlet tips så du kan få det bedste ud af din anskaffelse. Det betyder også at vi har haft gang i rigtigt mange ting. Kontoret har være fyldt med udstyr for at komme helt ud i hjørnerne. Jeg vil anbefale at du følger den vejledning som er med PlayStation 5. Den hjælper dig gennem den indledende indstilling så du kommer på nettet og får logget på. Du kan altid ændre de valg du foretager på et senere tidspunkt.

Har du en PlayStation 4 så kan du overføre dine spil til PlayStation 5. Inden du går i gang så skal du være logget ind på din PS4. Jeg vil også anbefale at du synkroniserer dine trofæinformationer med PSN. Det gør du ved at trykke på Options knappen på kontrolleren mens du ser dine trofæer. For at overføre dine spil skal både PS4 og PS5 være på samme netværk. Hvis du kan få begge forbundet med kabel til din router er det bedst. Det giver bare den hurtigste overførsel. Den anden mulighed er at forbinde til samme trådløse netværks og så forbinde de to konsoller med et Ethernet kabel. (Der var sikker et med din Internet router). Så er det om at vælge Tandhjulet øverst (Indstillinger)->System->Systemsoftware og så punktet Dataoverførsel. Du vælger fortsæt og så følger du vejledningen på skærmen. Du behøver ikke at have en skærm tilsluttet PS4. Det eneste du skal på PS4 er at holde Power knappen inden når du bliver bedt om det. Husk at du altid kan hente dine Save Games direkte fra PS+ Cloud hvis du ikke ønsker at overføre dine spil men gerne vil downloade dem du ønsker at spille individuelt. Jeg har brugt en Netgear Nighthawk XR1000 router som kan forbinde med 1000 Mbit og her tog det omkring en time at overføre de spil jeg ønskede.

Det næste jeg synes du skal kigge på er dine privatlivsindstillinger. Det kaldes Fortrolighed og det finder du under punktet ”Brugere og konti”. Sony har valgt at gøre dette enkelt ved at give dig muligheden for at vælge mellem forskellige faste profiler. Det vælger du under ”Juster indstillinger for personlige oplysninger ved at vælge en profil”. Se hvad du synes passer bedst til dig. Min er “Social og åben”. Når du har valgt en profil kan du så tilpasse de indstillinger du gerne vil have anderledes i punktet ”Se og tilpas dine indstillinger for personlige oplysninger”.  Her får du den omfattende liste hvor der til hvert enkelt punkt er flere muligheder. Som alt andet kan du altid genbesøge indstillingerne hvis du gerne vil have noget andet. Kig også punkter omkring dataindsamling igennem og tilpas til dine ønsker. ”Tilknyt til andre tjenester” er Twitter, Twitch, YouTube og Spotify så du kan bruge tjenesterne ude at skulle logge på hver gang.

Så har du de mest basale indstillinger på plads. Så synes jeg du kan kigge på din profil. Den vælger du øverst og den giver dig med det samme et overblik over dine trofæer, anerkendelser, spil og venner.

Vælger du Spil så får du en oversigt over dine seneste spillede spil og som noget nyt kan du se hvor mange timer du har brugt på det enkelte. Tid er også opsamlet for dine aktiviteter på PlayStation 4, så derfor får jeg 1652 timer (eller 69 dage!!) total på Destiny 2. Nå vi bladre hurtigt videre.

Husk at der på oversigten var var et punkt hvor der stod ”Anerkendelser” (det kaldes Accolades på engelsk). Det er nyt på PlayStation 5. Når du har spillet sammen med andre i multiplayer så har du mulighed for at give dem en anerkendelse. Du kan anerkende dem for at være hjælpsomme, imødekommende eller vise sportsånd. Du kan give én anerkendelse pr. kamp og du kan ikke give den til nogen på din venneliste. I Call of Duty Black Ops Cold War så trykkes højre pind ned for at vælge spillere og anerkendelsen. Det er meget diskret vist nederst med “R3 Give Accolade”. Så den spiller som gider genoplive mig når jeg er downet i Zombies får altid en hjælpsomheds anerkendelse. Jeg synes det fedt man kan give en anerkendelse til spillere jeg slet ikke kender og som gør det sjovere at spille.

På blærerøvs siden så er PlayStation 5 igen klar til at hjælpe med at puste mit (i forvejen alt for store ego) endnu mere op. Læste du anmeldelse af Astro’s Playroom så ved du at PS5 kan optage 15 eller 30 sekunders video op til at et trofæ popper. Du kan i ”Udsendelser” vælge om du vil gemme skærmbillede og/eller video og hvor langt klippet skal være. Det skal nok give dig masser af sjov når du skal lave dine egen videoer.

En anden ting jeg synes du skal forbi, er det som i gamle dage var share funktionen og som nu er “Oprettelsesknappen”. Den var forholdsvis invasiv fordi du stoppede spillet for at vælge hvad ud gerne ville. Det er nu erstattet af en noget mere smart funktionalitet. Trykker du en gang på Share får du en lille menu i bunden af skærmen hvor du kan vælge at gemme et skærmbillede, et videoklip eller starte en live udsendelse. Videoklip kan nu være lige så lange som du ønsker og ikke bare de seneste 15 minutter som på PS4. Du kan så vælge funktion af share knappen. Holder du knappen nede så tages automatisk et skærmbillede og trykker du to gange hurtigt efter hinanden gemmer den et videoklip i den længde du har forudbestemt. Du kan vælge hvor langt din standard skal være i menuen hvis du ikker er tilfreds med 5 minutter. Super elegant. Det er en smule svært er at time et skærmbillede fordi dit spil ikke længere fryses. Det kunne måske være en indstilling i en fremtidig opdatering eller også er det bare mig der nogle gange vil tage et helt specielt skærmbillede.

Når vi er inde på det med video så husk at downloade ShareFactory. Det er gratis og i forhold til at det findes på en konsol så er det forbavsende velfungerende med masser af spændende funktioner til at lave sjove videoklip og guides. Det er bare om at komme i gang med at skabe.

Du har i DualSense en indbygget mikrofon. Den kan du mute direkte på kontrolleren med den lille klare knap som så lyser gult. Som standard så er mikrofonen åben når du starter PlayStation 5. Det kan være en idé at sætte den til af være slukket når du starter konsollen. Så undgår du at sende alt hvad der foregår i hjemme ud til det store internet. Du finder indstillingen under Lyd. Jeg har sat en Razer Seiren Mini til bare for at få bedre lyd. Den kan du mute og un-mute ved at trykke én gang på PS tasten og så vælge mikrofonen på menuen.

Nå vi nu lige er forbi kontrolleren så kan du med fordel tage en tur forbi denne opsætning for at tilpasse lydstyrken på den indbyggede højtaler og se om resten af indstillingerne passer dig. DualSense kontrolleren er helt enestående og meget undervurderet. Du kan læse mere om hvad vi synes om den i Astro’s Playroom anmeldelsen og vi kommer også ind på den i vores Call of Duty Black Ops Cold War anmeldelse.

Når vi er i gang med at kontrollerer indstillinger, så se hvad der sker når du har sat PlayStation 5 på pause. Jeg vil anbefale at du sætter indstillinger som vist. Så får du ladet din DualSense når den er sat til.

Du kan også via app’en købe og starte download af nye spil. Det kræver du har PS app’en til din mobil eller tablet. Den er blevet væsentligt forbedret og kan nu både tilgå butikken samtidig med at du kan se nyheder fra PlayStation Blog og chattene med alle på din venneliste.

Sony har lagt ganske stor vægt på 3D Audio som er indbygget i PlayStation 5. Jeg synes det er rigtigt velfungerende og matcher det jeg kender fra PC i bl.a. CS:GO hvor jeg let kan pin pointe hvor lyden kommer fra. Det eneste det kræver er at du får lyden gennem et par hovedtelefoner. Så snart det kører gennem HDMI til dit TV forsvinder 3D effekten. Vi har spillet en del med QPAD QH-700 som vi også har anmeldt og med et par store drivere (50 mm eller større) så får du en indlevende oplevelse med et stort og dynamisk lydbillede. Du kan vælge forskellige opsætninger af 3D lyd så det passer til dig.

Der er masser af forskellige indstillinger rundt omkring i systemet. Dette er dem jeg har valgt at fermhæve. I vores PlayStation 5 anmeldelse finder du også et par andre indstillinger som du også kan tage et kig på. Der er rigtigt meget hvor du kan vælge hvordan du foretrækker at spille og dermed komme i gang med nye spil endnu hurtigere og med mindre spildtid. Den sidste ting du skal være opmærksom på er at mange spil både kommer i PlayStation 4 udgaver og PlayStation 5 udgaver. Jeg har spillet Call of Duty Black Ops Cold War igennem både i den PS4 kompatible version og så efterfølgende i den optimerede PS5 udgave. Det var fordi jeg ikke lige var opmærksom på at det skulle vælges specielt. Du vælger udgaven ved at stå på spilikonen, trykke på options knappen, vælge Spilversion og så vælge den du gerne vil spille.

Vi har afprøvet THRUSTMASTER Joystick T-FLIGHT HOTAS 4 sammen med Star Wars Squadron, Nacon Revolution Pro Controller 2 med flere spil, ADATA SE800 ekstern SSD USB3.1 Gen.2 drev til at spille Resident Evil VII, Netgear Nighthawk XR1000 til at flytte spil fra PS4 til PS5 og til både download og multiplayer med Wi-Fi 6 og med kabel, Razer Seiren Mini som in-game kommunikation og til hygge party chat, SteelSeries Arctis 1 Wireless og QPAD QH-700 headsettet for at få den fulde udnyttelse af 3D Audio. Derud over har vi anvendt app’en fra en tablet til både at browse spil og indkøbe nye. Så ud over at alt det du behøver for en god oplevelse er i pakken, så vil masser af eksisterende udstyr virke helt fortrinligt.

Rigtigt god fornøjelse med din PlayStation 5.

Tak til Sony PlayStation Danmark og Holm Kommunikation for at gøre den guide mulig.